Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Συνέντευξη αναπλ. Υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα στο ΚΑΝΑΛΙ 1

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας παραχώρησε στις 26 Αυγούστου συνέντευξη στη Δημοτική Ραδιοφωνία Πειραιά ΚΑΝΑΛΙ 1 - 90,4 FM και στους δημοσιογράφους Βασίλη Σκουρή και Μαριτίνα Ζαφειριάδου.
Παραθέτουμε το απόσπασμα της συνέντευξης που αναφέρεται  στη δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα στη Χιμάρα και στη στάση που θα κρατήσει η Αθήνα στο θέμα της αναγνώρισης του Κοσόβου.


Μ. Ζαφειριάδου: Κύριε Υπουργέ να σας πάω αν μου επιτρέπετε και λίγο στην Αλβανία, όπου παρατηρείται ή τέλος πάντων φαίνεται ότι καλλιεργείται ένας εθνικισμός. Σας ανησυχεί αυτό το φαινόμενο;


Δ. Δρούτσας: Βεβαίως, δεν έχει μείνει απαρατήρητο από εμάς και βεβαίως το παρακολουθούμε πολύ στενά και, δεν το κρύβω, υπάρχει κάποια ανησυχία. Είναι κάποια φαινόμενα τα οποία παρακολουθούμε την τελευταία περίοδο που έχουν οξυνθεί λίγο τα πράγματα, με τελευταίο απολύτως καταδικαστέο συμβάν τη δολοφονία ενός ομογενούς μας στην Αλβανία για λόγους τους οποίους δεν χωρά ο νους.

Β. Σκουρής: Γιατί μιλούσε ελληνικά.

Δ. Δρούτσας: Χρησιμοποιώ αυτό τον όρο που χρησιμοποίησα προηγουμένως, στους μοντέρνους καιρούς στους οποίους ζούμε δεν χωρούν αυτά στον ανθρώπινο νου. Έχουμε από την πρώτη στιγμή εκφράσει την αποδοκιμασία μας γι’ αυτό το συμβάν. Έχουμε μεταφέρει και τις απόψεις μας από την πρώτη στιγμή και με κατηγορηματικό τρόπο και στην Κυβέρνηση της Αλβανίας.
Και η Κυβέρνηση της Αλβανίας, θέλω και αυτό να το τονίσω για να μην υπάρχουν και εδώ παρεξηγήσεις και παρερμηνείες, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, ο κ. Μπερίσα, προέβη σε δημόσια δήλωση όπου και εκείνος καταδίκασε με κατηγορηματικό τρόπο αυτό το συμβάν.
Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και έχουμε ήδη προβεί στις πρώτες κινήσεις για να αποτρέψουμε την οποιαδήποτε περαιτέρω όξυνση. Είναι πολύ σημαντικό θέμα αυτό, δεν πρέπει να επιτρέψουμε τέτοιου είδους συμβάντα, τα οποία θέλω να ελπίζω ότι είναι μεμονωμένα και δεν θα τα ξαναδούμε.
Επίσης, δεν πρέπει να επιτρέψουμε τέτοιου είδους συμβάντα να αξιοποιηθούν από κάποιες, θα μου επιτρέψετε να το πω, ακραίες δυνάμεις και αντιλήψεις, για να δημιουργηθεί ένα κλίμα έντασης με τους Αλβανούς πολίτες οι οποίοι ζουν στη χώρα μας. Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή αυτό.

Β. Σκουρής: Από την αλβανική Κυβέρνηση περιμένετε και εκεί περισσότερες πράξεις από λόγια;

Δ. Δρούτσας: Πάντα περιμένουμε απ’ την αλβανική Κυβέρνηση να πράξει το αυτονόητο, κάτι το οποίο εντάσσεται και μέσα στις ξεκάθαρες υποχρεώσεις της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα στην ευρωπαϊκή της προοπτική και πορεία- την οποία, θέλω και αυτό να το τονίσω για άλλη μια φορά, τη στηρίζουμε. Είναι προς το συμφέρον μας να έχουμε στην άμεση γειτονιά μας κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλα τα κράτη να σέβονται τις αξίες και τους κανόνες που επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Βεβαίως απαιτούμε και περιμένουμε από την αλβανική Κυβέρνηση να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να τηρηθούν τα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία.

Β. Σκουρής: Τώρα σε ένα απ’ τα θέματα κ. Υπουργέ που είναι απ’ τα πιο δύσκολα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά πρέπει να κάνουμε την ερώτηση. Η Αθήνα θα αναγνωρίσει το Κόσοβο;

Δ. Δρούτσας: Κύριε Σκουρή για άλλη μια φορά να το ξεκαθαρίσω για να μην υπάρχουν παρερμηνείες, διότι είχαμε και έχουμε εξελίξεις διεθνώς για το θέμα του Κοσόβου. Αναφέρομαι εδώ ιδιαίτερα στη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για το Κόσοβο. Η ελληνική θέση είναι γνωστή και δεν αλλάζει. Αυτό που έχουμε πει και το δείξαμε από την πρώτη στιγμή με την επίσκεψη που πραγματοποίησα στην περιοχή- επισκέφθηκα και το Βελιγράδι αλλά και την Πρίστινα αμέσως μετά την έκδοση της γνωμοδότησης αυτής- είναι ότι η Ελλάδα, όπως είπα και προηγουμένως, έχει κάθε συμφέρον να έχει σταθερότητα στην άμεση περιοχή, στα Βαλκάνια.
Μέρος αυτής της πολιτικής μας να εγγυηθούμε τη σταθερότητα στην περιοχή είναι η ευρωπαϊκή προοπτική και μάλιστα η ενταξιακή πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση όλης της περιοχής. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο εμείς πιστεύουμε ότι και μεγάλα θέματα όπως είναι αυτό του Κοσόβου μπορούν να λυθούν με ειρηνικό τρόπο. Και ακριβώς αυτή είναι η πολιτική και επιδίωξή μας και πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει ουσιαστικό σημαντικό ρόλο σε αυτές τις εξελίξεις.
Αλλά για άλλη μια φορά, για να μην υπάρχουν παρερμηνείες, δεν τίθεται θέμα αλλαγής στάσης της Ελλάδας σε ό,τι αφορά στο Κόσοβο.

 
Ολόκληρη η συνέντευξη :
http://www.mfa.gr/www.mfa.gr/Articles/el-GR/260810_NA1433.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου