Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Συγκλονισμένος ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός από το έγκλημα της Χιμάρας

Παραμονές της γιορτής της Μεγαλόχαρης, τη νύχτα της 12ης Αυγούστου, ο 37χρονος Αριστοτέλης Γκούμας δολοφονήθηκε με φριχτό τρόπο από Αλβανούς εθνικιστές, επειδή τολμούσε να μιλάει στη γεννέτειρα του, στη Χιμάρα, τη μητρική του γλώσσα, την ελληνική.
Παραθέτουμε το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ένωση Χιμαριωτών μία μέρα μετά το φονικό, στο οποίο περιγράφεται χαρακτηριστικά το κλίμα τρομοκρατίας που είχε καλλιεργηθεί το τελευταίο διάστημα στο προπύργιο του Ελληνισμού:

Δολοφονία Χιμαριώτη από Αλβανούς με ρατσιστικά κίνητρα.
Οργή και αναβρασμός στη Χιμάρα.

Αποτροπιασμό προκαλεί ο ακραίος και βίαιος ανθελληνισμός που εκδηλώθηκε στη Χιμάρα από αλβανικές ομάδες παρακρατικών στοιχείων, εγκάθετους του αλβανικού κράτους και παρακράτους.

Η Χιμάρα θρηνεί ήδη έναν νεκρό, τον 37χρονο Αριστοτέλη Γκούμα του Ηλία.
Από την περασμένη Δευτέρα (9 Αυγούστου) ομάδες εγκάθετων έφθασαν στην Χιμάρα. Δημιούργησαν αλλεπάλληλα επεισόδια, αντιμετώπιζαν με άσχημο τρόπο τους ντόπιους, ήρθαν στα χέρια με αρκετούς και σε κάποιες περιπτώσεις απείλησαν με μαχαίρια. Αφορμή ήταν η ελληνική γλώσσα που άκουγαν να μιλούν οι Χιμαριώτες

Οι Χιμαριώτες είχαν καταγγείλει στην αστυνομία τα γεγονότα και είχαν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να καταθέσουν μήνυση κατά των συγκεκριμένων ατόμων αλλά ο αστυνομικός διοικητής όχι μόνο δεν τους επέτρεψε να καταθέσουν μήνυση αλλά τους προπηλάκισε λεκτικά και τους απομάκρυνε με προσβλητικό και χυδαίο τρόπο συνεπικουρούμενος από ομάδα ανδρών του.

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα (12 προς 13 Αυγούστου), στο Καμπί της παλαιάς Χιμάρας, και ενώ υπήρχε ακόμα αρκετός κόσμος έξω, έβρισαν τον άτυχο Αριστοτέλη Γκούμα, αυτός δεν άντεξε τις συνεχείς προκλήσεις και τον εξευτελισμό, αντέδρασε και προσπάθησε να τους απομακρύνει καλώντας τους να λύσουν το «ζήτημα» λίγο μακρύτερα. Η αποκοπή του Αριστοτέλη από τους συντοπίτες του, θεωρήθηκε ως ευκαιρία για τους δράστες. Αυτοί επιβιβάστηκαν σε ιδιωτικής χρήσης επιβατικό αυτοκίνητο και όρμησαν εναντίον του και στην συνέχεια πέρασαν με το όχημα πάνω από το σώμα του.

Μετά την αποτρόπαια αυτή δολοφονία αναβρασμός και οργή επεκράτησε στην Χιμάρα. Οι Χιμαριώτες απέκλεισαν τον οδικό άξονα που συνδέει την Χιμάρα με την Αυλώνα και τους Αγίους Σαράντα. Η οργή των Χιμαριωτών ξεχείλισε όταν τα αλβανικά ΜΜΕ προσπάθησαν να παρουσιάσουν τον φόνο σαν αυτοκινητιστικό δυστύχημα, προφανώς από πληροφόρηση που έχουν από τις αλβανικές αρχές.

Οι Χιμαριώτες επιτακτικά απαιτούν από το αλβανικό κράτος την αναγνώριση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού εθνικού χαρακτήρα της περιοχής. Ακόμα προβάλλουν το αίτημα της άμεσης απομάκρυνσης του αστυνομικού διοικητή της Χιμάρας. Η αλβανική αστυνομία συνέλαβε ήδη επτά νεαρούς Αλβανούς, όμως όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν δεν εγγυώνται με κανέναν τρόπο την τιμωρία των δραστών. Το χθεσινοβραδυνό ρατσιστικό έγκλημα είναι ένας ακόμα κρίκος σε μια σειρά βίαιων ενεργειών (δολοφονίες, εξαφανίσεις προσώπων, απαγωγές, βασανισμοί, μαχαιρώματα, ξυλοδαρμοί, προπηλακισμοί) που έχουν στόχο άτομα ελληνικής καταγωγής αλλά και βανδαλισμούς σε μνημεία της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.


Καταδίκη δολοφονίας Αριστοτέλη Γκούμα από τη ΣΦΕΒΑ


Η ΣΦΕΒΑ καταδικάζει με αποτροπιασμό τη στυγερή δολοφονία του Έλληνα της Χιμάρας Αριστοτέλη Γκούμα. Σήμερα, το έτος 2010 ο Αριστοτέλης προστίθεται στο μακρύ και ηρωικό κατάλογο των Ελλήνων που έπεσαν διαχρονικά στην Αλβανία του ζόφου και της ανελευθερίας, υπερασπιζόμενοι την Ελληνική γλώσσα και την εθνική καταγωγή.

Το Αλβανικό κράτος οφείλει να αποκαλύψει και να κολάσει παραδειγματικά τους άνανδρους δολοφόνους.

Το Αλβανικό κράτος οφείλει να εμπεδώσει το αίσθημα ασφαλείας των Βορειοηπειρωτών και να διασφαλίσει πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Ο δρόμος προς την Ευρώπη διέρχεται από τη Βόρειο Ήπειρο.

Η ωμή βία δεν κάμπτει τους Έλληνες της Χιμάρας.

Η τρομοκρατία δε λυγίζει το Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό.

Η ΣΦΕΒΑ αγωνίζεται ψυχικά ενωμένη με τους Βορειοηπειρώτες αδελφούς μας μέχρι την τελική νίκη του δικαίου και της ιστορικής επιταγής.

Το Δ.Σ της ΣΦΕΒΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου