Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Στις 14 Αυγούστου η Τσιάτιστα περιμένει το Πωγώνι και τους φίλους του Πωγωνίου

- του δάσκαλου Θοδωρή Παππά -

Έχει γίνει πια συνήθεια στο Πωγώνι κάθε Αύγουστο να οργανώνεται το αντάμωμα των Πωγωνησίων.

Εφέτος το 10ο Αντάμωμα θα γίνει στην Τσιάτιστα στις 14 Αυγούστου. Διπλή και τρίδιπλη γιορτή: το Αντάμωμα, τα εγκαίνια του ερχομού του πόσιμου νερού – τα αιώνιο όνειρο των Τσιατιστινών – και τα εγκαίνια της εκκλησίας της Παναγίας, που χτίστηκε από τα θεμέλια με το ενδιαφέρον και τη συμβολή του Συλλόγου Τσιατιστινών στην Αθήνα και με το εξαιρετικό ενδιαφέρον του καθηγητή Κώστα Πάνου.

Έχει πολλά να μάθει ο επισκέπτης απ’ αυτό το Αντάμωμα, από την Τσιάτιστα, η οποία έχει ένα ένδοξο παρελθόν και ένα λαμπρό μέλλον.
Κατά καιρούς οι Τσιατιστινοί δεν συμβιβάζονταν με το άδικο. Αντιστάθηκαν παλικαρίσια κατά της Οθωμανικής κατοχής. Πολέμησαν στους Βαλκανικούς Πολέμους, είπαν όχι στη διχοτόμηση της Ηπείρου, πήραν ενεργό μέρος στον Αυτονομιακό Αγώνα και πολλά παλικάρια εντάχτηκαν στην τσέτα του Πωγωνίου. Έχουμε και δύο ήρωες που έπεσαν σε αυτόν τον Αγώνα: τον Κωνσταντίνο Μάστορα και τον Κωνσταντίνο Δήμουλα.

Ξανά στα δύσκολα χρόνια της κατοχής από τον ιταλικό και γερμανικό φασισμό, οι Τσιατιστινοί βγήκαν στο βουνό με πάνω από 45 παρτιζάνους, τον ήρωα Θόδωρη Μάστορα και τον πεσόντα Παναγιώτη Οικονόμου. Πολέμησαν για λευτεριά και για δημοκρατία, όχι για δικτατορία που καθιέρωσε αργότερα ο Χότζας.

Η Τσιάτιστα είναι φωλιά Ελληνισμού. Είναι απερίγραπτη η αγάπη που τρέφει μικρός και μεγάλος για την Ελλάδα. Πολλά έκαμε η Ελλάδα στο χώρο μας, μα για μας τους Τσιατιστινούς έκανε κάτι παραπάνω, μας έφερε το πόσιμο νερό, όνειρο των παππούδων και προπαππούδων μας.
Βοήθησαν γι’ αυτό η Επαρχία, με πρόεδρο τον Παναγιώτη Πατσάνη, η Επιτροπή Ανάπτυξης με τον κ. Θεόδωρο Βεζιάνη και με πολύ ενδιαφέρον ο καθηγητής Κώστας Πάνος όπως και ο Κοινοτάρχης του χωριού μας κ. Χρήστος Ντούβας και ο Θοδωρής Παππάς.

Άλλαξε η όψη του χωριού μας, πόσιμο νερό πλατεία πλακοστρωμένη, ανακαινισμένη εστία μόρφωσης, 47 σπίτια ανακαινισμένα και η δουλειά αυτή συνεχίζεται, κεντρικός δρόμος τσιμεντοστρωμένος και περιμένουμε και ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Σε όλα αυτά και πολλά άλλα θα πρέπει να τονίσουμε το μεγάλο ενδιαφέρον και την έντονη δραστηριότητα του άξιου Επάρχου Δημήτρη Μεϊντή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου