Το κόμμα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, MEGA-EEMM, κάλεσε το Σάββατο ημ. 28.08.2010, στην έδρα του στην πόλη των Αγίων Σαράντα τους προϊστάμενους της παιδείας στους νομούς Αργυροκάστρου, Αγίων Σαράντα και Δελβίνου, τους διευθυντές των ελληνικών σχολείων, τους προέδρους των συλλόγων των εκπαιδευτικών και των συνταξιούχων εκπαιδευτικών και ειδικούς του τομέα για να προβάλλει με έμφαση την διαχρονική ανησυχία των Ελλήνων μαθητών και γονέων για την έλλειψη των σχολικών κειμένων και τη δυσχερή κατάσταση της παιδείας στη μητρική γλώσσα.
Το προεδρείο του κόμματος συγκάλεσε στη σύσκεψη αυτή τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων και ΄Ισων Ευκαιριών της Αλβανίας, κύριο Σπύρο Ξέρα και τη Διευθύντρια του Γραφείου Μειονοτήτων παρά τον πρωθυπουργό κυρία Κωνσταντίνα Μπεζιάνη.
Στον εναρκτήριο λόγο του, ο αντιπρόεδρος του κόμματος και καθηγητής πληροφορικής κύριος Ρολάνδος Βασίλης επεσήμανε με έντονους τόνους την κριτική θέση του κόμματος MEGA-EEMM προς τα τοπικά και κεντρικά κρατικά ιδρύματα παιδείας που εξακολουθούν να τηρούν αδιάφορη στάση απέναντι στα διαχρονικά προβλήματα της παιδείας των ελληνοπαίδων και δεν εφαρμόζουν τις σχετικές δεσμεύσεις του νόμου. Το γεγονός της έλλειψης και γι΄αυτή τη σχολική χρονιά των κειμένων στη μητρική γλώσσα και των προσαρμοσμένων στις ιδιαιτερότητες των προγραμμάτων και του περιεχομένου τους σύμφωνα με τη Σύμβαση Πλαίσιο για τις Εθνικές Μειονότητες, αποδεικνύει απερίφραστα την αδιαφορία αυτή.
Στη συνέχεια, ο έπαρχος Φοινίκης κ. Ζήσος Λούτσης, τόνισε ότι σ’ αυτές τις συνθήκες απαιτείται αναθεώρηση του περιεχομένου και της υποδομής της ελληνικής παιδείας, γιατί με την υπάρχουσα κατάσταση και αντιμετώπιση είναι αδύνατο να επιτευχθούν οι στόχοι σύγχρονης και ποιοτικής παιδείας και δε μπορεί να αναζωογονηθούν σχολεία που έκλεισαν η μετανάστευση, οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες στη γενέτειρα και κυρίως οι διφορούμενες πολιτικές σ’ αυτό τον τομέα.
Ο καθηγητής και δημοσιογράφος κύριος Παναγιώτης Μπάρκας επεσήμανε ιδιαίτερα την τάση ορισμένων ατόμων ή ομάδων να αδυνατίσουν την δημόσια και να ενισχύσουν για δικά τους συμφέροντα την ιδιωτική παιδεία και πρότεινε ώστε το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας , Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου να αναλάβει την επιστημονική μέριμνα της ελληνικής παιδείας, τη σύνταξη των σχολικών κειμένων, προγραμμάτων και βοηθητικών εγχειριδίων.
Στην αναφορά του ο επιθεωρητής παιδείας στο Αργυρόκαστρο κύριος Παντελής Παπάς παρουσίασε τις πρόσφατες προσπάθειες του Υπουργείου Παιδείας της Αλβανίας για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης των ελληνοπαίδων, αλλά οι παρευρισκόμενοι εκπαιδευτικοί δεν συμφώνησαν με την εικόνα αυτή αφού και φέτος η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει με τις ίδιες ελλείψεις. Εκπαιδευτικοί με πλούσια εμπειρία στην εκπαίδευση και τη διοίκηση της εκπαίδευσης όπως οι κύριοι Γ. Ζαφειράτης, Π. Μπόλης, Σ. Λάγιος, Ξ. Κόκολης. Χ. Αργύρης και άλλοι κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για μια καλομελετημένη στρατηγική στον τομέα της εκπαίδευσης στη μητρική και την αλβανική γλώσσα, αλλά και στις άλλες επιστήμες.
Ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων και ΄Ισων Ευκαιριών κύριος Σπύρος Ξέρας, συμμερίστηκε τις προτάσεις των ειδικών για τη γενική αναθεώρηση των θεμάτων της ελληνικής παιδείας και δεσμεύτηκε να μεταφέρει όλον τον προβληματισμό στο κυβερνητικό σχήμα που συμμετέχει.
Ο Πρόεδρος του Κόμματος MEGA-EEMM τόνισε ότι η πρωτοβουλία που αναλάβαμε για την ελληνική παιδεία ως κόμμα ξεπερνά τα όρια της πολιτικής σκοπιμότητας γιατί είναι ένα θέμα που μας αγγίζει όλους και απαιτεί τη συνεισφορά όλων. Κυρίως οι ειδικοί του τομέα που είναι και γνώστες του αντικειμένου θα πρέπει να παίξουν σημαντικό ρόλο σ’ αυτή την επιχείρηση. Το κόμμα μας τάσσεται υπέρ της προστασίας των εκπαιδευτικών που συνήθως δοκιμάζονται από κομματικούς και πολιτικούς εκβιασμούς και θα απαιτήσει από τους αρμόδιους θεσμούς την επαγγελματική τους αναβάθμιση μέσω σεμιναρίων στη μητρική γλώσσα, τα οποία είναι απαραίτητα.
Στην κατάληξη της σύσκεψης προτάθηκε η συγκρότηση της Επιτροπής Παιδείας στο κόμμα, η οποία θα πλαισιωθεί με αρμόδιους του τομέα, η οποία θα καθοδηγήσει όλη την εκστρατεία για την ιεράρχηση των προβλημάτων, τη σύνταξη της στρατηγικής, την προώθηση στους κρατικούς, νομοθετικούς θεσμούς και βοηθητικούς παράγοντες των προτάσεων για την παιδεία στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα.
Γραφείο τύπου του Κόμματος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου