Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ - ΕΘΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΟ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ

«Του εργάτη η σκληρή δουλειά και του σοφού η γνώση,
Του κυβερνήτη η αρχή κι’ ο ιδρώτας του αγρότη,
Κοινό ας έχουν το σκοπό ένα ας έχουν νόμο,
Να περπατούν χειροπιαστά προς της φυλή το δρόμο»

Δ. Σαρρής

Διάβασα το πρόγραμμα και το καταστατικό του νέου πολιτικού φορέα, Κόμματος, που έκανε την παρουσία του τον τελευταίο καιρό στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία :
«ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ» (Ε. Ε. Μ. Μ.)

Είναι πολύ θετικό ότι τα ιδρυτικά μέλη αυτού του φορέα, είναι εθελοντική ένωση, που συγκροτείται απο ομάδα νέων διανοούμενων και επιχειρηματίων, με νέες ιδέες, πράγμα, που μας κάνει να πιστεύουμε ότι στον ορίζοντα ανατέλει μια «Νέα Ελπίδα».

Η ίδρυση του κόμματος «Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας για το Μέλλον» σ’ ένα καιρό που η ελληνική κοινωνία βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο της ιστορίας της, με στόχο τον περαιτέρω εκδημοκρατισμό της κοινωνίας, διεκδικώντας ταυτόχρονα τη νομική κατοχύρωση και εφαρμογή στην πράξη των δικαιωμάτων και ελευθερίων του ανθρώπου της ελληνικής μειονότητας, μια προοπτική για μια αλλαγή στο μέλλον στη σκέψη και στην πράξη, σε αγαθή συνεργασία με τον αλβανικό λαό, ως παράγοντας ειρήνης και κατανόησης σ’ όλα τα επίπεδα ζωής, σε πλήρη ισονομία.

Ο κάθε λαός όπως και το άτομο που τον αποτελούν, δεν πρέπει να κάμπτωνται απο τις ατυχίες και τις συμφωρές τους, οσονδήποτε μεγάλες και αν είναι αυτές με ψυχραιμία και αντικειμενικότητα να προσδιορίσουν επακριβώς τα προκαλέσαντα αίτια και να επιζητήσουν δια παντός μέσου την αποτροπή της ενδεχόμενης εις το μέλλον επανάληψή του.
Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο ήταν επιβεβλιμένη ανάγκη για μια νέα πολιτική κίνηση, σήμερα που έχουν οριμάσει οι κοινωνικές συνθήκες, και κάθε νεα κίνηση σ’ αυτή την κατεύθυνση, κάθε νέος πολιτικός φορέας, φέρνει πρόοδο και εξέλειξη.

Μ’ όλα ταύτα για να έχουμε τα απαιτούμενα αποτελέσματα, πρέπει να έχουμε υπόψη, τις αρετές και τα ελατώματα της φυλής μας, εις τα εξής δυο θεμελιώδη συμπεράσματα:

1. Όλες τις επιτυχίες και οι θρίαμβοι που σημείωσε ο ελληνισμός κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης ιστορίας του, οφείλονται στην εθνική ενότητα και συνείδηση καθώς και στην πνευματική ανωτερότητα και την θρησκευτική μας πίστη, τις οποίες εμείς οι νεότεροι Έλληνες κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, οι οποίοι μας επέτρεψαν έπειτα απο αιώνες δουλειάς να ανακτήσουμε την πολιτική μας υπόσταση και την εθνική μας ανεξαρτησία.

2. Όλες οι συμφωρές που κατ’ επανάληψη έπληξαν τον τόπο και τον λαό μας που παρ’ ολίγου να τον αξαφανίσουν απ’ τον ορίζοντα του ιστορικού μας βίου, οφείλονται σε ένα μόνο ελάττωμα – στην έλλειψη της πολιτικής ενότητας, ελάττωμα που επίσης κληρονομήσαμε απο τους προγόνους μας και δυστυχώς το διατηρούμε φανατικά.
Η διαφορά μεταξύ της εθνικής και πολιτικής μας ενότητας συνιστάται στο ότι για την επίτευξη της πρώτης ο έλληνας εσθάνεται υπερήφανος για το έθνος του και για το δεύτερον ποτέ δεν αισθάνθηκε υπερήφανος για την δοιίκηση και την εξουσία που του ασκήθηκε.
Εξ’ αυτού προκύπτει το συμπέρασμα ότι η πολιτική ενότητα του λαού μας είναι στενά συνδεδεμάνη με τα πολιτικά και κοινωνικοοικονομικά προβλήματα. Η ορθή λύση σε όφελος του λαού είναι η μόνη εγκύηση.

Αν κάνουμε μια σύντομη ανασκόπηση στα 20 χρόνια του παρελθόντος μετά την κατάρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού θα καταλλείξουμε στα παρακάτω συμπεράσματα:

- Η πολιτική εξουσία αποβαίνει επωφελής δια το λαό που αντιπρωσοπεύει όταν δεν είναι μόνο τοπικώς φορέας των ιδιοτήτων και αναγκών του λαού που κυβερνά δ.λ.δ. πρέπει να βρίσκεται απολύτως συντονισμένη με τις εθνικές, πολιτικές και κοινωνικές τάσεις και πόθους του. Όπως όμως ο άνθρωπος υποκείπτει στη φθορά των αδυσώπητων νόμων της φύσης, έτσι και οι πολιτικές εξουσίες υποκείπτουν στη φθορά των νόμων της κοινωνίας. Έρχεται λοιπόν η στιγμή που παύει να ενσαρκώνει τους πόθους και τις ανάγκες του λαού και συνεπώς καθιστάται πλέον απο πάσης πλευράς επιζήμια για τον τόπο.

- Το πολιτικό σχήμα ΚΕΑΔ – ΟΜΟΝΟΙΑ(που τα τελευταία χρόνια τα έβαλαν μαζί) έκλεισε τον κύκλο του και αποδείχθηκε σ’αυτά τα χρόνια της λειτουργίας του, κατώτερο των προσδοκιών του πληθυσμού των Ελλήνων της Αλβανίας, έχασε την επαφή με το λαό και απομακρύνθηκε απο αυτόν και τα προβληματά του, ξέχασε την αποστολή του, με αποτέλεσμα δυστυχώς την ταύτιση των ιδιωτικών τους συμφερόντων με αυτά της ελληνικής μειονότητας.

- Η ηγεσία του σχήματος αυτού έμεινε καθηλωμένη στην νοοτροπία του παρελθόντος, κατάργησε τις δημοκρατικέ διαδικασίες και έσπειρε την δυχόνια καταστρέφοντας την ενότητα των ελλήνων. Το έργο της είναι μηδαμινό. Είκοσι χρόνια τώρα έχοντας μια ελληνική πρεσβεία και δυο προξενεία δεν μπόρεσε να κάνει ούτε την δημογραφική απογραφή, τα έργα υποδομής στις ελληνικές κοινότητες είναι ανύπαρκτα, έτσι δεν μπόρεσε να εφαρμώσει καμμιά απο τις διεθνείς συμβάσεις περί προστασίας των μειονοτήτων και την λύση του προβλήματος της Β.Η. και πολλά άλλα που πρέπει αναλυτικά να συζητηθούν στο μέλλον.

Η ανάγκη αντιστροφής της κατηφορικής πορείας της μειονότητας να αναλάβει την πρωτοβουλία και ευθύνη της ίδρυσης του κόμματος «Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον – Ε.Ε.Μ.Μ.» που να οραματίζεται την αναγέννηση του τόπου και την αξιοπρεπή επιβίωση της Μειονότητας – Μια νέα Ελπίδα.

Καλωσορίζουμε το νέο κόμμα – Ε.Ε.Μ.Μ. και ευχόμαστε να κάνει άριστες δημοκρατικές εκλογές για την νέα ηγεσία του κόμματος και να επαναφέρει την εμπιστοσύνη και την αγάπη του λαού της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Κόμμα χωρίς την εμπιστοσύνη και την στήριξη του λαού που αντιπρωσοπεύςι είναι διατεθειμένο να αποτύχει.


Αλέξης Τσάκας
Πολιτικός μηχανικός, πρόεδρος ΜΚΟ «ΑRΤΕΚ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου