- του δάσκαλου Γιώργου Χαρίση -
Ο λαός του Βούρκου, προικισμένος με τόσα πολλά χαρίσματα και υψηλό πατριωτισμό, δεν μπορεί να αντέχει ακόμα να ακούει καθημερινώς ονομασίες χωριών που δόθηκαν ή καλύτερα επιβλήθηκαν στον καιρό της Τουρκοκρατίας, των αγάδων και των μπέηδων τους.
Τα χωριά μας έχουν ιστορία αιώνων και μπορούμε να αναζητήσουμε τα παλιά ονόματα τους. Είναι απαράδεκτο να εγκωμιάζουμε ακόμα τους αγάδες του παρελθόντος κρατώντας τα ονόματα τους στις ονομασίες χωριών όπως: Ιμεραφέντι, Τσαούσι, Βρυώνι, Καραχάτζι κ.α.
Βεβαίως προς αυτή την κατεύθυνση στο πρόσφατο παρελθόν, έχουν αλλάξει πολλά ονόματα χωριών. Έχουν δουλέψει πολύ καλά οι τοπικές αρχές και σε πολλά χωριά έχουν δοθεί ονόματα ελληνικά, όπως είναι και τα χωριά αυτά με τα ονόματα που τους αξίζουν, όπως:
Το χωριό Χότζα πήρε το όνομα Λιβαδειά, το Μεμούσμπεη μετονομάστηκε σε Πλάκα, το Καραλίμπεη σε Φανάρι, το Κασίμπεη σε Νεοχώρι, τα Καλύβια Σιούσι σε Ραχούλα, το Χαντήραγα σε Λευτέρης Τάλλιος.
Τα χωριά αυτά άλλαξαν τα ονόματα τους με ομόφωνη θέληση του λαού τους. Παρ’όλη όμως την καλή δουλειά τους και της αλλαγής εδώ και τριάντα χρόνια, η συνήθεια ακόμα δεν κόβεται. Θα πρέπει να βάλουμε καθήκον στον εαυτό μας να μην αναφέρουμε ξανά τις παλιές ονομασίες που εμείς τις διώξαμε και όταν μάλιστα ακούμε κανέναν που από συνήθεια τις αναφέρει, με τρόπο να τον διορθώνουμε.
"""""""Το χωριό Χότζα πήρε το όνομα Λιβαδειά, το Μεμούσμπεη μετονομάστηκε σε Πλάκα, το Καραλίμπεη σε Φανάρι, το Κασίμπεη σε Νεοχώρι, τα Καλύβια Σιούσι σε Ραχούλα, το Χαντήραγα σε Λευτέρης Τάλλιος."""""
ΑπάντησηΔιαγραφή.................................................
Καλώς όλα τα ονόματα αλλά αυτό του Λευτέρη Ταλιου τι το θέλετε? πριν τον Λευτέρη ήταν ο χαντηραγας....πριν τον χαντιραγα πως λεγόταν ρε λεβέντες του βούρκου λεβεντιά ακούστε ένα χαμπέρι? .....'ΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΟΡΟΥΦΙΑΝΑ ΔΕΝ ΧΑΘΗΚΑΝ ΑΚΟΜΑ....ΖΟΥΝ ΚΑΙ ΡΟΥΦΙΑΝΕΥΟΥΝ ΠΙΣΤΑ ΟΠΩΣ ΚΑΠΟΤΕ"
Είναι παντελώς άδικο αυτό το σχόλιο σχετικά με το Λευτέρη Τάλλιο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Τάλλιος ήταν μεν παρτιζάνος αλλά εντάχθηκε στο FNCL γιατί πίστεψε τις υποσχέσεις του Ενβέρ Χότζα ότι θα έδεινε αυτοδιάθεση στη Βόρειο Ήπειρο αν κυβερνούσε το Κομουνιστικό Κόμμα την Αλβανία μετά την αποχώρηση των Γερμανών.
Μπορεί δηλαδή να ήταν ιδεολογικά κουμουνιστής αλλά δεν στρεφόταν κατά του Ελληνισμου.
Γι' αυτό τον λόγο πολλοί Βορειοηπειρώτες στράφηκαν στο αλβανικό ΕΑΜ.
Και επειδή φαίνεται ότι δεν το γνωρίζετε, ας μάθετε ότι ο Λευτέρης Τάλλιος δολοφονήθηκε από Αλβανούς κουμουνιστές κατόπιν εντολής της ηγεσίας τους, ώστε μετά την αποχώρηση των Γερμανών να μην εγείρει διεκδικήσεις για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό.