Η απογραφή του πληθυσμού στην Αλβανία, μεγάλο γεγονός για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα, ήταν ένα θέμα που συζητήθηκε εκτενέστατα στο προεδρείο του Κόμματος των Ελλήνων και ορίστηκε μια ειδική επιτροπή που θα το χειριστεί.
Η απογραφή όπως γνωρίζουμε, θα διεξαχθεί τον Απρίλιο του 2011.
Γι’ αυτό το μεγάλο γεγονός θα πρέπει να ξυπνήσουν και να συμβάλουν για την επιτυχία όλοι οι Έλληνες Βορειοηπειρώτες και γενικά οι Έλληνες που βρίσκονται στην Αλβανία και στο εξωτερικό.
Θα επανέλθουμε στο επόμενο φύλλο.
Δημοσιεύουμε απόσπασμα από το κείμενο της Επιτροπής Μειονοτήτων Αλβανίας:
Η γενική καταγραφή του πληθυσμού, περιλαμβάνοντας όλες τις υποχρεώσεις και τα στάνταρτς με τις διεθνείς επισημάνσεις για την πραγματοποίηση τους αποτελεί το μοναδικό ανακριτικό και αποτελεσματικό όργανο που αφορά την ενημέρωση η οποία βασίζεται στην ανάγνωση και την υποδομή του βιοτικού επιπέδου όλων των λαϊκών στρωμάτων που ζουν στην Δημοκρατία της Αλβανίας.
Σαν αντιπρόσωποι των μειονοτήτων έχουμε καιρό που επιμένουμε στην αναγκαιότητα της πραγματοποίησης αυτής της καταγραφής, ξεκινώντας από μία πλευρά , από την έλλειψη της σωστής ενημέρωσης για τις μειονότητες στην Αλβανία και από την άλλη η αδυναμία της παραγωγής και της εφαρμογής της αποτελεσματικής πολιτικής για την μεταχείριση των μειονοτήτων χωρίς σωστή ενημέρωση για την εθνική τους καταγωγή και γλώσσα.
Δεύτερον η αναγκαιότητα της ενσωμάτωσης των ερωτήσεων σχετικά με τα εθνικά, θρησκευτικά και γλωσσικά χαρακτηριστικά που βασίζονται στις επαναλαμβανόμενες διεθνείς επιταγές οι οποίες θα ρυθμίσουν τα κριτήρια και τα άλλα διεθνή όργανα για την διαφύλαξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των ελευθεριών, σε αυτήν την περίπτωση για την Αλβανία.
Είμαστε της άποψης ότι αυτό το ερωτηματολόγιο με το οποίο θα γίνει η καταγραφή είναι γενικά εναρμονισμένο με τα Ευρωπαικά στανταρντς για την διεκπεραίωση και καταγραφή του πληθυσμού και έχει προετοιμαστεί, συμφώνα με τις πληροφορίες που εμείς έχουμε, με την βοήθεια των διεθνών ειδικών σε αυτό το πεδίο.
Το ερωτηματολόγιο έχει συμπεριλάβει ερωτήσεις σχετικά με την εθνική καταγωγή, το θρήσκευμα και τη γλώσσα των πολιτών.
Παρ’ όλα αυτά, η Κεντρική Διεύθυνση μαζί με τους αντιπρόσωπους από τις μειονότητες συνειδητοποιούμε πως μετά από τις συναντήσεις που έχουν γίνει με το INSTAT και με την κεντρική επιτροπή για την γενική απογραφή του πληθυσμού και των κατοικιών, με τις οργανώσεις των μειονοτήτων για το περιεχόμενο του δελτίου ήταν σύμφωνο πως όλες οι προτάσεις των αντιπροσώπων της ιδιωτικής εταιρείας θα είχαν ληφθεί υπόψη για την αλλαγή του πρώτου δελτίου.
Ταυτόχρονα συνειδητοποιούμε πως έχει γίνει μια ριζοσπαστική αλλαγή χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με εμάς, των ερωτήσεων με την εθνική καταγωγή στο πρωταρχικό δελτίο, αποφασίζοντας στη στήλη «άτομο» στο σημείο 9, με περιεχόμενο «ποια είναι η εθνική ομάδα που ανήκετε» να υπάρχουν μόνο οι απαντήσεις «Αλβανική» και «Άλλη».
Με αυτόν τον τρόπο έχουν αφαιρεθεί οι ονομασίες των μειονοτήτων όπως η Ελληνική, σλαβομακεδονική,σερβο-μαυροβουνιακή,ρωμά, βλάχικη, αναγνωρισμένες από το αλβανικό κράτος με το πρωταρχικό δελτίο, όπως και από τους διεθνείς οργανισμούς.
Είμαστε της άποψης πως με αυτόν τον τρόπο έχει καταπατηθεί η πραγματοποίηση των νόμων και των δεσμεύσεων έναντι στους διεθνείς οργανισμούς και τους εσωτερικούς, κατά της διάκρισης, κυριολεκτικά κατά του νόμου που έχει υπογράψει η Αλβανία για τη Σύμβαση Πλαίσιο για τις μειονότητες με την Ευρωπαική Ένωση.
Έχοντας σαν σκοπό την πραγμάτωση μιας απογραφής όσο πιο σύγχρονης και σε άμεση επιφυλακή για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες και την προστασία των μειονοτήτων, που έχουν ορισθεί από την εθνική νομολογία και τις διεθνείς συμβάσεις που έχει επικυρώσει η Αλβανία εμείς οι οργανώσεις των μειονοτήτων ζητάμε:
1. Να διοριστεί ένα μέλος στην Κεντρική Επιτροπή απογραφής του πληθυσμού από τα μέλη της Κρατικής Επιτροπής για τις Μειονότητες.
2. Την επιστροφή του πρώτου δελτίου της απογραφής του πληθυσμού με όλες της ονομαστικές αναφορές σε όλες τις γνωστές μειονότητες.
3. Να βεβαιωθεί η συμμετοχή όλων των μελών της μειονότητας στις ομάδες καταμέτρησης σε περιοχές όπου η μειονότητες ζούνε συσπειρωμένα.
4. Την βεβαιότητα πως τα δεδομένα και οι υπεύθυνες δηλώσεις σχετικά με την εθνική καταγωγή θα καταγραφούν και στα δημοτολόγια στην αστική κατάσταση των πολιτών, στην στήλη εθνικότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου