- Οι κυρίαρχες ιδέες της εποχής -
Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανένα να αγαπήσει τον τόπο μας περισσότερο από εμάς τους ίδιους.
Η ίδρυση και η νομιμοποίηση του νέου πολιτικού φορέα, του Κόμματος Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας για το Μέλλον, απο θέματα, είναι αρνητικές, αλλά ταυτόχρονα ευνοϊκές εξερετικά για την εκλογή μιας ανερχόμενης πολιτικής δύναμης με βαθιές δημοκρατικές διαδικασίες.
Το ότι το αίτημα για «αλλαγή» κυριαρχεί απο καιρό σε επιτακτική ανάγκη είναι μια πραγματικότητα και ενοούμε «αλλαγή» στις πολιτικές, στην αλλαγή προσώπων, νοοτροπίας και δομών της κοινωνίας, στα πλαίσια του παρόντος συντάγματος της αλβανικής δημοκρατίας.
Υπάρχουν εποχές που εμφανίζονται χείμαρροι αλλαγών στο πολιτικό τοπίο. Τότε δεν έχει σημασία τι λες ή τι κάνεις. Υπάρχει μια μετατόπιση στο τι θέλει και τι επιδοκιμάζει η κοινή γνώμη.
Η κρίση της πολιτικής είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, γι' αυτό για το ξεπέρασμα της, απαιτείται πρωτίστως να επαναπροσδιορισθούν συστήματα αξίων, που θα δώσουν κατευθύνσεις, προοπτικές και στόχους στην κοινωνία, έστω αν οι προγενέστεροι ιδεολογικοί ενθουσιασμοί κατέληξαν σε φούσκες. Με λίγα λόγια όταν λέμε «αλλαγή» ενοούμε ριζική «αλλαγή» σ’ ολα.
Η αίσθηση για το ότι οι πολιτικοί γνωρίζουν που οδηγούν τον τόπο, άρα έχουν όραμα, πρέπει να συμπληρώνεται κυρίως με άμεσα χειροπιαστά μέτρα και αποτελέσματα. Γιαυτό και το έργο τους πρέπει να είναι περιορισμένο σε όγκο και δραστηριότητα, με ρυθμιστικό ρόλο, δίχτυ ασφαλείας, προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος, διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και υποβοήθηση του τοπικού ιδιωτικού τομέα για την ανάπτυξη της οικονομίας και βελτίωσης των συνθηκών επιβίωσης.
Οι πολιτικοί όσο λιγότερο κυβερνούν τόσο καλύτερα κυβερνούν, άρα κερδίζουν σε αξιοπιστία. Γιαυτό πρέπει να βοηθήσουν τους πολίτες να αναλάβουν περισσότερες ιδιωτικές πρωτοβουλίες και αποφάσεις. Και αυτό στην περίπτωση μας (που είμαστε εθνική μειονότητα), είναι βασικός παράγοντας εξέλιξης και προστασίας των δικαιωμάτων μας.
Όλες οι πολιτικές ηγεσίες στο χώρο της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας μέχρι σήμερα δεν έβγαλαν κανένα συμπέρασμα για το ερώτημα που ετίθετο : «Γιατί έφυγαν οι ανθρωποί μας από την ιδιαίτερη πατρίδα τους;»
Όπως με πληροφόρησε ένας καλός μου φίλος, μέχρι σήμερα έχουν εκτοπιστεί πάνω απο 60 % του πληθυσμού και πάνω από 80% του εργαζόμενου πληθυσμού, οι μισοί σαν οικονομικοί μετανάστες και οι άλλοι μισοί σαν πρόσφυγγες στην ίδια τους την πατρίδα, μετά από τα γεγονότα του 1989- 1990 και του 1997, διότι απειλούνταν η ίδια τους η ζωή.
Οι συνθήκες σήμερα στο χώρο της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας είναι τέτοιες που δεν μπορούν να πείσουν τους μετανάστες, να εγκαταλείψουν τις όποιες ανέσεις στην Ελλάδα και να επιστρέψουν. Σε μια περιοδεία που έκανα στα χωριά του Βούρκου (αυτού του επίγειου θησαυρού), δεν συνάντησα ούτε ανθρώπους, ούτε ζώα, αλλά ένα έρημο τοπίο και μόνο θεοπούλια.
Η κατάσταση χτυπάει SOS, όχι μόνο απο οικονομική άποψη αλλά προπαντος από την έλλειψη παιδείας. Η συγκεκριμένη, ωμή πραγματικότητα οδηγεί μοιραία σε κάποιες δεύτερες σκέψεις για το πώς υπάρχει η δυνατότητα να ανατρπεί αυτή η κατάσταση.
Το νεό πολιτικό ρεύμα της αλλαγής ΕΕΜΜ - “ΜΕGΑ”, πρέπει να έχει σοβαρά υπόψη, τα εμπόδια που θα προσπαθήσουν να βάλουν «οι επιτήδιοι» του σημερινού πολιτικού σκηνικού, που ανακυκλώνονται 20 χρόνια τώρα, φορτωμένοι με την αρνητική νοοτροπία και τα πάθη του παρελθόντος, με συμμαχίες και οργανωμένες φατρίες, για να υποστηρίξουν τα προσωπικά τους συμφέροντα. Αυτοί το λαό τον έχουν στείλει στον αγύριστο. Οι σημερινοί υπερπατριώτες έχουν άσχημο παρελθόν και προσπαθούν άμεσα να πλαστογραφίσουν την ένδοξη ιστορία μας. Μακρυά τους. Αυτοί ας μείνουν απόβλητοι πολιτικοί. Οι λύσεις που θα παρουσιάσει το νέο κόμμα πρέπει να είναι πάνω σε επιστημονικές βάσεις, με σοβαρές και λεπτομερέστατες μελέτες.
Συμπέρασμα: Με την ένοια «αλλαγή», πρέπει να προσπαθήσουμε αφ’ ενός μεν να φανούμε αντάξια έναντι του έθνους και της ΦΥΛΗΣ μας, και αφ’ετέρου να καθυποτάσσουμε τα πολιτικά μας πάθη και μίση, θέτοντας πάντοτε το εθνικό συμφέρον υπεράνω των ατομικών μας συμφερόντων, και εξαρτώντας την ατομική μας ευημερία απο την ευημερία του κοινωνικού συνόλου. Η κρίση γεννάει ιδέες και ρήξη με το παρελθόν, για να εξυπηρετήσει το κοινωνικό σύνολο.
«Οι ευθύνες αρχίζουν με τα όνειρα» έγραφε ο Γ. Σεφέρης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου