Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: Υπουργείο Εξω(φρεν)ικών (30/10/2011)

Το θέμα των «Τσάμηδων» έχει πάρει κεντρική θέση στην πολιτική ατζέντα της Αλβανίας, παρά τα μισόλογα της πολιτικής ηγεσίας της γειτονικής χώρας ότι επιθυμεί καλές σχέσεις με την Ελλάδα.

Η νέα θεωρία που αναπτύσσεται είναι ότι δεν συνεργάσθηκαν οι Τσάμηδες με τους Γερμανούς, αλλά οι Έλληνες, ο Ζέρβας και το ΕΑΜ. Όσο για τα φωτογραφικά ντοκουμέντα που υπάρχουν, οι ίδιοι κύκλοι στα Τίρανα υποστηρίζουν ότι πρόκειται για… πλαστογραφία την οποία έκανε η Ελλάδα εμφανίζοντας ως Τσάμηδες τους βόσνιους συνεργάτες των Γερμανών.

• Επίκαιρο λόγω και της επετείου του ΟΧΙ. Η Ιταλία εγκαινιάζει προξενείο της στο Αργυρόκαστρο, επιβεβαιώνοντας τον κανόνα ότι το κενό καλύπτεται και δεν μπορεί να παραμείνει κενό. Και το κενό το οποίο έχει αφήσει η Ελλάδα στον χώρο όπου έχει ιστορικές παρακαταθήκες και συμφέροντα, το καλύπτει η Ιταλία, η οποία έτσι επιστρέφει στην περιοχή εβδομήντα χρόνια μετά το Αλβανικό Έπος.

— Για τους γραφικούς αλλά επικίνδυνους τύπους που έχουν συγκροτήσει την «Ερυθρόμαυρη Συμμαχία» στην Αλβανία, η οποία ουσιαστικά αποτελεί εθνικιστική ανθελληνική συμμαχία, σας έχουμε πει αρκετές φορές.

Ο αρχηγός της Κρεσνίκ Σπαχίου, που είναι και επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αλβανίας, προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο πριν από μερικές ημέρες στη Νέα Υόρκη. Στη διάρκεια της μεγάλης παρέλασης των Ιταλοαμερικανών για την «Ημέρα του Κολόμβου», πλασαρίστηκε με μια μικρή ομάδα οπαδών του στην παρέλαση με την αλβανική σημαία και με συνθήματα εναντίον της Ελλάδας, και λίγο πολύ το παρουσίασε στα Τίρανα ως… παρέλαση της Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας... Το αποτέλεσμα ήταν να τον καταγγείλουν οι Ιταλοαμερικανοί τον αλβανό εθνικιστή μόλις κατάλαβαν την απάτη του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου