Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Φωτορεπορτάζ από τον εορτασμό του ΟΧΙ στους Βουλιαράτες

Η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου έχει ολοκληρωθεί. Το πλήθος που παραβρέθηκε εκείνη τη μέρα στους Βουλιαράτες για να τιμήσει την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, έχει βγει από την εκκλησία και τον περίβολο της στο δρόμο. Οι μαθητές και οι ντυμένες με τις νυφικές ενδυμασίες της Δρόπολης μαθήτριες του Σχολείου του χωριού έχουν παραταχθεί και είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν την πορεία προς το κοιμητήριο των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτών του 1940, όπου θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη εκδήλωση.


...Όμως η πορεία αναβάλλεται για λίγη ώρα. Ο λόγος; Μαθητές, διδάσκαλοι, ηλικιωμένοι και νέοι Βορειοηπειρώτες, καθώς και εκδρομείς από την Ελλάδα, προκειμένου να τιμήσουν τους Ήρωες του ΄40 είναι "υποχρεωμένοι" να περιμένουν τους εκπροσώπους του "εθνικού κέντρου", τις... Αυτών Εξοχότητες, Πρέσβη στα Τίρανα  Νικόλαο Πάζιο και Πρόξενο στο Αργυρόκαστρο Ιωάννη Ριζόπουλο. 
Περιμέναμε αρκετά χρόνια την πατρίδα, σαράντα λεπτά παραπάνω για να περιμένουμε τους εκπροσώπους της είναι ελάχιστα μπροστά στην αιωνιότητα. 
Κατά τη διάρκεια της αναμονής φωτογραφίσαμε την Διευθύντρια του Σχολείου των Βουλιαρατών κα Αναστασία Μπούνταλη με τις μαθήτριες που φιλοξενούνται στο Οικοτροφείο της Ιεράς Μητρόπολης Αργυροκάστρου στο ίδιο χωριό.

Περιμένοντας τους εκπροσώπους της πατρίδας, γιατί χωρίς αυτούς δεν μπορούσαμε να τιμήσουμε την εθνική επέτειο, πέσαμε πάνω σε μία ενδιαφέρουσα παρέα έξω από τον Άγιο Αθανάσιο. Μέλη του Δ.Σ. της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών, με τον πρόεδρο της ΕΕΜΜ Χρήστο Κίτσιο, τον πρώην Έπαρχο Δίβρης καθώς και τον Έπαρχο Αλύκου Χρήστο Καϊση!

Οι εκπρόσωποι της Μητέρας Ελλάδας το αποφάσισαν και κατέφτασαν μια φορά, μπήκαν άρον άρον στο ναό, ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου τέλεσε τη Δοξολογία και όλα ήταν πλέον έτοιμα για να ξεκινήσει η πορεία. Η παρουσία του Πρέσβη και του Πρόξενου μία τέτοια μέρα μόνο επιβλητική έπρεπε να ήταν, κάτι που φαίνεται και από το πολυτελέστατο και ογκώδες όχημα που διακρίνεται πίσω και στρίμωξε για λίγο σε μια στενή λωρίδα τις Δροπολίτισσες νυφάδες, τους μαθητές και τους λοιπούς παρευρισκόμενους, αφού σαν επίσημοι έπρεπε να παρκάρουν έξω από την εκκλησία.   
(Αριστερά διακρίνουμε άλλο ένα ενδιαφέρον συναπάντημα)


Η πορεία προς το Στρατιωτικό Νεκροταφείο ξεκίνησε πλημμυρισμένη στο γαλανόλευκο. Το ερυθρόμαυρο επεμβαίνει στη μέση υποχρεωτικά για να θυμίζει την πραγματικότητα...

Οι επίσημοι στην "πρώτη γραμμή" όχι του πολέμου αλλά της τιμητικής θέσης, ως άρχοντες τοπικοί, πολιτικοί και διπλωματικοί. Ξεχωρίζει η παρουσία της Περιφερειάρχου Αργυροκάστρου Μιμόζα Τσόμο, ντυμένη στα γαλάζια. 

Ο πρόεδρος του κόμματος "Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον" Χρήστος Κίτσιος, με τον δημοφιλή Ηπειρώτη τραγουδιστή Σάββα Σιάτρα, πιστό φίλο και συμπαραστάτη του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, λίγο πριν αρχίσει η εκδήλωση στο στρατιωτικό νεκροταφείο.

Τα περήφανα γηρατειά της Βορείου Ηπείρου συγκεντρωμένα στα κάγκελα έξω από το νεκροταφείο, περιμένοντας να αρχίσει η επετειακή εκδήλωση. Κάποιοι από αυτούς έζησαν τον ελληνοϊταλικό πόλεμο από πρώτο χέρι. Το εθνικό κέντρο παραμονές του ΟΧΙ τους κάνει "δώρο" τη διακοπή των συντάξεων τους. "Αν είναι να σωθεί η οικονομία  της Ελλάδας από αυτές, χαλάλι της κι ας έχουμε εμείς το πρόβλημα" απαντούν αγόγγυστα οι παρήλικες.

Την ημέρα της 71ης επετείου του ΟΧΙ (28-10-2011) σημειώθηκε η μεγαλύτερη ίσως παρουσία πλήθους για την νεότερη εθνική εορτή, τόσο από τη Βόρειο Ήπειρο όσο και από την Ελλάδα. 

Η εκδήλωση έχει αρχίσει με την τέλεση τρισάγιου υπέρ των ψυχών των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών του 1940-'41. Μερικοί από αυτούς αναπαύονται σε αυτόν ακριβώς το χώρο.

Προσκλητήριο νεκρών από δύο μαθήτριες του Σχολείου των Βουλιαρατών. ΑΘΑΝΑΤΟΙ!

Μερικές από τις καταθέσεις στεφάνων. Ο Ακόλουθος Άμυνας της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα αποθέτει στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων στρατιωτών, αξιωματικών και υπαξιωματικών και τους αποτίει φόρο τιμής.

Κατάθεση στεφάνου από τον εκπρόσωπο των συγγενών των πεσόντων στους Βουλιαράτες 
κ. Γεώργιο Ιατρού

Ο εκπρόσωπος των συγγενών των Αρτινών πεσόντων στο Βοδίνο Άνω Δρόπολης
κ. Ιωάννης Μπουραντάς
Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων κ. Αγαθοκλής Παναγούλιας, πρωτεργάτης στην προσπάθεια για ανάδειξη του εορτασμού της εθνικής επετείου του ΟΧΙ στους Βουλιαράτες και στην εύρεση των συγγενών των ενταφιασμένων πεσόντων. 

Το τελευταίο και  ωραιότερο στεφάνι ως είθισται καταθέτουν δύο μαθήτριες του τοπικού σχολείου - προπύργιου του Ελληνισμού, ντυμένες με τις παραδοσιακές νυφιάτικες στολές της Δερόπολης. ΑΞΙΕΣ!

 Μία πραγματικά φανταχτερή και παράλληλα συγκινητική εικόνα που τη βιώνουμε μία φορά το χρόνο. Οι Δροπολίτισσες νυφάδες απαγγέλλουν ποιήματα και τραγουδούν για το Βορειοηπειρωτικό Έπος πάνω από τα μνήματα των Ελλήνων πεσόντων του '40, αποτίοντας τους το μεγαλύτερο φόρο τιμής! Δυστυχώς όμως κάποιες "υψηλές προσωπικότητες" ακριβώς αριστερά, που δεν φαίνονται ευτυχώς στη φωτογραφία, αντιμετώπιζαν την υπόθεση σαν αγγαρεία... 
Η εκδήλωση έχει ολοκληρωθεί και σειρά παίρνουν οι αναμνηστικές φωτογραφίες μπροστά από το Μνημείο των Ηρώων με την συνοδεία των νυφάδων. Πιο χαρακτηριστική είναι αυτή στην οποία διακρίνονται τα μέλη του Δ.Σ. της ΝΕ.Β. με τον Υπουργό Εργασίας της Αλβανίας Σπύρο Ξέρρα, τον Έπαρχο Άνω Δρόπολης Χρήστο Ντούτση και τον Έπαρχο Αλύκου Χρήστο Καϊση. Στο κέντρο ανάμεσα από τις δύο Δροπολίτισσες νύφες φαίνεται λίγο ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων Θανάσης Οικονόμου, ο οποίος μαζί με τον άλλο ομόσταβλο βουλευτή της ίδιας εκλογικής περιφέρειας Μιχάλη Παντούλα, αφού δεν μπόρεσε να πλησιάσει τον χώρο της παρέλασης στα Ιωάννινα, λόγω της οργής του κόσμου, βρήκε... καταφύγιο στη Βόρειο Ήπειρο. 
Να λοιπόν που χρησιμεύουμε και κάτι για το κυβερνόν κόμμα στην Ελλάδα!

ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου