Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Eρώτηση Ευρωβουλευτή Ν. Σαλαβράκου για την κοινή εκπροσώπηση Αλβανίας και Κοσσόβου

Αθήνα, 27 Οκτωβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ. κ. Ν. ΣΑΛΑΒΡΑΚΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΚΑΙ "ΚΟΣΣΟΒΟΥ" 

Ο Ευρωβουλευτής  του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Ν. Σαλαβράκος κατέθεσε σήμερα γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με θέμα την κοινή εκπροσώπηση Αλβανίας και Κόσσοβου.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.  

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αλβανική κυβέρνηση ενέκρινε, στην εβδομαδιαία τακτική της συνεδρίαση, τη συμφωνία με την κυβέρνηση του Κοσσόβου για κοινή διπλωματική και προξενική εκπροσώπηση Τιράνων και Πρίστινας στο εξωτερικό. 

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα δήλωσε: "Η απόφαση αυτή θα μειώσει τα έξοδα για τις δύο κυβερνήσεις μας, όπως επίσης έχει και συμβολικό χαρακτήρα για μια κοινή δράση των δύο κρατών στον διπλωματικό χώρο".
Ο κ. Μπερίσα  ζήτησε από τις αρμόδιες αρχές  να ξεκινήσουν άμεσα την ενοποίηση  όλων των πρακτικών- σε όλους τους τομείς- με το Κόσσοβο ώστε να διευκολύνονται οι υπηρεσίες για τους πολίτες εκατέρωθεν.

Στις 13 Μαΐου, η αυτοανακηρυχθείσα ως "Βουλή  του Κοσσόβου" είχε εγκρίνει μια τέτοια συμφωνία, τις τελικές υπογραφές για την οποία αναμένεται να βάλουν μέσα στις επόμενες ημέρες οι υπουργοί Εξωτερικών της Αλβανίας και του αυτοανακηρυχθέντος "Κοσσόβου" Έντμοντ Χατζηνάστο και Ενβέρ Χοτζάι αντίστοιχα.

Όπως είχε προβλεφθεί, το σχέδιο της "Μεγάλης  Αλβανίας" υλοποιείται μεθοδικά και η αμφισβήτηση των Συμφωνιών  του Ελσίνκι (1975), είναι εμφανής διότι απορρέει από βίαια γεγονότα και όχι ειρηνική συμφωνία.

Έτσι, ανοίγει ο ασκός του Αιόλου στην Ευρώπη και η διεθνής κοινότητα αφοπλίζεται από επιχειρήματα που εδράζονται στο Δίκαιο. Αντίστοιχα αιτήματα θα μπορούσαν να ανακύψουν από τη Βαλλονία, τη δυτική ΠΓΔΜ, το νησί Όλαντ και το Νότιο Τυρόλο. 

Ερωτάται  η  Επιτροπή: 

Πώς κρίνει τη πολιτική της Αλβανίας απέναντι στο  θέμα του Κοσσόβου και πως κρίνει τη συγκεκριμένη πράξη της αλβανικής  κυβέρνησης;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου