Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Η ομιλία του Προέδρου του Κόμματος των Ελλήνων στην πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου

126 Κυρίες και κύριοι της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, θα ήθελα πρώτα να ευχαριστήσω εσάς για τη επιτυχή αποπεράτωση μιας πρωτόγνωρης, δύσκολης και σημαντικής διαδικασίας όπως είναι οι ανοιχτές και δημοκρατικές εκλογές που διεξήχθησαν για πρώτη φορά στους κόλπους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας για να είναι αξιόπιστη η ηγεσία και το σώμα των αντιπροσώπων που καλέσατε σήμερα εδώ.

Το Κόμμα «Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον», που ιδρύθηκε ως ένας δημοκρατικός φορέας του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, θα σέβεται πάντα τη λαϊκή βούληση, τις συλλογικές αποφάσεις που προκύπτουν μέσα από ζύμωση και δημοκρατία. Είμαστε κατά της προσωποκρατίας και των φατριών και επιμένουμε ότι στο Κόμμα των Ελλήνων θα πρυτανεύσει το συλλογικό και συνεργατικό πνεύμα.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα το συνυποψήφιο, τον καθηγητή και καλοπροαίρετο άνθρωπο, Δημήτρη Κώτσια, ο οποίος με τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό απέδειξε ότι εκτιμά τις φιλοπρόοδες πρωτοβουλίες της νέας γενιάς και βοηθάει να πετύχουν. Απέδειξε επίσης ότι σε αναμετρήσεις τέτοιες που στοχεύουν στην εξυπηρέτηση ενός κοινού σκοπού δε χρειάζονται βεντέτες, αλλά συνεργασία, κατανόηση και πάνω απ’ όλα όρεξη για δουλειά. Ευχαριστούμε Δημήτρη.
Δε θα παραλείψω να ευχαριστήσω όλους τους Βορειοηπειρώτες στην Αθήνα που με ιδιαίτερο πάθος οργάνωσαν πραγματικά σοβαρές εκλογές και επιβεβαίωσαν ότι η πλειοψηφία των συμπατριωτών μας αναζητά εδώ και πολλά χρόνια τη δημοκρατία, την οποία «τσαλαπάτησαν» οι «πατέρες του ΄Εθνους».
Να ευχαριστήσω επίσης όσους εντάχθηκαν στο διαγωνισμό για το Εθνικό Συμβούλιο, και αυτούς που πέτυχαν, αλλά κι εκείνους που δεν πέτυχαν, εκτιμώντας ιδιαίτερα το θάρρος τους να περιφρονήσουν τη «μαύρη προπαγάνδα του κατεστημένου», αλλά και την ανεξήγητη μεροληπτική στάση της πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων Εσωτερικών και Εξωτερικών της Ελλάδος που στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές ξεπέρασε κάθε όριο λογικής και ευγένειας.

Το Κόμμα των Ελλήνων, χωρίς δεκανίκια και χωρίς υποστήριξη κύκλων επικράτησε και θα επικρατήσει γιατί προέκυψε ως μία ιστορική αναγκαιότητα και μέσα από τους κόλπους των ενδιαφερόμενων, που είναι οι ίδιοι οι Βορειοηπειρώτες και κανένας άλλος. Οποιoδήποτε αυτοκόλλητο θέλησαν να μας χρεώσουν οι προπαγανδιστές του «κατεστημένου», δε μπόρεσε να πιάσει απάνω μας και ο καιρός απέδειξε ότι εμείς είχαμε και έχουμε σύμμαχους τους Βορειοηπειρώτες και τα προβλήματά τους, ενώ εκείνοι τις ανιαρές και επικίνδυνες συμμαχίες.

Αγαπητοί συναγωνιστές,
          Το Κόμμα των Ελλήνων, σε περίπου τέσσερις μήνες κλείνει δύο χρόνια από την ίδρυσή του. Στην πολιτική σκηνή της χώρας είναι ο μόνος νόμιμος πολιτικός φορέας που έχει ξεκάθαρο και άμεσο πολιτικό πρόγραμμα που καλύπτει ιδιαίτερα τα συμφέροντα του Ελληνισμού. Είναι ένα κόμμα στο οποίο ομιλούμε ελληνικά και πράττουμε ελληνικά. Και οι στόχοι του δεν παρεκκλίνουν από τους βασικούς στόχους της προηγμένης και ανθρώπινης κοινωνίας.

Οι  ιστορικές περιστάσεις χρέωσαν σε μας έναν άλλο ρόλο: Το ρόλο της μειονότητας σε μια χώρα και κοινωνία που μόλις δύο δεκαετίες άνοιξε τις πύλες στο σύγχρονο κόσμο, που ακόμα η υπεροχή της πλειοψηφίας και  η πεπαλαιωμένη νοοτροπία της πολιτικής, παρά τις δεσμεύσεις τους με την ευρωπαϊκή και διεθνή κοινότητα, αφήνουν στο περιθώριο τα δικά μας δικαιώματα και ελευθερίες.
Σ’ αυτές τις συνθήκες καθίσταται απαραίτητη η αγωνιστικότητά μας, η μαζική ενεργή συμμετοχή στον αγώνα και πάνω απ’ όλα απαιτείται σύγχρονος προγραμματισμός για την επίτευξη των στόχων.


Το Καταστατικό και το Πρόγραμμα του Κόμματός μας παρέχουν τη δυνατότητα συσπείρωσης του Ελληνισμού, αλλά όχι πια με τα θεωρητικά κηρύγματα και τα κούφια υπερπατριωτικά συνθήματα. Τα προβλήματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού είναι συγκεκριμένα, απτά και πολύπλοκα.
Ο τόπος ρημάζει, τα δικαιώματα περιορίζονται, η παιδεία μαραζώνει, ο πολιτισμός μας χάνεται, οι ιδιοκτησίες μας αλλοτριώνονται, η οντότητά μας κινδυνεύει. 

Ο διογκωμένος αυτός σωρός προβλημάτων υπαγορεύει την ενεργοποίηση ανοιχτών μυαλών να τα ταξινομήσουν, να τα ιεραρχήσουν και να καθορίσουν τη μεθοδολογία επίλυσής τους. Τέρμα πια στις ερασιτεχνικές πολιτικές και τις συστάσεις επί γονάτου που δεν επιφέρουν κάποιο αποτέλεσμα. Στη λειτουργική δομή της πυραμίδας του Κόμματός μας, όπως ορίζουν οι οραματιστές του Καταστατικού ενσωματώνονται οι εξειδικευμένες γραμματείες που θα προσεγγίσουν ειδήμονες του κάθε τομέα με γνώσεις στο αντικείμενο που μετά από μελέτη θα φέρουν στο συλλογικό όργανο, το Εθνικό Συμβούλιο, την πραγματικότητα και τις προτάσεις, οι οποίες θα ενταχθούν στο αναλυτικό πρόγραμμα του φορέα και θα αποτελέσουν πεδίο δράσης της καθημερινής πολιτικής.

Οι ειδικοί που θα επανδρώσουν τις γραμματείες αυτές θα επιλεχθούν από όλο το φάσμα της κοινωνίας μας ανεξάρτητα από τα πολιτικά τους πιστεύω, αρκεί να εκδηλώσουν τη βούλησή τους. Και για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι στην καινοτομία αυτή ας πάρουμε ως παράδειγμα τη Γραμματεία Ελληνικής Παιδείας. Σ’αυτή είναι ευπρόσδεκτοι καθηγητές επιστημονικού κύρους, νομικοί, εκπαιδευτικοί με εμπειρία στη διοίκηση και τον προγραμματισμό της παιδείας, έμπειροι εκπαιδευτικοί στην καθημερινή διδασκαλία, συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί και νεολαίοι ενεργοί στα κοινωνικά.
Το συγκεκριμένο τους έργο σχετίζεται με:
-την εσωτερική και ευρωπαϊκή νομοθεσία για την παιδεία των μειονοτήτων
-την ιστορική διαδρομή της Ελληνικής Παιδείας στην Αλβανία.
-την αποτύπωση της σημερινής κατάστασης της παιδείας, της υποδομής και του διδακτικού προσωπικού.
-τους μηχανισμούς ενοποίησης του περιεχομένου της ελληνικής παιδείας στο χώρο μας με την παιδεία του εθνικού κορμού.
-τον τρόπο διοίκησης και ελέγχου της παιδείας.
-τον τρόπο νόμιμης ένταξης των προτάσεων στο Εκπαιδευτικό Σύστημα της Αλβανίας.
Πάνω σ’ αυτό το πλαίσιο η εξειδικευμένη άποψη είναι βέβαιο ότι θα φέρει θετικό αποτέλεσμα.

Κυρίες και κύριοι
           Η προστασία της ακεραιότητας της εθνικής μας ταυτότητας δεν είναι υπόθεση άλλων. Είναι κυρίως δική μας υπόθεση. Για να επικρατήσει μια οντότητα θα πρέπει να έχει ιστορική διαδρομή, γεωγραφική –αριθμητική διάσταση και πολιτιστικό υπόβαθρο. Και αυτοί οι τρεις πυλώνες, που βάλλονται συνεχώς από τους καιρούς και από τους ανθρώπους, θα πρέπει να εδραιώνονται συνεχώς με τη δική μας δημιουργική προσφορά. Είναι ευχάριστο να απολαμβάνεις το κληρονόμημα, αλλά αν δε δημιουργήσεις και καταβάλλεις ο ίδιος, κάποια μέρα όλα τελειώνουν.

Διαπιστώνουμε ότι ακόμα κοιμούμαστε σε δάφνες. ΄Εξω από τα σπίτια μας γίνονται νοικοκυραίοι ψευδογαιοκτήμονες κι εμείς σιωπούμε. Οι αιρετοί και οι βουλευτές του κατεστημένου «περί πολλά τυρβάζουν», αλλά με αυτό το θέμα καθόλου. Με το πνεύμα τους αυτό έχουν εμψυχώσει και αρκετούς προέδρους των χωριών να συμπράττουν με τους άρπαγες.
Το Κόμμα των Ελλήνων με την υποχρέωση να ερευνήσει σε βάθος τη νομιμότητα των εμφανιζόμενων ξένων ιδιοκτητών έχει καταγγείλει και θα εξακολουθεί να καταγγέλλει περιπτώσεις παράνομης ανάκτησης τίτλων ιδιοκτησίας όπως στην περίπτωση του Κωσταριού, που τα δικαστήρια των Αγίων Σαράντα καταργούν από 17 περίπου δικαιούχους ΄Ελληνες τον τίτλο ιδιοκτησίας που απέκτησαν από το νόμο 7501. Για τους κάτοικους αυτού του χωριού, στους οποίους συμπαρασταθήκαμε ως κόμμα από πέρυσι, ανοίγει ένας φαύλος κύκλος που προκαλεί  αβεβαιότητα όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά για κάθε Έλληνα που απειλείται απ’ αυτόν τον κίνδυνο.
Είναι βέβαιο ότι με την υπάρχουσα νομοθεσία και με τη μεροληπτική πολιτική του κράτους η Εθνική Ελληνική Μειονότητα βρίσκεται εκτεθειμένη και απροστάτευτη στο θέμα των ιδιοκτησιών και από πλευράς πολιτικής οι εν ενεργεία αιρετοί  μας αρκούνται με ασήμαντες επισημάνσεις.

Η δική μας πολιτική, τώρα που πάμε να συγκροτήσουμε όλη τη λειτουργική δομή του φορέα, θα είναι  συγκεκριμένη, με τεκμήρια και με στηριζόμενη στη νομιμότητα προβάλλοντας  άμεσα και εγγράφως στους εξωτερικούς παράγοντες τη  στάση του κράτους  απέναντι στη δική μας μειονότητα όπως έχει και όχι όπως θέλουν να την παρουσιάσουν οι ελεγχόμενες επιτροπές. Είναι η τρίτη φορά που οι αναφορές στο Συμβούλιο της Ευρώπης σχετικά με την εφαρμογή της Σύμβασης Πλαισίου για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων, παρουσιάζονται ωραιοποιημένες και αυτό περνάει προς τα έξω ως επίτευγμα της χώρας, ότι όλα εδώ βαίνουν καλώς και ελάχιστα είναι να βελτιωθούν.
Η αλήθεια είναι ότι η εικόνα αυτή δεν έχει καμία σχέση με τη δική μας πραγματικότητα. 

Η Εθνική Ελληνική μειονότητα μένει στο περιθώριο, η συμμετοχή της στη δημόσια διοίκηση και υπηρεσίες κατάντησε συμβολική αν όχι μηδαμινή. Στην αστυνομία, στο στρατό, στα δικαστήρια, στο θεσμό προγραμματισμού της παιδείας, στις ομάδες εργασίας για τον πολιτισμό, στα υποθηκοφυλακεία και σε άλλα σημαντικά κέντρα αποφάσεων δεν αποδίδεται το ποσοστό συμμετοχής στους Έλληνες.
Το ίδιο συνέβηκε και πρόσφατα με την απογραφή του πληθυσμού, που ενώ η δική μας μειονότητα είναι η μεγαλύτερη και κατοχυρωμένη εθνική, δεν είχε καν λόγο στη συζήτηση για το περιεχόμενο του ερωτηματολογίου και ούτε συμμετοχή στις αντίστοιχες κεντρικές και περιφερειακές επιτροπές ως μάρτυρας για τη διαφάνεια της διαδικασίας.

Η παραδοσιακή ηγεσία του Ελληνισμού αρκείται τώρα μόνον με τις πολιτικές συμμαχίες απ’ τις οποίες απολαμβάνουν θέσεις και οφέλη στον κρατικό μηχανισμό μερικά άτομα της αρέσκειάς της και αγνοεί  την κοινή απαίτηση των πολιτών ελληνικής καταγωγής να συμμετέχουν ποσοστιαία στη διακυβέρνηση και στις διοίκηση που σχετίζεται με την ασφάλεια, την παιδεία, τον πολιτισμό, τις ιδιοκτησίες κ.ά.

Το Κόμμα των Ελλήνων ιδρύθηκε να υπενθυμίσει στα Τίρανα και στις Βρυξέλλες την υποχρέωση του κράτους να δώσει ρόλο στους ΄Ελληνες γιατί διαχρονικά η προσφορά τους είναι εποικοδομητική, με σεβασμό προς τους νόμους και με κατανόηση προς την πλειοψηφία. Χωρίς αυτή τη ρύθμιση και χωρίς τη δική μας επιμονή τα όσα λέγονται να γίνουν πράξη, ο Ελληνισμός θα χάσει το έδαφος κάτω από τα πόδια του και θα είναι ξένος στην ίδια τη χώρα του.
΄Εχουμε μπροστά μας τεράστια δουλειά να κάνουμε, γιατί κληρονομήσαμε μια κατάσταση δύσκολη, μπερδεμένη. Χρειαζόταν από νωρίς το ξεκάθαρο όραμα και μια πολιτική δύναμη που να ανταποκρίνονταν στις προσδοκίες των απλών ανθρώπων, των απλών προβλημάτων και των μεγάλων θεμάτων. Ποτέ όμως δεν είναι αργά.

Ας ξεκινήσουμε από τα πιο απλά. Ο κόσμος σ’ αυτή τη φάση χρειάζεται να επιβιώσει γιατί η παγκόσμια κρίση κάνει πιο δύσκολη την καθημερινή ζωή του. Τα επί δεκαετίες ακαλλιέργητα χωράφια ήρθε η ώρα για κάποιους να τα καλλιεργήσουν και να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει την υποχρέωση να στηρίξει την επιστροφή και να μην ασχοληθεί με τους πολιτικούς αντίπαλους κάνοντας ανυπόφορη τη ζωή τους.
Συνάμα με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να δρομολογήσουμε και την ασφάλειά της γιατί η καθημερινότητα αποδεικνύει ότι ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι.

Αγαπητά μέλη του Εθνικού Συμβουλίου,
           Ο ρόλος σας είναι ιδιαίτερος και η δική σας άποψη για τα μεγάλα εθνικά και πολιτικά μας θέματα είναι χρήσιμη και οι αποφάσεις σας θα καθοδηγήσουν όλη μας τη δραστηριότητα. Θέτουμε υπόψη σας το θέμα της απογραφής. Το Κόμμα μας, πριν την έναρξη της διαδικασίας έκανε τη δική του νύξη για συνεργασία όλων των παραγόντων, στείλαμε επιστολή στον Πρόεδρο της Ομόνοιας για συνεργασία και κοινή στρατηγική με το σκεπτικό ότι αυτό δεν ήταν πολιτικό αλλά εθνικό θέμα. Όπως συνήθως, η ανταπόκριση ήταν αρνητική. Και η απόφαση Ντούλε-Μπολάνου για αποχή αποπροσανατόλισε τον κόσμο και το αποτέλεσμα φαίνεται να είναι αρνητικό. Είχαμε δηλώσει από τις αρχές, ότι αν το κράτος δεν πραγματοποιήσει αντικειμενική απογραφή εμείς θα προβούμε σε δική μας απογραφή.
Καταγγείλαμε όλη την προσπάθεια ανθελληνικών κύκλων με την ευλογία του κράτους να τρομοκρατεί τους ΄Ελληνες για ποινές και περιορισμούς, αλλά ταυτόχρονα κρίναμε ότι το ερωτηματολόγιο παρείχε τα σχετικά για να εκδηλώσουμε την ιδιαίτερη οντότητά μας και το μέγεθός μας σ’ αυτή τη χώρα και ήταν απαραίτητη η συμμετοχή μας. Η αποχή μας έβλαψε. ΄Εβλαψε κυρίως εκείνους που λαχταρούσαν να δηλώσουν παρόν ως ΄Ελληνες, γιατί ποτέ τους δεν τους δόθηκε η ευκαιρία.
Μετά την απογραφή το Κόμμα μας θα προβεί σ’ εκείνο που υποσχέθηκε, στην ολοκληρωμένη μηχανογράφηση των ομογενών σε κάθε γωνία της χώρας και στο εξωτερικό για να έχουμε το δικό μας αρχείο ως τεκμήριο μπροστά σε κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης. ΄Ηδη, με την εγγραφή των μελών του κόμματος που πληθαίνουν κάθε μέρα συγκεντρώθηκαν αρκετά στοιχεία.

Το Κόμμα των Ελλήνων καλείται να παίξει σημαντικό ρόλο στην πολιτική της χώρας και είναι έτοιμο να εκφράσει τις προτάσεις του για τη διοικητική διαίρεση. Για να συμπορευτεί σύσσωμη και ενοποιημένη η Εθνική Ελληνική Μειονότητα στο βασικό της κορμό, θα πρέπει να συμπεριληφθεί σε μία διοικητική μονάδα, σε μία περιφέρεια. Αυτό διευκολύνει την ανάπτυξη, την παιδεία, τον πολιτισμό, τη συνεργασία με τις όμορες περιοχές, εγγυάται τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη διοίκηση και στην απολαβή οφελών και αφήνει περιθώρια πραγματικής αυτοδιοίκησης. Επίσης εμείς θα πρέπει να έχουμε λόγο στις μεταρρυθμίσεις που ανέλαβαν οι δύο μεγάλες πολιτικές δυνάμεις της χώρας για την τροποποίηση του εκλογικού νόμου.

Μπροστά στο γεγονός ότι ένα σημαντικό μέρος των Βορειοηπειρωτών ζουν και εργάζονται στη μητέρα πατρίδα και τα προβλήματά τους είναι εξίσου πολλά, το κόμμα μας δικτυώνεται συνεχώς με όλες τις περιοχές και προγραμματίζει την κινητοποίηση των δυνάμεων για τη ρύθμιση αυτών των προβλημάτων, όπως είναι η εξασφάλιση της εργασίας, της ασφάλειας και της κοινωνικοπολιτικής ένταξης. Γι’ αυτά τα θέματα σύντομα θα διοργανώσουμε στην Αθήνα ημερίδα στην οποία θα ορίσουμε τη συγκεκριμένη στρατηγική και τις ταχτικές επίλυσής τους. Ένα μέρος των προβλημάτων τους σχετίζεται με τη γενέτειρα κυρίως στη διασφάλιση της ιδιοκτησίας, των σπιτιών, της εξυπηρέτησης στο δημόσιο, της ασφάλειας, της παιδείας των επαναπατριζόμενων οικογενειών κλπ.

Είναι απαραίτητο οι εξειδικευμένες επιτροπές που συγκροτούμε σήμερα να επανδρωθούν το συντομότερο, να εντοπίσουν τον προβληματισμό και να μας φέρουν προτάσεις συγκεκριμένες που να αποδώσουν εις όφελος των λύσεων. Η προσοχή μας κυρίως θα πρέπει να στραφεί στη νέα γενιά που αποτελεί ελπίδα για το μέλλον και είναι σήμερα   αποπροσανατολισμένη και προβληματισμένη γιατί μεγάλωσε και μορφώθηκε σε ένα περιβάλλον διαφορετικό απ’ εκείνο που επικρατεί στη γενέτειρά της. Μία οικογένεια που αποφασίζει να επαναπατριστεί χρειάζεται ενημέρωση για το νομικό καθεστώς ιδιοκτησίας, παιδείας, απασχόλησης, κοινωνικής ασφάλειας στην Αλβανία. Το κόμμα μας θα πρέπει να παρέχει μέσα από τη δική του δομή και λειτουργία πληροφορίες ώστε οι δικοί μας άνθρωποι να κατατοπιστούν στο νέο περιβάλλον.

Καταλήγοντας εύχομαι καλές εργασίες στο Εθνικό Συμβούλιο και επιτυχίες στη δύσκολη, αλλά ευγενική αποστολή που αναλάβαμε οικειοθελώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου