Σάββατο 6 Απριλίου 2013

6 Απριλίου 1941 – Το δεύτερο ΟΧΙ των Ελλήνων


Η ηρωική και επική αντίσταση στα οχυρά της γραμμής Μεταξά είναι ένα ακόμη φωτεινό ορόσημο στην Ιστορία του Έθνους.

6 Απριλίου 1941: Η Βέρμαχτ εισβάλλει στην Ελλάδα. Ο Ελληνικός Στρατός αμύνεται σθεναρά και σταματά τη γερμανική προέλαση, προκαλώντας μεγάλες απώλειες στον εχθρό.

Για εκείνες τις ηρωικές ημέρες, όταν οι Έλληνες ήταν αντάξιοι της τεράστιας Ιστορίας τους, έχει μεγάλη αξία να μιλήσουν πρώτοι οι αντίπαλοι: «Εκλεκτά ελληνικά στρατεύματα υπερασπίστηκαν με εντελώς ξεχωριστό ηρωισμό τα οχυρά της γραμμής Μεταξά. Προκλήθηκαν ως εκ τούτου συγκρούσεις εξ εγγυτάτης αποστάσεως, τόσο έντονες, όσο δεν είχαν λάβει χώρα σε κανένα άλλο πολεμικό θέατρο μέχρι τώρα» Γερμανικό Στρατηγείο, ανακοινωθέν για τη λήξη της επιχείρησης «Μαρίτα».
«8 Απριλίου: Προχωρούμε αργά στην Ελλάδα. Οι Έλληνες είναι γενναίοι μαχητές. 

Τα καταληφθέντα χαρακώματα είναι γεμάτα με πτώματα. Ο Φύρερ θαυμάζει ιδιαιτέρως το θάρρος των Ελλήνων. Ίσως υπάρχει ακόμη ένα ίχνος της παλαιάς Ελληνικής καταγωγής σε αυτούς» – «9 Απριλίου: Οι Έλληνες αγωνίζονται πολύ γενναίως. Απαγορεύω στον τύπο να τους δυσφημίσει. Ο Φύρερ θαυμάζει τη γενναιότητα των Ελλήνων. Θλίβεται που υπεχρεώθη να τους πολεμήσει» Δρ. Γκαίμπελς, Ημερολόγιο.

«Χάριν της ιστορικής δικαιοσύνης είμαι υποχρεωμένος να διαπιστώσω ότι από τους αντιπάλους οι οποίοι μας αντιμετώπισαν ήταν ιδιαίτερα ο Έλληνας στρατιώτης που πολέμησε με παράτολμο θάρρος και ύψιστη περιφρόνηση προς τον θάνατο. Συνθηκολόγησε μόνον όταν κάθε περαιτέρω αντίσταση ήταν αδύνατη και επομένως μάταιη. Για τον ηττημένο και ατυχή ελληνικό λαό αισθανόμαστε ειλικρινή συμπάθεια. Υπήρξε θύμα του βασιλιά του και μιας μικρής παρασυρμένης ηγετικής κλίκας. Ωστόσο αγωνίστηκε με τόσο μεγάλη γενναιότητα ώστε ακόμη και οι εχθροί του δεν μπορούν να αρνηθούν την εκτίμησή τους προς αυτόν. Οι Έλληνες αιχμάλωτοι αφέθηκαν ή θα αφεθούν σύντομα ελεύθεροι λόγω της γενικής ανδρείας στάσης των στρατιωτών αυτών». Αδόλφος Χίτλερ, ομιλία στο Ράιχσταγκ, Μάιος 1941

Η ηρωική και επική αντίσταση στα οχυρά της γραμμής Μεταξά είναι ένα ακόμη φωτεινό ορόσημο στην Ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Όπως μαρτυρούν οι αντίπαλοι – που διέθεταν την πλέον ανυπέρβλητη πολεμική μηχανή της εποχής – οι Έλληνες εκείνων των καιρών ήταν οι ανώτεροι πολεμιστές στον κόσμο. Ήταν οι μόνοι που έμεναν στις θέσεις τους και έβαλαν ενάντια στον εχθρό, ακόμα και όταν δέχονταν επίθεση από τα περίφημα βομβαρδιστικά καθέτου εφορμήσεως Stukas.

Η.Κ.

“Το Απόρθητο Οχυρό”: 6 Απριλίου 1941 – Το δεύτερο ΟΧΙ των Ελλήνων

Η στιγμή της αποχώρησης. Οι Έλληνες Αξιωματικοί εξέρχονται του Οχυρού με τα ξίφη και τον οπλισμό τους και ο γερμανικός στρατός αποδίδει τιμές. Στο βάθος διακρίνονται οι δεκάδες Έλληνες τραυματίες, που αντιστάθηκαν και υπέμειναν καρτερικά το πολυήμερο σφυροκόπημα της μεγαλύτερης πολεμικής μηχανής του κόσμου, την εποχή εκείνη. Κανένας Έλλην στρατιωτικός δε συνελήφθη αιχμάλωτος.

από www.xryshaygh.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου