Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Ξεθεμελίωσαν το Μνημείο του Υψώματος 731 λίγες μέρες μετά την επιστροφή της Σημαίας του 5ου Συντάγματος στα Τρίκαλα

Αρθρογράφος: Ελισάβετ Παπανικολάου

Ξεθεμελίωσαν το Μνημείο του Υψώματος 731
Έλληνας προσκυνητής που επισκέφτηκε 
πριν από λίγες ημέρες το θρυλικό ύψωμα 
731στην Βόρειο Ήπειρο έμεινε εμβρόντητος, 
όταν είδε ξεθεμελιωμένο και κομματιασμένο το 
λιτό μνημείο, που είχε στηθεί εκεί πριν από 
κάμποσα χρόνια.

Αψευδείς μάρτυρες οι δύο φωτογραφίες που  έστειλε ο Έλληνας Προσκυνητής στον εγγονό του ηρωικού ταγματάρχη Δημητρίου Κασλά και δημοσιοποιεί το trikalanews.gr 

Καιρός είναι η Ελληνική Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της.

Ήδη βαρύνεται με την αδιαφορία που επέδειξε για την περισυλλογή των νεκρών Ελλήνων Αξιωματικών και Στρατιωτών, των οποίων οι τάφοι οργώθηκαν και αφανίστηκαν.

Ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς, του οποίου το όνομα είχαν δώσει σε δρόμο της Δερβιτσάνης οι ελληνόψυχοι κάτοικοί της, ας δείξει τώρα εμπράκτως το ενδιαφέρον του για την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας και τους Έλληνες νεκρούς του πολέμου 1940-41 που άφησαν τα κόκκαλα τους στα βορειοηπειρωτικά βουνά.

Αλλά και όσοι από τους Τρικαλινούς βουλευτές είχαν ασχοληθεί παλαιότερα με το Ύψωμα 731, ας δείξουν τώρα ότι το ενδιαφέρον τους ήταν πραγματικό και όχι ψηφοθηρικό.

Για να δούμε τι θα πράξει η Περιφέρεια Θεσσαλίας και δη η Αντιπεριφέρεια Τρικάλων μετά από αυτή την αποκάλυψη.



Λίγες μέρες πριν στα Τρίκαλα (9 Απριλίου 2013)
Συγκινητικές στιγμές στην ΣΜΥ Τρικάλων για την επιστροφή της Σημαίας του 5ου Συντάγματος
Αρθρογράφος: Χριστίνα Αλεξίου

Συγκινητικές στιγμές στην ΣΜΥ Τρικάλων για την επιστροφή της Σημαίας του 5ου Συντάγματος
Παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου και του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Αθανασίου Τσέλιου και μέσα σε κλίμα συγκίνησης, πραγματοποιήθηκε σήμερα η παράδοση της ένδοξης σημαίας του 5ου Συντάγματος Πεζικού.
Στην τελετή και η Ελένη Λεοντάρη που ο αείμνηστος πατέρας της κρατούσε στην οικία του και παρέδωσε και που δήλωσε στο trikalanews.gr πως «σήμερα τιμάται εκ νέου και ο πατέρας μου από την Πατρίδα».
Ο Αρχηγός ΓΕΣ τοποθέτησε στην σημαία και τα μετάλλια ανδρείας που απέσπασε στα πεδία των μαχών, η ένδοξη σημαία.
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων όπως και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός από πλευράς πολιτικής ηγεσίας, ενώ στην τελετή, χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιος.

Δήλωση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού κατά την τελετή παράδοσης της πολεμικής σημαίας του 5ου συντάγματος πεζικού στη ΣΜΥ
Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε τους Έλληνες που έδωσαν τον υπέρ πάντων αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία και την ελευθερία. Τιμούμε όλους τους γνωστούς και αγνώστους που έδωσαν τη ζωή τους για τα υψηλά ιδανικά του Ελληνισμού.
Το Μάρτιο του 1941 οι στρατιώτες του 5ου Συντάγματος Πεζικού, η πλειοψηφία των οποίων ήταν Τρικαλινοί, έδωσαν μία από τις μεγαλύτερες νικηφόρες μάχες ενάντια στους Ιταλούς.
Η μάχη αυτή αποτελεί το αποκορύφωμα του Αλβανικού έπους που συγκίνησε τις καρδιές όλων των Ελλήνων και ανέδειξε τους στρατιώτες του 5ου Συντάγματος σε ήρωες, για την αντοχή και την υπεροχή που έδειξαν κατά την «μεγάλη εαρινή επίθεση των Ιταλών».
Η μνήμη αυτών των ηρώων αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής για όλους όσους έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε εμείς σήμερα μια ελεύθερη χώρα. Η μνήμη αυτών των ηρώων αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για τους έλληνες όλων των γενεών και μας κάνει υπερήφανους για τα κατορθώματα των προγόνων μας .
Η επιστροφή της ιστορικής Σημαίας του 5ου Συντάγματος που έδωσε την μάχη των «νέων Θερμοπυλών» στο ύψωμα 731 , στα Τρίκαλα πραγματοποιείται σήμερα με ιδιαίτερη συγκίνηση.
Η ιστορική μνήμη υψώνεται σαν ασπίδα προστασίας και μας διδάσκει ότι  «εκείνοι που είναι καλά ενημερωμένοι για το παρελθόν, δεν πρόκειται να απελπιστούν για το παρόν».
Για αυτό τέτοιες εκδηλώσεις αποτελούν πηγή έμπνευσης, ώστε όλοι να διδαχθούμε την αξία της ειρήνης και της ειρηνικής συνύπαρξης ανάμεσα στους λαούς, καταπολεμώντας κάθε μορφή μίσους και φανατισμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου