Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Οι Βορειοηπειρώτες να ενώσουν δυνάμεις ενόψει εκλογών!..


Γράφει ο ΝΙΚΟΣ Θ. ΥΦΑΝΤΗΣ

*   Οι εκλογές στην Αλβανία είναι «επί θύραις». Έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στις 23 Ιουνίου. Ήδη τα αλβανικά κόμματα προετοιμάζονται πυρετωδώς και άρχισαν τον προεκλογικό αγώνα, τον προσεταιρισμό και την προσέλκυση ψηφοφόρων. Με την Ελληνική Εθνική Μειονότητα τι γίνεται; Είναι κοινή η διαπίστωση ότι η ηγεσία της παραμένει αδρανής και συνεχίζεται ο κατακερματισμός των δυνάμεών της.

Οι ηγέτες της Μειονότητας άφησαν το χρόνο να περάσει ανεκμετάλλευτος. Ασχολούνταν με θέματα επουσιώδη, δευτερεύουσας σημασίας και τώρα, που βρισκόμαστε «προ των πυλών» των εκλογών, αγωνιούν για την ενότητα του βορειοηπειρωτικού κόσμου και εναγωνίως επιζητούν τρόπους να συσπειρώσουν τον κόσμο και να βαδίσουν στις εκλογές ενωμένοι.

Έπρεπε προ πολλού να είχαν προβληματιστεί, κυρίως, τα στελέχη της «Ομόνοιας», της μόνης Βορειοηπειρωτικής οργάνωσης που θα μπορούσε να εμπνεύσει σύμπνοια και ομοψυχία. Θα μπορούσε η «Ομόνοια» να προσελκύσει και να συγκεντρώσει ικανά στελέχη, που να έχουν αγκαλιάσει και ενστερνιστεί την βορειοηπειρωτική ιδέα και, ανεξάρτητα από υπάρχοντες κομματικούς σχηματισμούς, να προχωρήσει στη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα, πλαισιωμένου με νέους ανθρώπους, για να διεκδικήσει στις επικείμενες εκλογές ακόμη και δέκα βουλευτές, οι οποίοι θα είχαν φωνή στο αλβανικό Κοινοβούλιο και δεν θα ήταν υποχρεωμένοι να σιωπούν και να καταπνίγονται τα μειονοτικά θέματα.

Αυτό δεν έγινε. Ίσως να έγιναν προσπάθειες από την πλευρά της «Ομόνοιας» και να μην βρήκε ανταπόκριση, να προσέκρουσε σε στείρα άρνηση και σε προσωπικές επιλογές και φιλοδοξίες. Έτσι, όμως, δεν επιτυγχάνεται η ομοψυχία και η ενότητα. Για να επέλθει πραγματική ενότητα στον Βορειοηπειρωτικό χώρο απαιτείται η εγκατάλειψη προσωπικών και άλλων φιλοδοξιών.
Διαθέτουμε οι Βορειοηπειρώτες άριστη πρώτη ύλη. Το νεανικό έμψυχο δυναμικό μας πρωτεύει σε σχολεία και Πανεπιστήμια. Ήδη αρκετοί επιστήμονες απεφοίτησαν από Ανώτατες και Ανώτερες Πανεπιστημιακές Σχολές και παρουσιάζονται έτοιμοι να προσφέρουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους και να συμβάλουν στην οικονομική, κοινωνική και πνευματική ανάπτυξη του βασανισμένου τόπου μας.

Οι νέοι, σε ένα Πανβορειοηπειρωτικό προσκλητήριο θα δώσουν το «παρών» και θα διαθέσουν τους εαυτούς τους στην υπηρεσία της ιδιαίτερης πατρίδας τους. Ηγέτες χρειάζονται να τους εμπνεύσουν την βορειοηπειρωτική ιδέα, να τους παρακινήσουν, να τους συνεγείρουν, να τους καταστήσουν συμμέτοχους στις κοινές προσπάθειες. Είμαστε βέβαιοι ότι με τις οδηγίες ενός εμπνευσμένου ηγέτη θα αγωνιστούν με όλες τους τις δυνάμεις για την επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν τους Έλληνες του Βορειοηπειρωτικού χώρου. Δυστυχώς, μια τέτοια προσπάθεια εκ μέρους της βορειοηπειρωτικής ηγεσίας δεν έγινε και τα Βορειοηπειρωτόπουλα σκορπισμένα στον ελλαδικό χώρο αναμένουν πρωτοβουλίες.

Όπως πληροφορούμαστε από τον Τύπο, οι συζητήσεις μεταξύ των ηγεσιών των δύο κομμάτων, συνεχίζονται με σκοπό να βρεθεί κοινός τόπος, ώστε η Μειονότητα να κατέβει στις εκλογές ενιαία, ενωμένη, με ένα ψηφοδέλτιο. Μακάρι η προσπάθεια αυτή να τελεσφορήσει για λόγους τοπικούς και εθνικούς, τα ηγετικά στελέχη των κομμάτων να συνεννοηθούν, να προτάξουν το εθνικό συμφέρον και να μην επιτρέψουν στα αλβανικά κόμματα να λεηλατήσουν τις ψήφους των Βορειοηπειρωτών

Ο κ. Βασίλης Μπολάνος, πρόεδρος της «Ομόνοιας», κάλεσε δημόσια το ΜΕΓΚΑ, το άλλο μειονοτικό κόμμα, εκτός από το Κόμμα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ), σε ενότητα και κοινή συστράτευση. Η προσπάθεια, δήλωσε, είναι δύσκολη, αλλά η «υπέρβαση απαιτεί δύσκολες αποφάσεις». Δήλωσε επίσης ότι θα πρέπει να καταρτιστεί ενιαίο ψηφοδέλτιο του ΚΕΑΔ. Κατά πόσο θα ευοδωθούν οι προσπάθειες από κοινού καθόδου στις εκλογές είναι το ζητούμενο. Μακάρι να αρθούν όλα τα εμπόδια και οι δυσκολίες. Το κέρδος για την δοκιμαζόμενη Μειονότητα θα είναι τεράστιο.

Σημασία δεν έχει κάτω από ποιον πολιτικό φορέα θα λάβει μέρος στις εκλογές η Μειονότητα. Σημασία έχει η ενότητα, η συναδέλφωση, η αλληλεγγύη και πάνω απ’ όλα ο ταλαιπωρημένος Βορειοηπειρωτικός κόσμος, που βιώνει, ακόμη και σήμερα, την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια. Πολλαπλό το όφελος. Με την αύξηση των βουλευτών διαφορετική θα είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων της Μειονότητας. Θα μπορούν οι βουλευτές που την εκπροσωπούν να υποστηρίζουν τις θέσεις των Βορειοηπειρωτών και να απαιτούν λύσεις, τόσο από την αλβανική κυβέρνηση, όσο και από την ελληνική.

Να μην ξεχνούμε ότι ο ελληνικός πληθυσμός της Βορείου Ηπείρου κόπηκε στα δύο. Ο μισός παρέμεινε στις πατρογονικές εστίες και ο άλλος μισός επεδίωξε βελτίωση των συνθηκών της ζωής του και είναι εγκατεστημένος στην Ελλάδα. Αυτούς οφείλουν οι ηγέτες της Μειονότητας να καλέσουν να συνδράμουν το έργο της «Ομόνοιας» και να καλύψουν τα υπάρχοντα κενά.

Εάν και αυτή τη φορά το ελληνικό στοιχείο δεν ομονοήσει και δεν συσπειρωθεί κινδυνεύει να γίνει περίγελως των Αλβανών και των Τσάμηδων, επιθυμία των οποίων είναι μια διαμελισμένη και διχασμένη Μειονότητα, ώστε άνετα και χωρίς εμπόδια να προβάλουν τις θέσεις τους και να περνούν τα σχέδιά τους εις βάρος των Βορειοηπειρωτών. Θα έλεγα, ακόμη, με όλο το θάρρος της γνώμης μου, εάν χρειαστεί να θυσιαστούν κάποια στελέχη για το κοινό καλό, ώστε να κυκλοφορήσει σφριγηλό, νεανικό αίμα, που να προωθήσει τα λιμνάζοντα θέματα στον χώρο μας κι αυτό θα πρέπει να γίνει. Τέτοιες πράξεις καταξιώνουν τα στελέχη στη συνείδηση των συμπατριωτών μας και αποδεικνύουν ότι οι Βορειοηπειρώτες θέτουν πάνω από το προσωπικό τους όφελος το κοινό συμφέρον.

Επιτέλους, είναι καιρός να σταματήσει αυτό που συνεχίζεται επί σειρά ετών, να υποβλέπονται και να υπονομεύονται τα στελέχη της Μειονότητας σε σημείο αποκαρδιωτικό και απαράδεκτο από στελέχη που έχουν υποχρέωση και καθήκον να βρίσκονται κοντά στον κόσμο τους και να αγωνίζονται για τα συμφέροντά του.

Όσα γράφω, τα γράφω με πόνο ψυχής, βλέποντας τα πράγματα να μην δρομολογούνται σε σωστό δρόμο. Η συνείδησή μου επαναστατεί και δεν μου επιτρέπει να σιωπήσω.
Τελευταία να πω ότι τιμώ και εκτιμώ όλα τα στελέχη του τόπου μας, όπου και αν είναι ταγμένα και από όποιο μετερίζι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Είναι άνθρωποι καταξιωμένοι με προσωπικούς αγώνες και θυσίες και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αρθούν πάνω από τις περιστάσεις.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ


Το σχόλιο μας: Συμφωνούμε απόλυτα στο σκεπτικό του άρθρου του κ. Υφαντή, μόνο που ξέχασε να γράψει και ποια είναι η πρόταση του κόμματος των Ελλήνων πάνω στον τρόπο που θα επέλθει η ενότητα, δηλαδή τη "συμμαχία Ελλήνων", με την ΕΕΜΜ και το ΚΕΑΔ να σχηματίζουν συνασπισμό με τα δύο τους ψηφοδέλτια. 
Όχι κύριε Υφαντή να μας παρουσιάζετε ότι μόνο η κεαδίτικη Ομόνοια κόπτεται για την ενότητα! Που βασικά δεν κόπτεται για αυτό αλλά για  το πως θα βγει πάλι βουλευτή ο Ντούλε...
Από κει και πέρα οι ελπίδες για ενεργή ενασχόληση των νέων Βορειοηπειρωτών με τα κοινά και την πολιτική μοιάζει με φρούδα ελπίδα. Γιατί αν πάρουμε για παράδειγμα, μεταξύ πολλών άλλων, τους νέους κάποιου χωριού που πήγαν και κανόνισαν στην Αθήνα συνέλευση ίδρυσης σωματείου την ίδια μέρα και ώρα με την εκδήλωση για την επέτειο αυτονομίας τότε δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε τίποτα απολύτως από αυτή τη νεολαία...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου