Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Άφωνοι έμειναν οι Σουηδοί της Φιλανδίας που επισκέφθηκαν την Βόρειο Ήπειρο - το σχόλιο μας

• «Είναι απίστευτο στην σημερινή εποχή να υπάρχει μειονότητα που να διαβιεί έτσι». 


Με αυτή τη φράση αναφέρθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στη Βόρειο Ήπειρο 16 δημοσιογράφοι από τη Φινλανδία, που μελετούν τα μειονοτικά και ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και τις συνθήκες διαβίωσης της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία. Αφορμή για το ταξίδι τους στάθηκε ένα άρθρο που αναρτήθηκε σε πολλούς χώρους στο διαδίκτυο με τίτλο «Νήσοι Ώλαντ, ένα μοντέλο για την Βόρειο Ήπειρο». 


Το άρθρο έφτασε στον δημοσιογράφο Nils Erik Friis, της μεγαλύτερης εφημερίδας της Φινλανδίας στη σουηδική γλώσσα «Hufvudstadsbladet» και έτσι γεννήθηκε η ιδέα της έρευνας και κατ’ επέκταση και της επίσκεψης. 

Τα προβλήματα… 

Στην Χιμάρα, ο γενικός πρόεδρος της «Ομόνοιας» Βασίλης Μπολάνος παραχώρησε συνέντευξη τύπου στην οποία τους εξέθεσε αναλυτικά τα ζητήματα και τα προβλήματα που απασχολούν την ελληνική εθνική μειονότητα. Στην συνέχεια η αποστολή επισκέφθηκε τον νυν δήμαρχο της Χιμάρας Γ. Γκόρο με τον οποίο είχαν συνάντηση 45 περίπου λεπτών. 
Παράλληλα, οι δημοσιογράφοι, που είναι μέλη της Σουηδικής Κοινότητας της Φινλανδίας, ξεναγήθηκαν από τον Δημήτρη Περδίκη και την νηπιαγωγό Στέλλα Πάνου στο Ελληνικό Σχολείο και στο Κάστρο της Χιμάρας. 
«Το θέμα μας ενδιαφέρει πολύ, θα ξαναρθούμε πάλι τον Οκτώβριο. Ο τόπος αυτός είναι πραγματικά πολύ όμορφος» είπαν, μεταξύ άλλων, ενώ κατά τη διάρκειας της περιοδείας τους επισκέφθηκαν και τους Αγίους Σαράντα.

***
Να σημειωθεί, ότι στην Φινλανδία κατοικεί μια σημαντική σουηδική μειονότητα που χαίρει όλων των δικαιωμάτων σε σημείο να είναι ισότιμο στοιχείο της Φινλανδίας, η δε σουηδική γλώσσα ισότιμη επίσημη γλώσσα της Φινλανδίας. Τα νησιά Ώλαντ που κατοικούνται κατά 92% από σουηδικό πληθυσμό έχουν καθεστώς σχεδόν ανεξαρτήτου χώρας. Το ενδιαφέρον λοιπόν των μελών της αποστολής για τα μειονοτικά δικαιώματα στην Αλβανία ήταν πρόδηλο.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Το σχόλιο μας: Άραγε ο πρώην Δήμαρχος Χιμάρας περιέγραψε στους Σουηδούς μειονοτικούς της Φιλανδίας τις "χρυσές εποχές" που έκοβε κορδέλες παρέα με τον Αλβανό πρωθυπουργό Μπερίσα; Αναφέρθηκε στην ανυπαρξία εκπροσώπησης της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην αλβανική βουλή που συμβάλλει στην απαξίωση του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού; Τους μίλησε για τις εκτάσεις που πέρασαν στην κόρη του Μπερίσα και γενικότερα για το ιδιοκτησιακό στο χώρο της Β. Ηπείρου; 
Ή μήπως τους είπε για το Πλαίσιο Αιτημάτων που κατέθεσε το κόμμα "Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον" που δεν είχε γίνει εδώ και 20 χρόνια;
Ο Μπολάνος ξέρει και διαφημίζεται και να πουλάει βορειοηπειρωτηλίκι σε όσους δεν γνωρίζουν πως έχει πραγματικά η κατάσταση και ποιοι ευθύνονται για αυτήν. Τα προβλήματα όμως παραμένουν...
Από την άλλη βέβαια θα πει κανείς "γιατί να μάθουν οι Σουηδοί μειονοτικοί την αλήθεια; για να δουν πόσο... αγωνιστές είναι οι Βορειοηπειρώτες για τα δίκαια τους;!"
Αν θέλουν να δουν τι κάνει η συντριπτική πλειοψηφία των Βορειοηπειρωτών δεν έχουν από το να έρθουν στην Αθήνα τώρα που μπήκε ο Απρίλης και ακόμα κόβουν βασιλόπιτες.
Αν έμειναν στη Β. Ήπειρο άφωνοι στην Πάρνηθα θα μείνουν παράφωνοι...
Εξάλλου οι Έλληνες της Αλβανίας είναι η μοναδική ίσως μειονότητα στον κόσμο που δεν διεκδικεί τόσο από την χώρα στην οποία είναι υπόδουλοι αλλά περισσότερο από τη μητέρα - πατρίδα της...

1 σχόλιο:

  1. Βέβαια σε όλα αυτά μπορούμε να προσθέσουμε και το φαινόμενο ότι είναι πολλοί οι Έλληνες μειονοτικοί που καταλαμβάνουν και σημαντικές θέσεις στην αλβανική κυβέρνηση. Από υπουργικές (και μάλιστα δύο: Εργασίας και Υγείας), διευθυντικές, μέχρι υπαλληλικές. Και από το 1997 να προέρχονται απ' όλα τα κόμματα που συμμετέχουν Βορειοηπειρώτες, από ΚΕΑΔ μέχρι ΣΚ και ΔΚ.
    Κατά τ' άλλα ο Ελληνισμός πάει από το κακό στο χειρότερο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή