Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Συνέντευξη Μενέλαου Τζέλιου στο ΟΡΑΜΑ

Τη Βόρειο Ήπειρο επισκέφθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε ο κύριος Μενέλαος Τζέλιος, υπεύθυνος Εθνικών Θεμάτων της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής.
Ο κύριος Τζέλιος εγκαινίασε το νέο του σπίτι στον τόπο καταγωγής του, την Πολύτσανη Πωγωνίου, από την οποία είχε φύγει σε ηλικία δέκα χρονών για την Ελλάδα, λίγο πριν σφραγιστούν τα σύνορα από το καθεστώς που μόλις είχε επιβάλλει ο Ενβέρ Χότζα. 

Το ιστολόγιο μας συνάντησε τον κύριο Τζέλιο πριν επιστρέψει στη Νέα Υόρκη ώστε να μας μιλήσει για τις εντυπώσεις που αποκόμισε από το σύντομο ταξίδι στη γεννέτειρα του:

«Από τις λίγες μέρες που παραβρέθηκα στη Βόρειο Ήπειρο, παρ’ όλο που επισκέφθηκα αρκετές περιοχές, δεν μπορώ να έχω άμεση αντίληψη για όλα τα προβλήματα της.
Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι το ξεκίνημα μιας νέας πολιτικής κίνησης στο χώρο. Πρόκειται για το νεοϊδρυθέν κόμμα που αντιπροσωπεύει την Εθνική Ελληνική Μειονότητα, στο οποίο υπάρχουν άξια και έντιμα στελέχη, απ’ όσο γνωρίζω, όπου γίνεται μία προσπάθεια να συσπειρωθεί ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός, ώστε να μπορέσει να δει κι αυτός ο τόπος καλύτερες μέρες.
Είδα με μεγάλη ευχαρίστηση ότι κινούνται πολύ δραστήρια. Έχουν αρχίσει να δημιουργούνται τοπικές επιτροπές στα χωριά του Βούρκου, ενώ σύντομα θα ανοίξει γραφείο στη Δρόπολη, οργανωμένο, στο οποίο θα είναι και η πρόσβαση πολύ εύκολη.
Πιστεύω πως γρήγορα θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα».

Ο κ. Τζέλιος επισκέφθηκε επίσης τους Άγιους Σαράντα όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του MEGA Χρηστάκη Κίτσιο και άλλα στελέχη του κόμματος, όπου και είχαν συζήτηση για πολλά και ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου.

Η συμβουλή που δίνει στους νέους Βορειοηπειρώτες που μένουν μόνιμα στην Ελλάδα είναι να κρατήσουν αναμένη μέσα τους τη φλόγα για την ιδιαίτερη πατρίδα τους και να είναι ενωμένοι γύρω από τις βορειοηπειρωτικές οργανώσεις, ασχέτως τις πολιτικές και κομματικές πεποιθήσεις που ο καθένας ακολουθεί.
«Ο κοινός παρονομαστής πρέπει να είναι το συμφέρον της Βορείου Ηπείρου και η αγάπη μας γι’ αυτήν» τόνισε ο κύριος Τζέλιος, επισημαίνοντας ότι «σε κάθε ενέργεια που θα γίνεται με αυτό τον σκοπό η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Αμερικής θα είναι αρωγός». 

* στη φωτογραφία ο κος Μενέλαος Τζέλιος με τον συνεργάτη της εφημερίδας μας Θοδωρή Ασβεστόπουλο

1 σχόλιο:

  1. Καλορίζικο το σπίτι Μενέλαε

    Είναι η ολόψυχη ευχή των συγχωριανών του Πολυτσανιτών και όχι μόνο.
    Ο Μενέλαος Τζέλιος παρόλο που διαμένει στην Αμερική ζούσε και ζει πάντα με το όνειρο της γενέτειρας του της Πολύτσανης του Πωγωνίου αλλά και όλου του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Και γι' αυτά έκανε ότι μπόρεσε και συνεχίζει να κάνει.

    Και βέβαια η χαρά του τώρα ήταν μεγάλη, όταν με το καλό τελείωσε η οικοδόμηση του σπιτιού του και στις 16 Οκτωβρίου έγινε ο αγιασμός της κατοικίας αυτής. Πήραν μέρος οι συγχωριανοί του, οι αρχές του τόπου, ο ιερέας π. Ευθύμιος, ο Κοινοτάρχης Θανάσης Οικονόμου, ο Έπαρχος Δημήτρης Μεντής και άλλοι.

    Από τη μεριά του ο Μενέλαος ευχαρίστησε όλους τους χωριανούς για την υποδοχή και τη μεγάλη αγάπη που έδειξαν προς το πρόσωπο του.
    Ευχαρίστησε επίσης ιδιαίτερα όλους όσους δούλεψαν σ' αυτό το σπίτι όπως τον καλλιτέχνη αρχιμάστορα Βασιλάκη Κάσσο, τον Πολυβάκη Χατζή που πρωτάρχισε το έργο, τον μαραγκό Θανάση Κύρο για την άριστη δουλειά του, τον μηχανικό Βασίλη Πόλιο για το πολύπλευρο έργο του κλπ.

    Πρέπει να τονίσουμε πως οι αρχές του Πωγωνίου και ιδιαίτερα της Πολύτσανης, φρόντισαν από καιρό για το μέλλον του χωριού τους.
    όταν μοιράζονταν η καλλιεργήσιμη γη σύμφωνα με το νόμο 7501, δεν είχαν μοιράσει έναν ορεινό χώρο και τον άφησαν για σπίτια των συγχωριανών τους, που τυχόν έρθουν αργότερα να μην βρουν δυσκολίες.
    Αυτή τη δουλειά την άρχισε ο τότε Έπαρχος Παναγιώτης Πατσάνης και τη σεβάστηκαν και οι μετέπειτα Έπαρχοι Ανδρέας Ζώτος και Δημήτρης Μεντής.
    Τώρα στην Πολύτσανη χτίζονται αρκετά σπίτια.
    Και η ευχή όλων μας είναι η αναγέννηση του τόπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή