Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Αφήνοντας τον Φλεβάρη: Είναι τόσο "ελκυστική" η ημερομηνία 17/2;

Αρκετές συγκινήσεις άφησε ο Φεβρουάριος του 2011 που πέρασε, όπου και πάλι ιδιαίτερο ρόλο διαδραμάτισε η 17η μέρα του. Στο παγκόσμιο γεωπολιτικό επίπεδο θα μείνει ως ημερομηνία - ορόσημο η 17η Φεβρουαρίου 2011 για την έναρξη της επανάστασης μέσω facebook που οδηγεί στην πτώση του το καθεστώς Καντάφι στη Λιβύη.

Φυσικά για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό όλοι γνωρίζουμε τη σημασία αυτής της ημερομηνίας, που έμεινε στην ιστορία ως ημέρα της Ανακήρυξης της Αυτονόμου Πολιτείας της Ηπείρου το σωτήριον έτος 1914.
Όμως τα τρία τελευταία χρόνια η 17η Φεβρουαρίου αποκτά σαν ημερομηνία όλο και περισσότερο σημασία για την Αλβανία, το Βορειοηπειρωτικό και τις ελληνοαλβανικές σχέσεις ανάλογα με τη χρονιά, σε σημείο να αναρωτιόμαστε όχι άδικα αν πρόκειται για απλή σύμπτωση.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι ας κάνουμε μία αναδρομή σε πρόσφατα γεγονότα που πραγματοποιήθηκαν κάποια 17η Φεβρουαρίου:

Στις 17 Φεβρουαρίου 2008 η Βουλή του Κοσόβου, αποτελούμενη στη συντριπτική της πλειοψηφία από Αλβανούς, ανακηρύσσει μονομερώς την ανεξαρτησία της τυπικά εώς τότε (και έως τώρα θα λέγαμε σε επίπεδο διεθνών οργανισμών) σερβικής επαρχίας, με την υποστήριξη των ΗΠΑ και άλλων ισχυρών χωρών.

Στις 17 Φεβρουαρίου 2009 η Βουλή των Ελλήνων ψηφίζει και επικυρώνει την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ, χωρίς όμως πρώτα να έχουν κατοχυρωθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στη χώρα.

Τέλος στις 17 Φεβρουαρίου 2011 ανακαλείται ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κορυτσά Θεόδωρος Οικονόμου - Καμαρινός, επειδή έκανε δημόσια λόγο για ύπαρξη αυτόχθονου ελληνικού στοιχείου στην περιοχή που υπηρετούσε.

Πρόκειται άραγε για διαβολικές συμπτώσεις;


Αθήνα 13 Φεβρουαρίου 2011. Η πορεία για την επέτειο της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου προς το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη  φτάνει στο τέλος της.
Το πλακάτ στο βάθος γράφει "ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΟΞΕΝΟ ΤΗΣ ΚΟΡΥΤΣΑΣ".
Δυστυχώς το σύνθημα δεν εισακούστηκε. Οι αρμόδιοι επέλεξαν την "κατάλληλη" ημέρα για να πράξουν το αντίθετο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου