Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Μιλτιάδης Έβερτ και Βορειοηπειρωτικό

Πριν λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 9 Φεβρουαρίου 2011, απεβίωσε ο τέως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, επί σειρά ετών Βουλευτής και Δήμαρχος Αθηναίων από την πρωτοχρονιά του 1987 έως τον Ιούνιο του 1989, Μιλτιάδης Έβερτ.

Όπως τόνισε στη συλληπητήρια επιστολή της η Ομοσπονδία Αδερφοτήτων Άνω Δρόπολης "Οι Σελλοί", προς την σύζυγο του εκλιπόντος πολιτικού:  
«Η αγάπη του για τη Βόρειο Ήπειρο, συνυφασμένη με την σημαντική προσφορά σας στην ανάδειξη της πολιτιστικής της κληρονομιάς, ανέδειξε το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής του».

Ενδεικτικά, θυμόμαστε τον Μιλτιάδη Έβερτ, ως πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, να ζητά από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων  στις 7 Σεπτεμβρίου 1994, με αφορμή την καταδίκη των πέντε της Ομόνοιας από το Δικαστήριο των Τιράνων,  την κλιμάκωση των μέτρων κατά της Αλβανίας που είχε πάρει η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου και τη σκλήρυνση τους, δηλώνοντας ότι «η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να συρρικνωθεί περισσότερο».

Στα τέλη Μαρτίου 1997, ο Έβερτ επισκέφθηκε τον χώρο της Βορείου Ηπείρου, κατά τη διάρκεια της μεγάλης κρίσης και της αναρχίας που είχε ξεσπάσει μετά την κατάρρευση των "πυραμίδων".
Ο Παναγιώτης Μπάρκας στο βιβλίο του "ΑΛΒΑΝΙΑ 1997 Η προδοσία της προσδοκίας" γράφει:
«Μία σχεδόν εβδομάδα αργότερα, το ίδιο ταξίδι με το ίδιο πρωτόκολλο (σ.σ. του τότε Υφυπ. Εξωτερικών Γιάννου Κρανιδιώτη στις 18 -19 Μαρτίου 1997) πραγματοποίησε και ο Μιλτιάδης Έβερτ. Ο Έβερτ, διαφορετικά από τον Κρανιδίωτη, δεν σταμάτησε στη Δερβιτσάνη αλλά στο Μεσοπόταμο. Δίπλα του, από τους Έλληνες της Αλβανίας, κάθονταν εκείνοι που πιστεύουν ότι οι δεξιά στην Ελλάδα σκέφτεται περισσότερο για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα.
Και για τις δύο επισκέψεις ήταν ιδιαίτερο το ενδιαφέρον του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο για συνάντηση των Ελλήνων πολιτικών με τους οπλαρχηγούς.
Υπάρχει όμως μια διαφορά. Κατά την επίσκεψη Κρανιδιώτη ήταν οι επιτροπές που ζήτησαν συνάντηση μαζί του, ενώ κατά την επίσκεψη Έβερτ επέμεινε ιδιαίτερα ο ίδιος ο Γενικός Πρόξενος».

Αγαπητέ μας "Μπουλντόζα" αιωνία ας είναι η μνήμη σου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου