Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Η επανάκτηση της Ελληνικής Εθνικότητας για όσους τη στερήθηκαν δεν είναι ουτοπία

Ο αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαιοσύνης, Dato Spahiu δήλωσε  στο Αργυρόκαστρο ότι αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη ανησυχία ο μεγάλος αριθμός των πολιτών που καταφεύγει στα αλβανικά δικαστήρια, προκειμένου να αλλάξει την εθνικότητά τους, από την αλβανική που είχαν μέχρι πρότινος.

«Μόνο στο Αργυρόκαστρο από το 2004 έχουν καταγραφεί πάνω από 1600 περιπτώσεις που επιθυμούν να αποκτήσουν άλλη εθνικότητα», είπε ο Σαχίου σε δήλωσή του, προαναγγέλοντας μάλιστα την επιθεώρηση των δικαστηρίων για τις υποθέσεις που σχετίζονται με το ζήτημα αυτό.

Παράλληλα το Πρωτοδικείο των Αγίων Σαράντα πήρε πάνω από 200 αποφάσεις για αλλαγή υπηκοότητας από το 2001 μέχρι σήμερα.
Ο Τζεβαχίρ Γκούγκα, πρόεδρος του Δικαστηρίου, ισχυρίζεται ότι οι περισσότερες αποφάσεις που έχουν δοθεί σε Αλβανούς πολίτες αφορούσαν την  αλλαγή της αλβανικής ιθαγένειας σε ελληνική.

«Η αλλαγή της ιθαγένειας γίνεται μόνον στις περιπτώσεις, όταν το παιδί έχει ενηλικιωθεί και εφόσον οι γονείς του ανήκουν σε διαφορετική εθνικότητα  από την αλβανική, ώστε να λάβει και αυτό την εθνικότητα των γονέων του. Αλλά δεν πρόκειται να εγκριθεί η αλλαγή της ιθαγένειάς του όταν οι δύο γονείς του είναι αλβανικής εθνικότητας, σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα του 2002», δήλωσε ο Γκούγκα, τονίζοντας ότι :
«αυτή την περίοδο, η ιθαγένεια του παιδιού καθορίζεται  από τη νηπιακή του ηλικία, μετά τη γέννησή του, δηλαδή, όταν εγγράφεται στα μητρώα».


με πληροφορίες από http://www.echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου