Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΛΑΧΟΥΣ!

Ρουμάνοι, Αλβανοί, Σκοπιανοί, Βούλγαροι θέλουν να τους οικειοποιηθούν

Αυστηρή απάντηση του Προέδρου Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μιχ. Μαγειρία στις δηλώσεις Basescu. «Είμαστε τμήμα του ελληνικού Έθνους…», δηλώνει στον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
στον ΚΩΣΤΑ ΑΓΟΡΗ


• Διαχρονική τείνει να γίνει η προσπάθεια γειτονικών μας χωρών να οικειοποιηθούν την καταγωγή και την ιστορία των Ελλήνων Βλάχων, που ανέκαθεν είχαν ως κοιτίδα τους τον ελληνικό χώρο και κυρίως την περιοχή της οροσειράς της Πίνδου.
Ειδικά η Ρουμανία έχει απλώσει τα… πλοκάμια της προπαγάνδας της, τόσο στην χώρα μας όσο και στην γειτονική Αλβανία, όπου επίσης διαβιούν χιλιάδες Βλάχοι. Στόχος της να ταυτίσει κάθε βλαχόφωνη ομάδα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με την Ρουμάνικη διασπορά. Αντίστοιχες προσπάθειες έχουν κάνει κατά καιρούς και εθνικιστικοί κύκλοι τόσο της Αλβανίας, όσο και χωρών όπως τα Σκόπια και η Βουλγαρία, στα πλαίσια της προσπάθειάς τους να ταυτίσουν και να «βαφτίσουν» τους Βλάχους με την εθνικότητα που επιθυμούν!
Ωστόσο, παρά την έντονη εθνικιστική αυτή προπαγάνδα που εκδηλώνεται άλλοτε με έμμεσο τρόπο κι άλλοτε πιο άμεσα, όπως συνέβη με πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του… συνήθως υπόπτου Ρουμάνου Προέδρου Basescu, η επίσημη Ελληνική Πολιτεία παραμένει αδρανής, χωρίς να έχει εκδηλωθεί μέχρι σήμερα τουλάχιστον, καμιά σαφής αντίδραση ή να έχει δοθεί απάντηση από πλευράς του υπουργείου Εξωτερικών.

ΑΝΤΙΔΡΑ Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως και με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, η οποία, μέσω του προέδρου της Μιχάλη Μαγειρία, αντιδρά πάντοτε σθεναρά στις προκλήσεις που σχετίζονται με την καταγωγή των Βλαχόφωνων πληθυσμών της χώρας μας, προβάλλοντας την ελληνικότητά τους και απορρίπτοντας κάθε είδους προπαγανδιστικές αιτιάσεις. Εξάλλου, η Ομοσπονδία εργάζεται συστηματικά για την διατήρηση της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και της πλούσιας Βλάχικης παράδοσης.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ BASESCU
Τελευταίο «κρούσμα» στην προσπάθεια οικειοποιήσεως της εθνικής ταυτότητας των Βλάχων, αποτέλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Ρουμανίας Basescu, ο οποίος επιχείρησε έμμεσα να ταυτίσει κάθε βλαχόφωνη ομάδα στον Βαλκανικό χώρο –άρα και τους Έλληνες Βλάχους- με την Ρουμανική διασπορά!
Το γεγονός αυτό προκάλεσε για μία ακόμη φορά την άμεση αντίδραση του Προέδρου της Ομοσπονδίας Πολ/κών Συλλόγων Βλάχων Μιχάλη Μαγειρία, ο οποίος μιλώντας χθες στον «Π.Λ.» για το θέμα, απέρριψε ως ανεδαφικές και αυθαίρετες τις αναφορές Basescu, κάνοντας λόγο για προσπάθεια που θίγει το δικαίωμα του ανθρώπου στον εθνικό αυτοπροσδιορισμό.

O ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΓΕΙΡΙΑΣ
«Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων χαρακτηρίζει ως αυθαίρετες και ανεδαφικές τις έμμεσες αναφορές του Ρουμάνου Προέδρου, οι οποίες ταυτίζουν κάθε βλαχόφωνη ομάδα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με τη ρουμανική διασπορά», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρός της Μ. Μαγειρίας, συμπληρώνοντας ότι «οι αναφορές αυτές θίγουν καταφανώς το αδιαπραγμάτευτο ανθρώπινο δικαίωμα στον ατομικό και συλλογικό εθνικό αυτοπροσδιορισμό όλων των Ελλήνων Βλάχων στην Ελλάδα και τη διασπορά και δεν συνάδουν με τις θεμελιώδεις Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες σφυρηλάτησης δεσμών ενότητας, φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών, επί των οποίων εδράζεται το σύγχρονο ευρωπαϊκό οικοδόμημα στο οποίο συμμετέχουν και οι δυο λαοί ως σύμμαχοι και εταίροι». 

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΟΙΤΙΔΑ…
Θέτοντας το ζήτημα της καταγωγής των Ελλήνων Βλάχων στις πραγματικές του διαστάσεις, ο κ. Μαγειρίας υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα και ειδικότερα η περιοχή της οροσειράς της Πίνδου, ανέκαθεν ήταν η ιστορική κοιτίδα της βλαχόφωνης ρωμιοσύνης η οποία αποτελεί αναπόσπαστο και αδιαφιλονίκητο τμήμα του σύγχρονου ελληνικού έθνους». Για το λόγο αυτό, συνέχισε, «ουδείς δικαιούται να χαρακτηρίζει αυθαιρέτως ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού έθνους ως «μειονότητα» μέσα στην ίδια του την πατρίδα, της οποίας άλλωστε η ιστορία βρίθει από παραδείγματα μεγάλων Βλάχων εθνικών ευεργετών που αφιέρωσαν ολόκληρη τη ζωή, το έργο και την περιουσία τους στο βωμό της ελευθερίας, της προκοπής και της ανάπτυξης της Ελλάδος και του ελληνισμού».

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
Ο κ. Μαγειρίας δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί και στην προσπάθεια που καταβάλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, η οποία, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «με την αρωγή της ελληνικής Πολιτείας, εργάζεται για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του βλαχόφωνου ελληνισμού και την συστηματική προβολή της πλούσιας και ιδιαίτερης βλάχικης λαογραφίας και μουσικής παράδοσης, συμβάλλοντας στην ανάδειξη της πολιτιστικής πολυμορφίας και της πολιτιστικής ταυτότητας του ελλαδικού χώρου και του σύγχρονου ελληνισμού».

* * *

Παράλληλα με τις αντιδράσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, στις προσπάθειες οικειοποίησης από πλευράς των γειτόνων μας της καταγωγής και της ιστορίας τους, απαιτείται και η ενεργοποίηση του πλέον αρμόδιου φορέα για το θέμα, του υπουργείου Εξωτερικών, ώστε να δοθεί επιτέλους μια επίσημη απάντηση στην επιχειρούμενη προπαγάνδα. Δεν μπορεί η επίσημη Πολιτεία να αφήνει να περνούν χωρίς αντίδραση τέτοιου είδους προσπάθειες που αφορούν ένα τόσο σημαντικό κομμάτι του ελληνισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου