Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Επιστολή Βλάχων προς τον Σεβαστιανό το 1992

Σεβασμιώτατε

Εθέλησεν ο Θεός να επικοινωνήσουμε και να σας ειπούμε εμείς οι πολυτυραγνισμένοι Βλάχοι, Έλληνες Ηπειρώτες, που ζούμε στη Βόρειο Ήπειρο, γιατί πρώτα σας ακούγαμε τόσο κρυφά και φοβισμένα. Μας λέγαν περιφρονητικά «Μιτζιτιάνηδες» για να μας προσβάλλουν. Εμείς όμως το ‘χομε για καύχημα γιατί είμαστε καθαροί Έλληνες. Οι πατεράδες μας και οι παπούδες μας έχουν τα σπίτια τους και στο Μιτζιτιέ (Κεφαλόβρυσο), και στο Μέτσοβο, και αλλού.

"Δεκαπέντε μέρες μ’έχουν κρεμάσει με το κεφάλι κάτω", λέει ο Χρήστος, "γιατί ήμουν Έλληνας, πράχτορα των Ελλήνων με φώναζαν".

Μόνον από ένα χωριό, το Αντώνης Πότσης, φυλακίστηκαν 20 Βλάχοι και εξορίστηκαν άλλοι 15, ενώ όλο το χωριό βρισκόταν συνεχώς σε παρακολούθηση. Πρώτα μας πήραν το βιό μας, το ‘φαγαν όλο, και μετά άρχισαν να τρώνε και μας. Μας ξεσπόρισαν στα διάφορα αλβανοχώρια για να ΄χασομε την ελληνική γλώσσα. Όλα μας τα πήραν, τον Χριστιανισμό όμως και την ελληνική συνείδηση όχι, ποτέ, δεν το κατόρθωσαν.
  
Αυτό είναι το πρώτο μας γράμμα που απευθύνομε ομαδικά στην ελληνική σε κάποιο κι αυτός ο κάποιος είστε Εσείς, ο πνευματικός ηγέτης της Βορείου Ήπείρου. Εσείς που, εάν κανείς νομίζει ότι θα Σας εμποδίσει να ‘ρθείτε, είστε πάντα κοντά μας, μεγάλε μας πατέρα σεβασμιώτατε Σεβαστιανέ. Όσα κάνατε εσείς για τη Βόρειο Ήπειρο δεν βρέθηκε να τα κάνει άλλος. Και ευχαριστούμε το Θεό γι αυτό. Σας συγχαίρουμε για το μεγάλο Σας αγώνα για όλους τους Βορειοηπειρώτες και μαζί μ’ αυτούς και για μας τους Ελληνότατους Βλάχους και Σας φιλούμε το χέρι.

Και τώρα ζητούμε και κάτι άλλο από Σας. Θέλομε εκκλησίες, ελληνικά σχολεία, ελεύθερη επικοινωνία με την μητέρα μας Ελλάδα, θέλομε ό,τι σκέφτεστε Εσείς. Θέλομε να μη χαλάσουν τα σπίτια μας στη Βόρειο Ήπειρο. Θέλομε και κάτι άλλο: Να Σας δούμε και να Σας αγκαλιάσουμε κάποτε στα μέρη μας.

Λιντζουριά, στις 23-8-1992,
Η Εκκλησιασική Επιτροπή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου