Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Συνέντευξη των παραγωγών της εκπομπής ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR Αθηνάς Κρεμμύδα και Σπύρου Ιωάννου


Συνέντευξη των παραγωγών της εκπομπής, που ακούμε από τη συχνότητα του ΡΑΔΙΟ ΑΣΤΥ 90,6 FM, Αθηνάς Κρεμμύδα και Σπύρου Ιωάννου στην εφημερίδα "ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ" (φύλλο Αυγούστου 2010) και τον Θοδωρή Ασβεστόπουλο.


ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Αυτή την εποχή συμπληρώνεται ο δεύτερος κύκλος της εκπομπής που βγήκε στον αέρα τον Φεβρουάριο του 2009. Θα θέλαμε να μας πείτε πως ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια. Ποιες ήταν οι πρώτες εντυπώσεις και εμπειρίες;

Σπ. Ιωάννου: Η εκπομπή αυτή ήταν μία σκέψη που είχαμε χρόνια πριν πραγματοποιηθεί. Κάναμε την πρόταση λοιπόν στο ΡΑΔΙΟ ΑΣΤΥ το οποίο ανταποκρίθηκε θετικά και έτσι ξεκίνησαν όλα. Οι πρώτες εκπομπές έχουν χαραχτεί μέσα μας γιατί βγήκαν στον αέρα με πολύ άγχος, αφού μέχρι τότε ούτε εγώ ούτε η Αθηνά είχαμε καμία σχέση με το ραδιόφωνο. Όταν ξεκινήσαμε ήμασταν πραγματικά πολύ λίγοι και οφείλουμε να ευχαριστήσουμε όσους ανέχτηκαν στην αρχή την απειρία μας στον ραδιοφωνικό χώρο. Να πούμε μάλιστα ότι την εκπομπή αυτή την οργανώνουμε από το υστέρημα του χρόνου μας, χωρίς να κάνουμε κάποια
ιδιαίτερη προετοιμασία και χωρίς να έχουμε υποστήριξη από κάποια δημοσιογραφική ομάδα. Πολλές φορές μάλιστα μπαίναμε στο στούντιο τρέχοντας από τις δουλειές μας. Δεν κάναμε ποτέ το λεγόμενο meeting πριν τις εκπομπές και ούτε προετοιμάζαμε τα σχόλια μας. Ότι έβγαινε στον αέρα ήταν αυθόρμητο.

Αθ. Κρεμμύδα: Η εκπομπή ξεκίνησε ως μέσο προβολής του Βορειοηπειρωτικού. Μπαίνοντας όμως πιο βαθιά στο θέμα της ενημέρωσης αναγκαστήκαμε να ασχοληθούμε με όλο το εύρος της αλυσίδας της πολιτικής κατάστασης που αφορά τη Βόρειο Ήπειρο. Ο δρόμος στην αρχή δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Υπήρξαν αντιδράσεις από ανθρώπους που μας είδαν καχύποπτα, όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε τι καινούριο σε κάθε χώρο. Μέσα από την πορεία της εκπομπής δόθηκε απάντηση σε όλους. Με το Σπύρο καταφέραμε να συνεργαστούμε άψογα και να επικοινωνούμε άμεσα κατά τη διάρκεια της εκπομπής. Η μεγαλύτερη εμπειρία, όμως, που αποκομίσαμε ήταν η επικοινωνία με τους ακροατές.

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ:  Πως κρίνετε την ανταπόκριση των ακροατών μετά από ενάμιση χρόνο; Τι παρατηρείτε να τους ενδιαφέρει περισσότερο;

Σπ. Ιωάννου: Είναι πράγματι πολύ συγκινητικό για εμάς ότι αποκτήσαμε με τους ακροατές μια σχέση που επεκτείνεται και πέρα από τις δύο ώρες που εκπέμπουμε κάθε Παρασκευή. Τα καλά τους λόγια είναι αυτά που μας δίνουν και τη δύναμη για να συνεχίσουμε την εκπομπή. Μας κάνει μεγάλη εντύπωση και μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό ακροατών μας είναι μαθητές, πράγμα που δείχνει ότι η νέα γενιά των Βορειοηπειρωτών ενδιαφέρεται και πολιτικά για το Βορειοηπειρωτικό. Βέβαια οι ακροατές θέλουν να ακούν και μουσική, ιδιαίτερα παραδοσιακή ηπειρώτικη, όπου φυσικά φροντίζουμε να μην τους χαλάμε το χατίρι.

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ:  Στο Βορειοηπειρωτικό ποια γραμμή ακολουθείτε; Ποια μηνύματα θέλετε να περάσετε σε όσους σας ακούνε και ιδιαίτερα στους νέους;

Αθ. Κρεμμύδα: Κατ' αρχήν δεν ακολουθούμε καμία γραμμή. Στόχος μας είναι η ενημέρωση για τα ζητήματα του τόπου μας, τα οποία δεν προβάλλονται από τα ΜΜΕ. Στηριζόμαστε στα σημερινά γεγονότα και συνθήκες, προβάλλουμε την ιστορία μας και πάνω σε αυτά διεκδικούμε. Αυτά είναι και τα μηνύματα που θέλουμε να περάσουμε, ειδικά στους νέους, ώστε να υπάρχει και μία συνέχεια στους αγώνες του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Υπάρχει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από Ελλαδίτες όσο και από Έλληνες του εξωτερικού, όπου το παρατηρούμε με την ακροαματικότητα μέσω διαδικτύου. Καταφέρνουμε έτσι δηλαδή να προβάλλουμε το Βορειοηπειρωτικό σε όλα τα μήκη και πλάτη του Ελληνισμού.

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Σε μια εκπομπή που πραγματεύεται ένα τόσο ευαίσθητο εθνικό θέμα, πιστεύετε ότι καταφέρατε να κρατήσετε τις ισορροπίες σε επίπεδο κομματικό και ιδεολογικό;

Σπ. Ιωάννου: Κρατήσαμε την εκπομπή σε ένα επίπεδο ώστε να μη δώσουμε σε κανένα το δικαίωμα να μας χαρακτηρίσει ως κομματικούς. Όποιος το ισχυρίζεται δεν έχει επιχειρήματα που να ευσταθούν. Τα μικρόφωνα μας ήταν πάντα ανοικτά σε όσους ενδιαφέρονταν να εκφράσουν την άποψη τους. Η καχυποψία που υπήρχε στην αρχή έχει μειωθεί σε ελάχιστα ποσοστά πια, με τη στάση που έχουμε κρατήσει.

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Ποιες είναι οι σχέσεις σας με τα υπόλοιπα βορειοηπειρωτικά ΜΜΕ; Έχετε δεχτεί παράπονα και κριτική από δυσαρεστημένους με όσα εκφράζατε;

Αθ. Κρεμμύδα: Η ελευθεροτυπία είναι απαραίτητη. Από την αρχή είχαμε κάνει έκκληση σε όλα τα βορειοηπειρωτικά ΜΜΕ, εφημερίδες, ιστοσελίδες, blogs, ώστε να έχουμε επικοινωνία και συνεργασία για να προβάλλονται θέματα στην εκπομπή μας από τα μέσα αυτά, αλλά να προβάλλεται και η εκπομπή μας μέσω αυτών. Η ανταπόκριση δεν ήταν αυτή που περιμέναμε, η πρόταση μας πάντως ισχύει. Εμείς λειτουργούμε αντικειμενικά. Αν αυτό συγκρούεται με πολιτικές αποφάσεις ή τακτικές, δεν μας επηρεάζει.

Σπ. Ιωάννου: Στην αρχή δεχτήκαμε κακοπροαίρετη κριτική από κάποιους «φίλους» οι οποίοι αμφισβήτησαν το λόγο ύπαρξης της εκπομπής. Μας λέγανε «ότι μέσα από το διαδίκτυο ενημερώνονται οι πάντες για όλα τα θέματα». Στην πορεία όμως αποδείχθηκε το αντίθετο. Τα blogs με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα βλέπουμε ότι έχουν 700 - 800 αναγνώστες την ημέρα, ενώ η «ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR» μόνο από το internet και την ιστοσελίδα www.radioasty.gr έχει μέσο όρο κάθε Παρασκευή 30.000 ακροατές.
Όσον αφορά την τακτική των blogs, εμείς τους αποστέλλουμε τα δελτία τύπου με τις συνεντεύξεις που παίρνουμε σε κάθε εκπομπή, αλλά τις περισσότερες φορές αυτά αναρτούν εκείνες που διαφημίζουν τα πολιτικά πρόσωπα στα οποία πρόσκεινται.

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Έχετε ξεχωρίσει κάποιες εκπομπές; Υπήρξαν περιστατικά που σας έκαναν εντύπωση και σας βοήθησαν να βγάλετε κάποια συμπεράσματα;

Αθ. Κρεμμύδα: Θα αναφερθώ στο φαινόμενο των πολιτικών προσώπων που θέλουμε να βγάλουμε στο αέρα για συγκεκριμένα θέματα. Στο επίπεδο της επικοινωνίας των εκπροσώπων μας, είτε είναι από το ΚΕΑΔ, είτε από την Ομόνοια, δεν θα πω για το MEGA γιατί μόλις ιδρύθηκε, υπήρχε μία έντονη αρνητική στάση απέναντι στην εκπομπή. Χρειαζόταν λίγο παραπάνω κόπος από την πλευρά μας για να τους πείσουμε να μιλήσουν ζωντανά. Φωτεινή εξαίρεση αποτελεί ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ομόνοιας, πρέπει να το τονίσουμε αυτό. Όμως το γενικό φαινόμενο μας προξενεί μία πικρία αλλά και μία καχυποψία. Γιατί εύλογα δημιουργείται το ερώτημα «γιατί δεν θέλουν να βγουν να μιλήσουν;»
Δύο περιπτώσεις υπάρχουν: η θέλουν να κρύψουν κάτι ή δεν έχουν να πουν τίποτα. Καλό θα ήταν να γίνονταν λίγο πιο διαλλακτικοί, πιστεύω θα έκανε καλό και στους ίδιους.

Σπ. Ιωάννου: Αυτό είναι και το μειονέκτημα τους. Όταν συνηθίζουν να μην έχουν άμεση επαφή με τη βάση, τους τρομοκρατεί όταν είναι να την αντιμετωπίσουν κατάματα. Πολιτική χωρίς τη βάση δεν γίνεται. Όταν αποφασίσουν ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να μιλάνε με τον κόσμο και όχι με τον αέρα, εμείς θα έχουμε τα μικρόφωνα ανοικτά έτσι κι αλλιώς.
Αν ξεχωρίζαμε πάντως κάποιες εκπομπές είναι αυτές που είχαμε στο στούντιο ένα πλήθος ακροατών. Είναι μια άλλη αίσθηση να είναι ο ακροατής παρών και να μπορεί να πει ελεύθερα την άποψη του.

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Ετοιμάζετε κάτι καινούριο για το Σεπτέμβριο όταν θα ξεκινήσει πάλι η εκπομπή;

Σπ. Ιωάννου: Ίσως ξεκινήσουμε νωρίτερα από το Σεπτέμβριο. Κάτι ετοιμάζουμε αλλά δεν είναι οριστικό. Όταν έρθει η ώρα θα ανακοινωθεί.

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Καλή επιτυχία σας ευχόμαστε και καλή συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου