Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Στο έλεος της τρομοκρατίας οι μόνιμοι κάτοικοι της Βορείου Ηπείρου



Άλλο ένα καλοκαίρι πέρασε στην ιστορία και με την έλευση του Φθινοπώρου οι ηλικιωμένοι κατά κύριο λόγο μόνιμοι κάτοικοι της Βορείου Ηπείρου έμειναν μόνοι τους στα χωριά. 
Φέτος όμως οι εγκληματίες βρήκαν νωρίς την ευκαιρία για δράση αρχίζοντας από τώρα το "έργο" τους.

Στις 23 Σεπτεμβρίου το μεσημέρι ο 86χρονος Βασίλης Ρώσσης από το χωριό Τσούκα των Αγίων Σαράντα βρέθηκε μαχαιρωμένος στο διαμέρισμά του. Την προηγούμενη νύχτα δύο άτομα είχαν μπει στο διαμέρισμα του και τον χτύπησαν με μαχαίρι πολλές φορές αφαιρώντας του τη ζωή. Οι γείτονες του θύματος είπαν ότι δεν είχαν ακούσει να φωνάζει ή άλλους θορύβους κατά τη διάρκεια της νύχτας, προσθέτοντας τις υποψίες της αστυνομίας ότι στο θύμα έχει κλειστεί το στόμα πριν μαχαιρωθεί . Αφού τον σκότωσαν οι δράστες έδεσαν το θύμα και το τοποθέτησαν κάτω από το κρεβάτι.
Ύστερα από συντονισμένες ενέργειες της αστυνομίας της Αυλώνας και της Λέζιας,  συνελλήφθησαν ο 27χρονος Λεντιάν Πασκ Ντότσι και ο πατέρας του Πασκ Μαρτίν Ντότσι από την πόλη Λάτσι καθώς και ο 27 χρονος Αλεξάντερ Ντεντ Γκιόνι από το χωριό Μπαζ-Μπουρέλ.
Σύμφωνα με την αστυνομία από τις ανακρίσεις προέκυψε πως οι τρεις  συνεργοί σχεδίασαν από κοινού τη ληστεία στο σπίτι του θύματος. Μπήκαν στο σπίτι του υπερήλικα, του έκλεψαν 140 χιλιάδες λεκ (καινουργια) και αφού τον έδεσαν τον μαχαίρωσαν θανάσιμα.

Λίγες μέρες μετά ένα παρόμοιο περιστατικό συνέβη στον Μεσοπόταμο, όπου o 78χρονος Θωμάς Θανάσης και η σύζυγος του δέχτηκαν επίθεση το βράδυ της 25ης Σεπτεμβρίου με σκοπό τη ληστεία. Η ηλικιωμένη γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά καθώς δέχτηκε χτυπήματα στο κεφάλι και στο σώμα από ξύλινο αντικείμενο, ενώ χτυπήματα δέχθηκε αργότερα και ο σύζυγος που πήγε να την υπερασπιστεί.
Η αστυνομία των Αγ. Σαράντα συνέλαβε τον Vaip Kapaj ως κατηγορούμενο για το περιστατικό.
 
Τρεις ληστείες,  παράλληλα σημειώθηκαν στη Δίβρη. Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει και το φαινόμενο τον αλλοεθνών που εργάζονται στην περιοχή και αν δεν παρθούν μέτρα πριν είναι αργά, μπορεί να γίνουν μόνιμοι κάτοικοι των χωριών. Οι κάτοικοι, στην πλειοψηφία τους τρίτης ηλικίας, υποψιάζονται ότι οι περισσότερες ληστείες προέρχονται από τους «προσωρινά» εγκαταστημένους, όπου στη Δίβρη για παράδειγμα ανέρχονται στις 15 οικογένειες.
Τον τελευταίο χρόνο στο χωριό αυτό - έδρα της ομόνυμης επαρχίας - καταγράφηκαν 15 ληστείες, κυρίως σε κλειστά σπίτια χωρίς να λείπουν και οι περιπτώσεις κατοικημένων σπιτιών, όπως στην περίπτωση του κ. Χρήστου Μπίντα που υπερασπίστηκε το σπίτι του δίνοντας μάχη με τους ληστές.
Αυτές τις μέρες δύο κρούσματα σημειώθηκαν και στη Μουζίνα της Επαρχίας Μεσοποτάμου. 
Οι ληστές  άδειασαν ένα σπίτι  ακατοίκητο λόγω της μετανάστευσης των νοικοκυραίων στην Ελλάδα,  ενώ δε δίστασαν να μπουν και σε κατοικημένο.
Δεκάδες είναι οι  ληστείες που έγιναν τους δύο τελευταίους μήνες σε χωριά της Ελληνικής Μειονότητας στην περιοχή των Αγίων Σαράντα και Δελβίνου, με την αστυνομία να αδυνατεί να τις εξιχνιάσει συνολικά.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου