Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2010

Η Ελλάδα παρακρατεί κονδύλια για δρόμο σε χωριά της Β. Ηπείρου!

16,5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΟΑ Βαλκανίων…

Ζητούν να περάσουν ασφαλτικά μηχανήματα από Κακαβιά…


Παρότι η Ελλάδα έχει αναλάβει την υποχρέωση να στηρίξει με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης την προσπάθεια δημιουργίας υποδομών στην γειτονική Αλβανία και ειδικά στον χώρο της Βορείου Ηπείρου, εντούτοις δεν ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της. Επιπλέον διάφορες γραφειοκρατικές διαδικασίες εμποδίζουν την είσοδο από το Τελωνείο Κακαβιάς Ελληνικών μηχανημάτων για την ασφαλτόστρωση δρόμου.
Ειδικότερα για την επέκταση του δρόμου Σωπική-Πολύτσιανη-Σούχα, μήκους 22 χλμ., που θα ενώσει συγκοινωνιακά τα χωριά του Άνω Πωγωνίου, των οποίων οι κάτοικοι είναι στο σύνολό τους Έλληνες, εκταμιεύτηκαν 16,5 εκ. ευρώ στο  πλαίσιο του Ελληνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ) του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το περίεργο είναι ότι εδώ και 9 ολόκληρους μήνες τα χρήματα αυτά παρακρατούνται και δεν διατίθενται για την υλοποίηση του έργου, παρότι  το σχετικό κονδύλι έχει εγκριθεί και από την Ελληνική και από την Αλβανική Βουλή.
Προβλέπεται τα 12 εκ. ευρώ να τα διαθέσει η Ελλάδα από κοινοτικούς πόρους και τα υπόλοιπα 4,5 εκ. η Αλβανία. Εντούτοις το θέμα παραμένει στάσιμο.
Ενδεχομένως τα χρήματα αυτά που οφείλει η Ελλάδα να δώσει για την εκτέλεση του έργου, να καλύπτουν άλλες ανάγκες,  λόγω της οικονομικής κρίσης. Όμως από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν παραχωρηθεί για τον δρόμο αυτό. Και δεν μπορεί, φυσικά, να χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν.
Υπάρχει και άλλο περίεργο. Ο δρόμος Δρυμάδες-Σωπική, που είναι μήκους 5 χλμ. και αποτελεί προέκταση του οδικού άξονα Χάνι Δελβινακίου-Πωγωνιανή-Δρυμάδες, είναι σχεδόν έτοιμος, αφού απομένει μόνο η ασφαλτόστρωση.

Η Αλβανική πλευρά εξασφάλισε την άσφαλτο, όμως, δεν επιτρέπεται στα μηχανήματα από την Ελλάδα να περάσουν τα σύνορα, προκειμένου να την στρώσουν. Και χρειάζεται να πάνε μηχανήματα, αφού οι Αλβανοί δεν έχουν τα απαραίτητα μέσα.
Στο Τελωνείο της Κακαβιάς είπαν «στοπ»! Απευθύνθηκαν στο υπουργείο, αλλά απάντηση ακόμη δεν δόθηκε. Η Ελληνική γραφειοκρατία για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο...

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου