Συνέντευξη στην εκπομπή του ΡΑΔΙΟ ΑΣΤΥ «ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR» με τους Σπύρο Ιωάννου και Αθηνά Κρεμμύδα, παραχώρησε ο νεοεκλεγέντας (μέχρι νεοτέρας) προέδρος του Παραρτήματος της «Ομόνοιας» στην Κορυτσά Γρηγόρης Καραμέλος, το Σάββατο 13 – 11 – 2010.
Σε ορισμένα σημεία μάλλον έκανε τα πράγματα πιο μπερδεμένα απ' ότι είναι παρά τα διευκρίνησε. Αφήνουμε τα συμπεράσματα στην κρίση των αναγνωστών παραθέτοντας την ολόκληρη.
ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Έχουμε στην άλλη άκρη της γραμμής τον νέο πρόεδρο του Παραρτήματος της Ομόνοιας στην Κορυτσά, τον κο Γρηγόρη Καραμέλο. Καλή σας μέρα κε Καραμέλο. Στην Κορυτσά σας βρίσκουμε;
Γρ. Καραμέλος: Καλημέρα σε όλους από την Κορυτσά, την ομορφότερη πόλη της Βορείου Ηπείρου.
ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Ομολογούμε ότι ήταν έκπληξη η υποψηφίοτητα σας και η εκλογή σας ως προέδρου της Ομόνοιας Κορυτσάς και ειδικά με πρόταση από τον κο Ντούλε...
Γρ. Καραμέλος: Η Ελληνική Μειονότητα στην περιοχή μας, εδώ στην Κορυτσά, αντιμετωπίζει μία πολύ σοβαρή πρόκληση, όπως είναι η απογραφή πληθυσμού, αλλά και τα σοβαρά γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία. Το μήνυμα που στείλαμε είναι ότι οι Έλληνες πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να αντιμετωπίζουμε μαζί τα σημαντικά προβλήματα που έχουμε μπροστά μας τόσο για τον Ελληνισμό της Κορυτσάς αλλά και όλης της Αλβανίας. Αυτό το μήνυμα ενότητας δώσαμε γιατί οι Έλληνες χωρισμένοι κομματικά και σε κομμάτια δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Η Κορυτσά έχει ανάγκη τώρα για μια νέα Ομόνοια οργανωμένη που να μπορεί να αντιμετωπίζει το κάθε ζήτημα και να είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Όπως ξέρετε μέχρι τώρα έχει γίνει μία πολύ καλή δουλειά αλλά με την απογραφή που θα γίνει δεν πρέπει παρά μόνο να έχουμε καλά αποτελέσματα.
ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Παρ’ όλα αυτά όμως υπήρξαν αντιδράσεις από την άλλη πλευρά και αναφερόμαστε στον κύριο Λίτση...
Γρ. Καραμέλος: Ο κος Λίτσης είχε μία πολύ μικρή ομάδα που δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει τις νέες εξελίξεις και το νέο καταστατικό της Ομόνοιας, σύμφωνα με το οποίο πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι Έλληνες ως μέλη της οργάνωσης. Ο κος Λίτσης είχε ετοιμάσει μια συνδιάσκεψη με 25 άτομα, ενώ εμείς συγκεντρώσαμε 300 άτομα με εντολή του προέδρου της Ομόνοιας κου Βασιλη Μπολάνου και του κου Βαγγέλη Ντούλε. Αυτή η συνδιάσκεψη έκανε μεγάλη εντύπωση και έχουμε μια πολύ θετική ανταπόκριση από το λαό της Κορυτσάς και με τη συμμετοχή του και με το θετικό κλίμα που έχει επικρατήσει μέχρι τώρα. Τώρα θα κάνω μία συνάντηση με όλους τους παλιούς Ομονίτες που είναι εδώ στην Κορυτσά, όπως με την κυρία Ερμιόνη Ανδρέα και άλλους, για να δείξουμε ότι είμαστε ενωμένοι και προχωράμε μαζί για να λύσουμε τα προβλήματα μας.
ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Εσείς κύριε Καραμέλο είσαστε παράλληλα και πρόεδρος του κόμματος ΚΑΔΕ (Κίνημα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ελευθεριών). Με αυτό το κόμμα τι γίνεται, υπάρχει ακόμα;
Γρ. Καραμέλος: Τώρα αυτό θα το δούμε, είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσουμε στο μέλλον. Με τον κο Ντούλε πάντως είμαστε σε συνεννόηση και νομίζω σύντομα θα έχουμε νέες εξελίξεις σχετικά με μία κοινή πολιτική εκπροσώπηση για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα όποια προβλήματα έχουμε απέναντι μας και να αγωνιστούμε όλοι μαζί...
ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Άρα το ΚΑΔΕ υπάρχει ακόμα.
Γρ. Καραμέλος: Ναι
ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Σύμφωνα όμως με το καταστατικό της Ομόνοιας επιτρέπεται να συμμετέχει στα όργανα της κάποιος που είναι μέλος άλλου κόμματος;
Γρ. Καραμέλος: Μα και το κόμμα μας, είναι κόμμα της Ελληνικής Μειονότητας στο οποίο συμμετέχουν Έλληνες και το καταστατικό της Ομόνοιας δεν απαγορεύει σε Έλληνες να συμμετέχουν στην οργάνωση. Αυτό δεν είναι εμπόδιο για το θέμα της Ομόνοιας. Άλλο είναι τα πολιτικά προβλήματα και άλλο τα της οργάνωσης.
ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Μάλιστα. Ένα άλλο θέμα που παρατηρήθηκε είναι ότι απουσίαζε ο κος Μπολάνος από τη συνεδρίαση και υπήρξε αντίδραση από την άλλη πλευρά ότι η εκλογή σας στο προεδρικό αξίωμα έγινε από τον κο Ντούλε. Και επειδή η Ομόνοια θεωρείται ως ξεχωριστό όργανο από το ΚΕΑΔ υπήρξαν διαμαρτυρίες πάνω σε αυτό.
Γρ. Καραμέλος: Όχι δεν ήταν έτσι. Ο κος Μπολάνος απουσίαζε λόγω προβλήματος υγείας κι ενώ είχα μαζί του καθημερινή επικοινωνία πριν τις εκλογές του παραρτήματος στην Κορυτσά. Να ξέρετε μάλιστα ότι τρεις μέρες πριν τη συνδιάσκεψη συναντήθηκα με τον κο Λίτση, γιατί είχα προτάσεις από Έλληνες της Κορυτσάς, από το σύλλογο «Αναγέννηση Μοσχόπολης» και από παλιούς Ομονίτες, ότι έπρεπε να κατέβω υποψήφιος. Συμφώνησα έτσι και με τον κο Λίτση ότι θα συμμετείχα και θα έβαζα υποψηφιότητα για πρόεδρος της τοπικής Ομόνοιας. Αυτό είναι ξεκάθαρο και ο κος Μπολάνος ενέκρινε την υποψηφιότητα μου και ήταν αυτός που είπε ότι το καταστατικό της οργάνωσης επιτρέπει να συμμετέχουν όλοι οι Ομονίτες στη συνδιάσκεψη. Αυτή η κίνηση δεν ήταν προσωπική του κου Ντούλε αλλά έγινε με απόλυτη συνεννόηση όλων.
ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Με τους Βλάχους της Κορυτσάς έχετε επικοινωνία;
Γρ. Καραμέλος: Βεβαίως. Οι Βλάχοι είναι ένας ισχυρός πυρήνας στην Ομόνοια.
ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Να ρωτήσουμε για τους παλιούς Ομονίτες στους οποίους αναφέρεστε. Αυτοί είχαν αποσυρθεί τα τελευταία χρόνια από το προσκήνιο της οργάνωσης; Δεν συμμετείχαν στα όργανα της;
Γρ. Καραμέλος: Ναι, έτσι είχε η κατάσταση. Με τις τελευταίες εξελίξεις όμως που ο κος Λίτσης έφυγε από την Ομόνοια εξαιτίας του προβλήματος που είχε με το Ελληνικό Προξενείο για θέματα διαφθοράς. Έγινε έτσι μία επιτροπή για να οργανωθεί η Ομόνοια με πρωτοβουλία του Έλληνα Γενικού Πρόξενου στην Κορυτσά. Έγινε λοιπόν μια πολύ καλή δουλειά, όπου έχουν συσπειρωθεί όλοι. Το μήνυμα που στέλνουμε είναι αυτό της ενότητας, ότι είμαστε όλοι μαζί. Να ξέρετε και εσείς και οι ακροατές σας ότι μπροστά μας έχουμε δύο πολύ σημαντικές προκλήσεις, την απογραφή πληθυσμού και τις τοπικές εκλογές.
ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Θέλουμε να μιλήσουμε λίγο για την απογραφή, στην οποία αναφερθήκατε και πριν. Τι προτίθεστε να κάνετε σχετικά με αυτό το θέμα;
Γρ. Καραμέλος: Η απογραφή είναι πολύ σημαντική και θα έλεγα ιστορική με τις παρούσες συνθήκες, αφού για πρώτη φορά θα περιλαμβάνεται και η εθνικότητα με το θρήσκευμα. Σαν στόχο έχουμε να οργανώσουμε όλους τους ομογενείς που είναι στην περιοχή μας, ώστε να αναδείξουμε την ελληνική τους συνείδηση, στους τομείς και της παιδείας και του πολιτισμού, ώστε να δηλώνουν «είμαστε Κορυτσαίοι αλλά είμαστε και Έλληνες». Αυτό θα γίνει και με τους Βλάχους, με δραστηριότητες που θα τους βοηθήσει να μη φοβούνται να δηλώσουν αυτό που είναι. Το άλλο μεγάλο θέμα είναι οι τοπικές εκλογές. Από τις τελευταίες Δημοτικές Εκλογές δεν είχαμε ούτε έναν Δημοτικό Σύμβουλο στην πόλη της Κορυτσάς. Το ΚΕΑΔ τότε είχε πάρει 320 ψήφους και το ΚΑΔΕ 380. Συνολικά δηλαδή πήραν 700 ψήφους και ενώ μαζί θα έπαιρναν δύο έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο της Κορυτσάς, ξεχωριστά δεν πήραν ούτε από μία. Παρόμοια συμβαίνει και στα χωριά, που είναι στους Δήμους της Περιφέρειας Κορυτσάς. Εμείς έχουμε σχεδιάσει ότι πρέπει οποσδήποτε να είμαστε η πολιτική δύναμη που να αποφασίζει και για την τοπική αυτοδιοίκηση και για όλα τα ζητήματα που αφορούν την περιοχή μας. Έχουμε αυτές τις δυνατότητες. Συνολικά στην Περιφέρεια Κορυτσάς το ΚΑΔΕ έχει 11 Δημοτικούς Συμβούλους και το ΚΕΑΔ 27. Μαζί γίνονται 38. Εμείς πρέπει και μπορούμε να τον αυξήσουμε αυτόν τον αριθμό πάνω από 70 Δημοτικούς Συμβούλους και να είμαστε αυτοί που θα κρίνουμε τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων καθώς και του Περιφερειακού Συμβουλίου.
ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Εμείς να ευχηθούμε η επιστροφή σας αυτή να επιφέρει θετικά αποτελέσματα. Είναι μία κίνηση που φαίνεται να έχει καλό ξεκίνημα, γιατί γενικά τα πράγματα δεν βλέπουμε να πηγαίνουν καλά στην ιδιαίτερη μας πατρίδα. Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία.
Γρ. Καραμέλος: Σας ευχαριστώ πολύ και εγώ για το ενδιαφέρον σας. Προσωπικά σας διαβεβαιώνω ότι με όσες δυνάμεις έχω θα κάνω κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ενισχυθεί και να ανθίσει ο Ελληνισμός εδώ στην Κορυτσά, ώστε να έχουμε καλά αποτελέσματα και στην απογραφή αλλά και στις τοπικές εκλογές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου