Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Το Κόμμα των Ελλήνων τιμά την επέτειο της 17ης Φεβρουαρίου 1914


ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ 
ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
EEMM - MEGA

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι Βορειοηπειρώτες,  ξανά φέτος, με αφορμή την 17η  Φεβρουαρίου, την
ημερομηνία ορόσημο της ιστορικής τους πορείας όπως κάθε χρονιά, τιμούν την επέτειο της ανακήρυξης της Αυτονόμου Πολιτείας της Βορείου Ηπείρου το 1914 στην Αθήνα, στην Πάτρα και σ’ άλλες πόλεις της Ελλάδας, μακριά από την ιδιαίτερη πατρίδα τους .

Το γεγονός αυτό που σχετίζεται με τον αγώνα ενός κομματιού του
Ελληνισμού να διατηρήσει την εθνική του ταυτότητα στις πατρογονικές εστίες, παρά τις προσπάθειες να το διαγράψουν από τις σελίδες της ιστορίας, παραμένει ζωντανό στη συνείδησή μας και  αποτελεί πηγή έμπνευσης στο σύγχρονο αγώνα για την κατοχύρωση και εφαρμογή στην πράξη των δικαιωμάτων που απορρέουν από τις διεθνείς συμβάσεις για τις εθνικές μειονότητες.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ οι Αγωνιστές του 1914 διεκδικούσαν εκείνα που
σήμερα ουσιαστικά προασπίζουν η Σύμβαση Πλαίσιο για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων, ο Χάρτης για τις Τοπικές Γλώσσες και η Σύμβαση για την Αυτονομία της Τοπικής Διοίκησης που είναι
επίσημοι κανόνες του Συμβουλίου της Ευρώπης και που έγιναν αποδεκτοί από την ίδια την Αλβανία.

Η φοβία μη μας κατηγορήσουν ως σοβινιστές, αποσχιστές ή υπονομευτές δεν πρέπει να κυριέψει κανέναν μας γιατί απλούστατα διεκδικούμε εκείνα που μας ανήκουν. Διεκδικούμε την εθνικότητά μας όπως μας την κληροδότησαν οι πρόγονοί μας, διεκδικούμε τη γλώσσα όπως μας τη
δίδαξαν οι μητέρες μας, διεκδικούμε τον πολιτισμό μας όπως μας τον άφησαν οι αρχαίοι σοφοί μας, απαιτούμε τη δική μας θέση στη διοίκηση, στην πρόοδο και στην κατανομή του πλούτου.

Το δίδαγμα της ημέρας αυτής είναι ότι δεν πρέπει να δειλιάζουμε
μπροστά στις πιέσεις που ασκούν εκείνοι που δεν αντιλήφθηκαν ακόμα την έννοια της δημοκρατίας, που βάζουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για τα δικαιώματα.
Πόσο μάλλον τώρα σε μια εποχή που κάποιες άλλες γειτονικές μειονότητες εδώ στα Βαλκάνια κερδίζουν κάτι πολύ περισσότερο από απλά δικαιώματα.

Οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου όμως κάθε φορά που διεκδικούμε και ενδεχομένως κινδυνεύουμε, έχουμε να αναδείξουμε τον ακατάλυτο πολιτισμό μας, την ιστορία μας, αλλά και την τόλμη που αναδύεται από τα βάθη της ψυχής μας.


Άγιοι Σαράντα 17.02.2011    ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

1 σχόλιο:

  1. επρεπε να περάσουν 20 χρόνια και να δημιουργηθεί καινούριο κόμμα για να μιλήσει επιτέλους καποιος για την επετειο αυτονομίας, μπράβο στο ΜΕGA.

    ΑπάντησηΔιαγραφή