Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η 97η επέτειος της ανακηρύξεως της Αυτονόμου Πολιτείας της Βορείου Ηπείρου

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια γιόρτασαν οι Βορειοηπειρώτες της Αθήνας, την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011, την 97η επέτειο της ανακηρύξεως της Αυτονόμου Πολιτείας της Βορείου Ηπείρου.

Όπως είναι γνωστό, τον Φεβρουάριο του 1914 οι Βορειοηπειρώτες, αρνούμενοι να υπαχθούν στο τότε νεοσύστατο αλβανικό κράτος, επαναστάτησαν, ανακήρυξαν στο Αργυρόκαστρο την Αυτόνομο Πολιτεία της Βορείου Ηπείρου και σχημάτισαν Κυβέρνηση με πρόεδρο τον Γεώργιο Ζωγράφο και μέλη τους Μητροπολίτες Δρυϊνουπόλεως Βασίλειο, Κορυτσάς Γερμανό και Κονίτσης Σπυρίδωνα. Αποτέλεσμα του Αυτονομιακού Αγώνα ήταν το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, που υπογράφηκε την 17η Μαΐου 1914, από τις Κυβερνήσεις των Μεγάλων Δυνάμεων, της Αλβανίας και της Βορείου Ηπείρου και παρείχε καθεστώς Αυτονομίας σε όλο το Βορειοηπειρωτικό χώρο.

Ο φετινός εορτασμός της εθνικής μας επετείου, που διοργάνωσε όπως κάθε χρόνο ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών, άρχισε με πανηγυρική Δοξολογία στον κατάμεστο Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καρύτση (πλ. Καρύτση).

Τον πανηγυρικό εκφώνησε ο κ. Θεοφάνης Καλυβιώτης, Πρόεδρος της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών, ο οποίος στον περιεκτικό λόγο του, τόνισε τους αγώνες του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού για ελευθερία και εθνική αποκατάσταση, καυτηρίασε την διαχρονική εγκατάλειψη του εκλεκτού αυτού τμήματος του Ελληνισμού από την επίσημη Ελληνική Πολιτεία καθώς και την πάγια τακτική της Αλβανίας για πλήρη συρρίκνωση του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι σήμερα, 97 χρόνια μετά, η αλβανική πολιτική ηγεσία, εξακολουθεί να αναβιώνει παλιές καταδικασμένες μεθόδους, επενδυμένες δήθεν με ευρωπαϊκούς μανδύες.
Τέλος τόνισε τη μεγάλη συμβολή της Νεολαίας της Βορείου Ηπείρου στον απελευθερωτικό αγώνα που σηματοδοτεί και τη σημερινή παρουσία της Νεολαίας στον αγώνα για αναγέννηση και δικαίωση της Βορείου Ηπείρου και όλων των Βορειοηπειρωτών .

Η σημερινή αλβανική Κυβέρνηση συνεχίζει να μην αναγνωρίζει την ελληνικότητα ολόκληρων περιοχών και των κατοίκων τους, όπως είναι η Χειμάρρα, η Κορυτσά, η Πρεμετή κλπ. , εξακολουθεί στις μειονοτικές ζώνες που κατά το δοκούν ορίζει, να αλλοιώνει τον Βορειοηπειρωτικό χώρο και να περιορίζει ασύστολα τις ελευθερίες των Βορειοηπειρωτών σε όλα τα επίπεδα, αρνείται ακόμα και τον όρο «Βόρειος Ήπειρος» που ιστορικά επιβλήθηκε ακριβώς όταν γεννήθηκε και ο όρος «Αλβανία».

Μετά την δοξολογία, οι συγκεντρωθέντες σχημάτισαν μεγάλη πομπή με επικεφαλής  τα λάβαρα των Βορειοηπειρωτικών Οργανώσεων, τμήματα νέων και νεανίδων της Εθνικής Νεολαίας Βορείου Ηπείρου (ΕΝΒΗ)  και της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών (Νε.Β)  με ηπειρωτικές ενδυμασίες και την ένδοξη Σημαία της Αυτονόμου Ηπείρου. 
Η πομπή κατευθύνθηκε στην Πλατεία Συντάγματος μπροστά στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου, όπου κατατέθηκαν στέφανα από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών, κ. Χαράλαμπο Καραθάνο, τον εκπρόσωπο της Ε.Ν.Β.Η  κ. Ελευθέριο Αναγνώστη, τον πρόεδρο της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών κ. Θεοφάνη Καλυβιώτη, τον Αντιπεριφερειάρχη Αττικής κ. Βασίλειον Κόκκαλη εκ' μέρους του Περιφερειάρχου Αττικής κ. Γιάννη Σγουρού, τον κ. Χρήστο Γιάνναρη εκ' μέρους της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Απόστολο Μπαμίχα εκ μέρους του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού (ΛΑΟΣ), τον Βαγγέλη Κομνινάκη εκ μέρους της οργανώσεως Ασβέστη Ελληνική Φλόγα «Ναπολέων Ζέρβας» και εψάλη ο Εθνικός μας Ύμνος.

Παρευρέθηκαν οι εξής :
Ιωάννης Γρίβας, τέως πρωθυπουργός, Νίκος Καντερές, βουλευτής Ν.Δ, Θάνος Πλεύρης , βουλευτής  ΛΑ.Ο.Σ, Κωνσταντίνος Κοζυράκης εκ μέρους της ΑΧΕΠΑ, Αντώνιος  Τσιμούρης , πρόεδρος Αναπήρων  και Θυμάτων του πολέμου 1940-1941, Αθανάσιος Σπυράκος, τέως  Αντιδήμαρχος Αθηναίων, Εκπρόσωπος Νικήτα Κακλαμάνη
Επίσης παρευρέθησαν Πρόεδροι Συλλόγων Βορειοηπειρωτών καθως και ο Γρηγόρης Γκιζελής Γεν. Γραμματέας της Κ.Ε.Β.Α.
 
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΩΝ







1 σχόλιο:

  1. Ολα ωραία , όμως για όσους τα δούνε και δεν είναι από εκείνους που συμμετύχαν χθες, διαφορετικά, τι να πούμε, κάθε πέριση και περισσότεροι. Εικονικά-καλά τα λέτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή