Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

21 Oκτωβρίου 1931: Η πρώτη επανάσταση των Κυπρίων κατά του αγγλικού ζυγού

Μια ιστορική επετειακή απάντηση στους αριστεριστές Κύπριους φοιτητές



Στις 21 Οκτωβρίου 1931, οι Έλληνες της Κύπρου εξεγήρονται μαχητικά εναντίον των Άγγλων κατακτητών, που μέχρι εκείνη τη μέρα αδιαφορούν παντελώς για τον διακαή και προαιώνιο πόθο όλων των Κυπρίων για την Ένωση της Κύπρου με την μητέρα Ελλάδα!

Η εξέγερση ήταν μαζική και απλώθηκε σ’ ολόκληρο το νησί! Στερείτο όμως οργάνωσης και συγκεκριμένου στόχου, γι’ αυτό και καταπνίγηκε εύκολα στο αίμα και απέτυχε. Έκτοτε, οι, κατά τα άλλα, πολιτισμένοι Άγγλοι τρίζουν τα δόντια στους Έλληνες και ευνοούν σαφέστατα το μειονοτικό μουσουλμανικό (σήμερα Τουρκικό) στοιχείο! Επιβάλλουν κατοίκον περιορισμούς, υψηλές φορολογίες, μέτρα εκφοβισμού και αντίποινα!

Εν συντομία τα γεγονότα της ιστορικής εκείνης μέρας του Οκτωβρίου είχαν ως εξής:

17 Οκτωβρίου 1931: Ο Μητροπολίτης Κιτίου, βουλευτής Νικόδημος Μυλωνάς καλεί το λαό σε διαμαρτυρία κατά της αποικιοκρατικής κυβέρνησης, για τη στάση που κρατεί έναντι στο συλλογικό αίτημα του Κυπριακού λαού για Ένωση με την Ελλάδα. Την ίδια μέρα παραιτείται από βουλευτής. Σε δύο μέρες παραιτούνται ακόμη εννέα βουλευτές.

20 Οκτωβρίου: Πραγματοποιείται μεγάλη διαδήλωση στο στάδιο Λεμεσού και ο Νικόδημος Μυλωνάς καλεί το λαό σε αντίσταση.

21 Οκτωβρίου: Χιλιάδες λαού στην Λευκωσία, μετά από την “καυτή” ομιλία του Νικόδημου Μυλωνά, πορεύθηκαν από την Φανερωμένη στο Κυβερνείο το οποίο και πυρπόλησαν. Οι συγκρούσεις επεκτάθηκαν σε ολόκληρο το νησί.

Ο Αγγλικός στρατός, κατέπνειξε την επανάσταση, στην οποία σκοτώθηκαν 6 άτομα και εξόρισε χιλιάδες, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο Νικόδημος Μυλωνάς.

Με το άκουσμα της είδησης κάτοικοι από τα Αρδανα μετέβησαν και έκαψαν το κτίριο του δασονομείου στη Κορωνιά και το «σπίτι του κυβερνήτη» στην τοποθεσία Δάφνη. Και οι δύο αυτοί στόχοι ήταν στο δάσος της Καντάρας.

Για την "κάλυψη των ζημιών που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια της επανάστασης", οι Άγγλοι επέβαλαν βαρύτητες φορολογίες!

Μπορεί, η εξέγερση-επανάσταση να απέτυχε στο στόχο της, αλλά πέτυχε να γίνει γνωστό σε όλο τον κόσμο μέσω του διεθνή τύπου, το αίτημα των Ελλήνων της Κύπρου για Ένωση με την μητέρα Ελλάδα!

Οι Κύπριοι έστειλαν τα πρώτα μηνύματα για το τι θ’ ακολουθούσε, έδειξαν και απέδειξαν ότι δεν είχαν συμβιβαστεί και δεν παραιτούνταν από τον προαιώνιο στόχο και πόθο της Ένωσης. Λίγα χρόνια μετά, ο κοινός στόχος, ο κοινός αγώνας και οι οραματισμοί ένωσαν τον λαό!

Δυστυχώς όμως, η απόκλιση από τον στόχο, έστω και για λίγο, ήταν αρκετό να εκτροχιάσει την πορεία του Κυπριακού Ελληνισμού προς την Ένωση...Ας ελπίσουμε το γεγονός αυτό να γίνει παράδειγμα για όσους εγκαταλείπουν την Κυπριακή Δημοκρατία και συμβιβάζονται με λύσεις Διζωνικές-Τριζωνικές, Δικοινοτικές Ομοσπονδιακές ή Συνομοσπονδιακές Διχοτομήσεις.


από antiparakmi.blogspot.com

2 σχόλια:

  1. το 1960 ειναι γεγονος.....
    ανεξαρτητη κυπρος αυτονομη...
    Ελπιζουμε στο μελον η κυπρος θα γινει ενα εννιαιο εθνος 2 κοινωτητων...
    ζητω ρο κυπριακο εθνος

    οι παλαιες ιδεες αποτελουν παρελθον...οπως οι δεινοσαβροι που εχουν αφανιστει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για ποιο κυπριακό έθνος μιλατε κύριε 12:25;
    Ποιος σας μαθαίνει αυτές τις εμμετικές ιδέες;
    Οι Κύπριοι όποτε κι αν πολέμησαν, πολέμησαν σαν Έλληνες, όπως και οι Μωραϊτες, οι Ρουμελιώτες, οι Μακεδόνες, οι Ηπειρώτες, οι Κρήτες και όλοι όσοι κατάγονται από τα διάφορα κομμάτια της πατρίδας μας.
    Έτσι και οι Επαναστάσεις των Κυπρίων το 1931 και το 1955 - 1959 έγιναν με αίτημα την Ένωση της Κύπρου με τη Μητέρα Ελλάδα και όχι την ανεξαρτησία ενός νησιού - προαιώνιου τμήματος του Ελληνικού Έθνους.
    Τώρα αν θεωρείτε έθνος σας ένα κράτος - δημιούργημα, όπως το έφτιαξαν οι Άγγλοι (πρώην) κατακτητές, ή αυτό το έκτρωμα που ήθελε να πλασάρει το σχέδιο Ανάν, σίγουρα θα τρίζουν τα κόκκαλα του Αυξεντίου και του Παληκαρίδη, του Ισαάκ και του Σολωμού και όλων όσων θυσιάστηκαν για μία Κύπρο ελεύθερη Ελληνική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή