Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2010

Μας αλλάζουν τα φώτα

Από το borioipirotis.blogspot.com μεταφέρουμε τα εξής:
 
"Μετά την αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών, Εμπορίου και Ενέργειας Ντριτάν Πρίφτι, με τον  Ιλίρ Μέτα, που κρατούσε δύο σημαντικές θέσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό, αυτή του αντικαταστάτη του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών, φάνηκε πως ο νέος υπουργός  ήρθε να κάνει βαθιές τομές. Η πρώτη σημαντική υπογραφή του ήταν να συνάψει συμβόλαιο με το Κόσσοβο για τον εφοδιασμό του με ηλεκτρική ενέργεια, για να τριτώσει έτσι το καλό στα «αδέρφια», μετά τη διευκόλυνση με την οδό του έθνους και το λιμάνι του Σεγκίνι.
Το μεγαλύτερο ποσοστό  της ενέργειας της χώρας  καλύπτεται από τους υδροηλεκτρικού σταθμούς. Τις προηγούμενες χρονιές οι διακοπές δικαιολογούνταν από τη λειψανδρία και την ασυνέπια των καταναλωτών που δεν πλήρωναν το λογαριασμό.
 
Τη χρονιά που διανύουμε οι βροχοπτώσεις ήταν έντονες και μάλιστα πριν μπούμε στο χειμώνα, τα φράγματα των υδροηλεκτρικών σταθμών υπερχείλισαν, παρόλο αυτά οι διακοπές επανήρθαν. Τον τελευταίο μήνα οι επαρχίες της Κάτω και Άνω Δρόπολης, του Πωγωνίου, της Αντιγονέας και της Ζαγοριάς, στο νομό του Αργυροκάστρου έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι. Το ηλεκτρικό ρεύμα κόβεται η ώρα 8οο το πρωί και έρχεται αργά το βράδυ.
Όλη τη νύχτα μας κόβουν το ρεύμα, είναι το παράπονο των κατοίκων στο Βούρκο και στα Ριζά, περιοχές που κατοικούνται από ελληνικής καταγωγής πολίτες.
Στην περιοχή που κατοικεί η Εθνική Ελληνική Μειονότητα, το ποσοστό αυτών που πληρώνουν το ρεύμα είναι το ανώτερο σε όλη την Αλβανία.
 
Καταστροφικά είναι τα αποτελέσματα για πολλές επιχειρήσεις. Οι επιχειρηματίες της Δρόπολης,  έστειλαν μήνυμα διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση, πως αν μέσα σε λίγες μέρες δεν θα πάψει το φαινόμενο αυτό, θα περάσουν σε απεργία πείνας και θα μπλοκάρουν την εθνική οδό Αργυρόκαστρο-Κακαβιά."
 
 
Η κατάσταση είναι όντως δύσκολη με αυτό που ζούν οι μόνιμοι κάτοικοι της Βορείου Ηπείρου αυτές τις μέρες, ελπίζουμε όμως αυτό που προτίθενται να κάνουν οι επιχειρηματίες της Δρόπολης να μην είναι παράγωγο των πολιτικών παιχνιδιών της αντιπολίτευσης τον τελευταίο καιρό. Εμείς δεν χρειάζεται να γινόμαστε μέρος του προβλήματος που έχουν τα αλβανικά κόμματα μεταξύ τους. 

Είναι κατάρα όντως για τον τόπο μας να έχουμε στην καρδιά του χώρου της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας έναν ολόκληρο υδροηλεκτρικό σταθμό στην Μπίστρισα και να μαρτυράμε τόσο συχνά με τη διακοπή ρεύματος.

Για το πρόβλημα πάντως που προέκυψε πρόσφατα μία αλήθεια είναι και αυτή: 
η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στην Αλβανία ιδιωτικοποίηθηκε και δόθηκε σε μία τσέχικη εταιρεία η οποία όσο να' ναι βαζει τα πραγματα σε μια σειρά. Ήδη έχουν ξεκινήσει έργα για την αναβάθμιση του δικτύου του ηλεκτρικού ρεύματος και ως εκ τούτου είναι απόλυτα λογικό, όπως παντού όπου γίνονται τέτοιες εργασίες, να διακόπτεται η παροχή του. Σκοπός των έργων είναι να τροφοδοτούνται οι πόλεις και τα χωριά από δύο διαφορετικές πηγές, έτσι ώστε όταν παρουσιάζεται πρόβλημα στη μία πηγή να υπάρχει και η εναλλακτική λύση μίας άλλης. 
Μια ζωή υπομέναμε. Τώρα ας ελπίσουμε ότι θα αξίζει τον κόπο.  


1 σχόλιο:

  1. Τα φώτα μας τα αλλάζουν εδώ και πολλά χρόνια. Τη μία φταίει ο καιρός την άλλη οτι δεν πληρώνονται οι λογαριασμοί τωρα οι Κοσοβάροι και οι Τσέχοι αργότερα οι Κινέζοι κλπ.
    Εμείς τι φταίμε; πόση υπομονή ακόμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή