Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

ΤΟ ΜΕGΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ

- του Αλέξη Τσάκα - 


Οι επερχόμενες εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκηση (μετά από 8 μήνες) , μπορούν και πρέπει να έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία. Έτσι μάλλον για πρώτη φορά οι πολίτες θα προσδιορίσουν τον τύπο του πολιτεύματος: 
Δημοκρατία η Κομματοκρατία;

Αν θέλουν δημοκρατία, ας περισώσουν αυτή τη φορά την θεμελιώδη προϋπόθεση της δημοκρατίας, τη διάκριση των εξουσίων. Από την άλλη πλευρά, οι πολίτες δεν έχουν την παραμικρή σχέση με ότι προβλέπει για το ρόλο τους η πολιτική θεωρία της «αντιπροσωπευτικής» δημοκρατίας.

Όπως και τα άλλα κόμματα στην Αλβανία και το κόμμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ), που αντιπροσωπεύει και την ελληνική εθνική μειονότητα μέχρι σήμερα είναι συντεχνία επαγγελματιών της εξουσίας, οργανωμένες συσπειρώσεις συμφερόντων. Στόχος παραμένειι η μονοπώληση της εξουσίας, ο ολοκληρωτικός έλεγχος κάθε πτυχής του συλλογικού βίου και προπαντώς των τοπικών αρχόντων. Γι’ αυτό και κάθε αντίσταση στην κομματοκρατία, είναι κέρδος για τη δημοκρατία, προάσπιση των κοινωνικών προτεραιοτήτων, των αναγκών του πολίτη. 

Το ΜΕGΑ είναι υπέρ της πλήρης ανεξαρτησίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκτός κομματοκρατίας.
Κάθε υποψήφιος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που έχει κομματικό χρίσμα επιβεβαιώνει εθελούσια την απαίτηση των κομματικών συνταχνιών να ελέγχουν ολοκληρωτικά το τόπο, να προηγείται η κομματική σκοπιμότητα, ανεξαρτήτως των αναγκων της τοπικής κοινωνίας.

Οι υποψήφιοι με κομματικό χρίσμα είναι χλεύη της δημοκρατίας, απειλή της δημοκρατίας. Απαιτούν απο τους πολίτες την εθελόδουλη υποταγή στη νοοτροπία του λακέ, του ραγιά: «να βάζουν πρώτο το συμφέρον του αφεντικού, τα παιχνίδια εξουσίας αδίστακτων επαγγελματιών, και σε δεύτερη μοίρα τη δική τους αξιοπρέπεια, την ποιότητα της ζωής τους.»
Δεν μοιάζει να υπάρχει βόρειοηπειρώτης σήμερα που να μην έχει πεισθεί για την ανικανότητα, την προκλητική ιδιοτέλεια, τη φαυλότητα των υπαρχόντων κομματικών εξουσιών. Η οργή, η αηδία, η πίκρα των πολιτών κατακλήζει τον τόπο. Τώρα η απέχθεια είναι γόνιμη διέξοδος, διότι αποκλείει τους μολυσματικούς, εμπιστεύεται τους τίμια ασυμβίβαστους και απο σεμνή αξιοσύνη ακομμάτιστους.

Πολλές φορές όμως, μπροστά στην κάλπη ο φόβος της ανασφάλειας γεννάει τον στερεότυπο συμβιβασμό: «δεν έχουμε κάτι καλύτερο να ψηφίσουμε, αυτό το κόμμα παράγει η κοινωνία μας, αυτό συνιστά τη δημοκρατία μας». Και συνεχίζουμε «να ματαλλάσωμε τυράνους».

Αλλά ο συλλογισμός «αυτούς έχουμε, αυτούς ψηφίζουμε», είναι τουλάχιστον αφελής, διότι υπάρχουν και οι τίμιοι και οι αξιοπρεπείς πολίτες. Η κομματοκρατία είναι συμφορά για τον πολίτη και για την πατρίδα. Αυτή αποφασίζει για τους θεσμούς ερήμην των πολιτών και για τη διαχείριση των θεσμών μεθοδεύει την υφαρπαγή της ψήφου.

Το νέο κόμμα ΜΕGΑ με νέες αρχές και αξίες, θα στηρίξει τους τίμιους ανθρώπους στις θέσεις των τοπικών αρχόντων και όπως ο Ελληνισμός έζησε τρεις χιλιάδες χρόνια χάρη της αυτοδιαχειριζόμενης κοινότητας, έτσι και τώρα θα προσπαθήσει να δημιουργήσει μια τοπική αυτοδιοίκηση πειθαρχημένη με επιστημονική βάση προγραμματισμού και με σύγχρονη διοίκηση στα πλαίσια της Ενωμένης Ευρώπης.  
         
                                                                 

2 σχόλια:

  1. Κύριε Βεζιάνη,
    Οι υποψήφιοι αυτοί για την τοπική αυτοδιοίκηση, που θα προτείνει το Κόμμα Σας (ΜΕΓΚΑ) ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΚΟΥΣΟΥΝ ΔΗΛΑΔΗ στα κελευσματα τα κομματικά? Δεν θα θέσουν την κομματική σκοπιμότητα ως σκοπό της πολιτικής τους δραστηριότητας?? Αυτοί οι υποψήφιοι, επειδή θα είναι προτεινόμενοι από το ΜΕΓΚΑ, ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΧΛΕΥΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ????
    Τελικά, μου φαίνεται ότι δεν ιδρύθηκε κόμμα, αλλά η "κολυμβήθρα του Σιλωάμ"...!
    Εσείς μπορεί αφελώς!! να πιστεύετε τα όσα γράφετε, αλλά πρωτού τα εξαγγείλετε δημοσία, ρωτήστε και τους προτεινόμεους, μήπως σας φέρουν προ εκπλήξεων, γιατί αν τελικά σας φέρουν, αναγκαστικά θα τους υπομείνετε για όλη την θητεία τους!!
    Σαν να μην μας τα λεει και πολύ καλά αυτή η θεωρία σας, πιό πολύ μου φαίνεται για ... "τα καλά και συμφέροντα..."!!!
    Ξέρετε, δεν δημιουργεί καμία διαφορά ουσιαστική η "πρόταση υποψηφίων" από το "χρίσμα υποψηφίων". Έτσι για να μην ξεχάσουμε και τα ελληνικά μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το MEGA είναι ένα κόμμα που δεν έχει πολιτικό χρώμα, αλλά εθνικό. Δεν κατατάσεται ούτε δεξιά ούτε αριστερά. Κατατάσεται ελληνικά.
    Οι υποψήφιοι που θα στηρίξει το ΜΕGA δεν θα έχουν το "χρίσμα" μιας επιτροπής ή μιας ηγεσίας που θα αποφασίζει και θα διατάζει, αλλά θα είναι άνθρωποι που θα επιλεγούν από την τοπική κοινωνία της κάθε επαρχίας με δημοκρατικές διαδικασίες.
    Θα αναδειχθούν οι εργατικότεροι και οι ικανότεροι, που δεν θα κοιτούν το συμφέρον κάποιας στενής ηγετικής ομάδας σε κομματικά πλαίσια όπως συνηθίζεται αλλού, αλλά το συμφερον του Ελληνισμού και της επαρχίας τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή