Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Βουλευτής Ν.Δ. Δημ. Τσουμάνης στην πρώτη επέτειο ίδρυσης της ΕΕΜΜ: Μας καθιστά υπεύθυνους ως χώρα η συστράτευση στο πλευρό σας

Ο χαιρετισμός  του Βουλευτή Ν. Πρεβέζης Δημητρίου Τσουμάνη, εκπροσώπου της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ στην εκδήλωση για την πρώτη επέτειο της ίδρυσης του Κόμματος των Ελλήνων.

Κύριοι Υπουργοί, κύριοι Βουλευτές, κύριε πρόεδρε του κόμματος Ε.Ε.Μ.Μ, κύριε Αντιπεριφερειάρχη, κύριοι Έπαρχοι, κύριοι Δήμαρχοι, κυρίες και κύριοι  Θα ήθελα να σας εκμυστηρευθώ, προκαταβολικά, ότι είχα την αγωνία, όταν ο πρόεδρος της Ν.Δ. μου ανέθεσε να εκπροσωπήσω αυτόν και το κόμμα, στα πρώτα γενέθλια, από την ίδρυση του δικού σας κόμματος, της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας για το Μέλλον.
Και η αγωνία μου  είχε να κάνει με το αν αντάξιός σας, ως Έλληνας, θα φανώ, αν επαξίως θα μπορέσω  να μεταφέρω τον παλμό και την αγάπη του προέδρου της Ν.Δ, έτσι όπως νιώθει, όχι μόνο τώρα, αλλά από τότε που ως Υπουργός Εξωτερικών, άνοιξε στο όνειρο πανιά, για τους αδερφούς μας Έλληνες, απανταχού της Αλβανίας.

Ξεπέρασα τον αρχικό μου δισταγμό γιατί στη  σκέψη  μου έφερα όλα εκείνα που μας ενώνουν, όλα αυτά που έχει δώσει διαχρονικά ο Ελληνισμός εδώ. Μα πιο πολύ το δισταγμό μου διέλυσε  η συναίσθηση του χρέους μου, του χρέους της Ελληνικής Πολιτείας, για όλα εκείνα που δε σας έδωσε, για όλα εκείνα που σας στέρησε, για όλα αυτά που κάποιες φορές ξέχασε.
Και την αγωνία μου  ξεπέρασα καθώς στα  μάτια σας αντίκρισα, στην  υποδοχή  που μου επιφυλάξατε. Και με κάνατε να νιώθω πιο Έλληνας, γιατί και εδώ χτυπά και ασφυκτικά η καρδιά της Ελλάδας. Γιατί, πολλές φορές, φανήκατε πιο Έλληνες εσείς, παρά οι κατοικούντες  στη μάνα χώρα, σε χρόνια δύσκολα, έχοντας να αντιπαλέψετε δύσκολες συνθήκες και καταστάσεις. Μα δε λυγίσατε, δε λιποψυχήσατε, δεν εγκαταλείψατε μήτε τη γλώσσα, μήτε την πίστη, μήτε την Ιστορία.

Και είναι οι μέρες  τούτες μέρες μνήμης ,μέρες περισυλλογής, μέρες αναφοράς, σε αυτούς που, όπως εσείς, δε δείλιασαν, δεν κιότεψαν, δεν αλλαξοπίστησαν, δεν αγνόησαν την ιστορική επιταγή «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ». 

Ναι αδέρφια μας, αναφέρομαι στου ήρωες του 1821, εκείνους  που δε δίστασαν να δώσουν το είναι τους, να δώσουν το αίμα τους, για ένα υπέρλογο θαύμα. «Καλύτερα μιας ώρας, ελεύθερη ζωή», κατά το Θούριο του Ρήγα Βελεστινλή.
Και η συγκυρία να συμπίπτει χρονικά το γενέθλιο του  κόμματός σας, με τις μέρες μνήμης, μέρες Εθνικής συνείδησης, του γένους των Ελλήνων, για αυτά που έχασαν, για εκείνα που τους πρέπουν, μας καθιστά όλους υπεύθυνους, χωρίς λάθη, παλινωδίες, διχασμούς, εξαιρέσεις, για τη διασφάλιση των δικαίων.

Και πιο πολύ μας καθιστά  υπεύθυνους, και εμένα  προσωπικά, ως χώρα η συστράτευση στο πλευρό σας για να βοηθήσουμε, να συνδράμουμε, για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες στην Αλβανία και να συμβάλλουμε όλοι, ώστε η χώρα που είστε να βρει το δρόμο της προς το στόχο εκείνο, να θεωρείται ένα σύγχρονο κράτος, που μπορεί ελεύθερα να λογίζεται ως κράτος της Ευρώπης, ενταγμένο  πλέον στη μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια, ως ισότιμο μέλος και όχι επειδή βρίσκεται στο χάρτη της Ευρώπης.

Ένα σύγχρονο κράτος που δέχεται και σέβεται τις  διεθνείς συμβάσεις , που δέχεται και αναγνωρίζει, χωρίς να μεταβάλλει τις επί μέρους συμφωνίες. Που αναγνωρίζει τα δίκαια αιτήματα, αιτήματα χρόνων, στην ελευθερία του λόγου, στην εκδήλωση της Θρησκευτικής πίστης των πολιτών του, στον απρόσκοπτο εθνικό ή φυλετικό προσδιορισμό, στη χρήση της γλώσσας και σε ατομικό και σε δημόσιο πεδίο.
Ένα σύγχρονο κράτος που αποδέχεται και αναγνωρίζει  το δικαίωμα των Ελλήνων μειονοτικών, να ιδρύουν ελεύθερα σχολεία για τα παιδιά τους. Να μπορούν τη γλώσσα και την ιστορία τους να διδάσκονται καθώς και όλες εκείνες τις επιστήμες να σπουδάζουν, στη μητρική τους γλώσσα, ελεύθερα να συνέρχονται και να δημιουργούν και επ’ ωφελεία των ιδίων και επ’ ωφελεία της ίδιας της Αλβανίας. 

Να μπορούν χωρίς κανένα φόβο να χρησιμοποιούν τη γλώσσα τους ενώπιον κάθε επίσημης και δημόσιας αρχής.  Να μπορούν να δηλώνουν, όταν επίσημα απογράφονται ή σε όποιο δημόσιο έγγραφο και την Εθνική τους συνείδηση και τη Θρησκευτική του πίστη. Να μπορούν να έχουν τα ίδια δικαιώματα και σε περιοχές που δεν αναγνωρίζονται ως ακραιφνώς μειονοτικές.

Δεν εκφράζω αιρετικές  απόψεις, ούτε επικίνδυνες θέσεις, ούτε πρόβλημα στις σχέσεις με τους Αλβανούς πολίτες θέλω να δημιουργήσω. Κάποιες από τις θέσεις της ιδρυτικής Πράξης του κόμματός σας εκφράζω που μας βρίσκουν σύμφωνους και αρωγούς.
Κυρίες και κύριοι δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι  έχουν γίνει βήματα από την  Αλβανική Πολιτεία .Βήματα όμως που  θα πρέπει να επιταχυνθούν για το καλό και της Ελληνικής  μειονότητας και για την ισχυροποίηση των διμερών σχέσεων, που βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο.

Στην επέτειο της  ιδρυτικής διακήρυξης του κόμματος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας  για το Μέλλον, είναι σκόπιμο να επισημάνουμε την αναγκαιότητα της ειρηνικής συμμετοχής σε όλα τα επίπεδα δράσης και σε όλα τα επίπεδα αιρετότητας, εκφράζοντας δυναμικά την ανάγκη διασφάλισης των αιτημάτων της μειονότητας.
Συμμετοχή χωρίς  να παραθεωρείται  η αναγκαιότητα διασφάλισης των αγαστών σχέσεων  όλων των μειονοτικών, ανεξαρτήτως φορέα. Είναι πάρα πολλά ή μάλλον είναι όλα ,εκείνα που σας ενώνουν, σε σχέση με εκείνα που σας χωρίζουν.

Αν δε φυσήξει  άνεμος παραφροσύνης είμαι βέβαιος  ότι ο Ελληνισμός της Αλβανίας θα βρεί το δρόμο του, ώστε και τα συμφέροντά τους να διασφαλιστούν και η πρόοδος και των ιδίων και της Αλβανίας να θεωρούνται δεδομένα. Και προς αυτήν την κατεύθυνση πορεύεται  το κόμμα σας και είμαι ειλικρινά ευτυχής που βρίσκομαι εδώ ανάμεσά σας, ανάμεσα σε Έλληνες της Αλβανίας, ως εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και απεσταλμένος του Προέδρου αυτής του Αντώνη του Σαμαρά.

Κυρίες και κύριοι δεν θέλω να καταχραστώ τη φιλοξενία  σας και το χρόνο σας. Είμαι εδώ για να αφουγκραστώ τον παλμό σας, να πάρω δύναμη από τη δύναμή σας, να οραματιστώ μαζί σας, να μοιραστώ τα όνειρά σας, να νιώσω πιο Έλληνας εδώ, στη χώρα ηρώων, στη χώρα που έχει ποτιστεί με Ελληνικό αίμα, στην πόλη των Αγίων Τεσσαράκοντα μαρτύρων, στην περιοχή μαρτύρων και πιο παλιά και πρόσφατα, στη χώρα που οι μνήμες δεν έσβησαν και δε θα σβήσουν όσο εσείς υπάρχετε εδώ, όσο εσείς αγωνίζεστε, όσο εσείς διασφαλίζετε με τη ζωντάνια σας τα δίκαια των Ελλήνων στη χώρα αυτή

Και ο αγώνας αυτός θα είναι διηνεκής αν στρέψει κανείς το  βλέμμα του για να δει ένα κατάλοιπο του παρελθόντος, μια αρχαία πόλη, ή ένα Βυζαντινό ναό ή το ξωκλήσι  ενός Αγίου ή τη γερόντισσα μάνα στην αυλή του πατρικού προσμένοντας τα παιδιά της.
Κυρίες  και κύριοι, αδέρφια  Έλληνες ,σας εύχομαι  ειλικρινά  ευόδωση  των προσπαθειών  σας, κάθε επιτυχία στις επικείμενες εκλογές  στο κόμμα και  στους υποψηφίους του και σας εύχομαι τα Χρόνια Πολλά για το διπλό Ευαγγελισμό. Και αυτόν της Θεοτόκου και αυτόν του Έθνους. 

Θα μεταφέρω τον  παλμό σας, θα μεταφέρω την αγωνία σας, θα μεταφέρω τους αγώνες τόσο στο  Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, όσο  και στο κόμμα και στον Ελληνικό λαό.  
Σας ευχαριστώ.

2 σχόλια:

  1. Αν θέλετε να δημοσιεύονται τα σχόλια σας παρακαλούμε
    1ον. Να είναι εντός θέματος
    2ον. Να γράφετε ξεκάθαρα και συγκεκριμένα την γνώμη σας, για να είναι κατανοητά αυτά που θέλετε να υποστηρίξετε
    3ον. Να μην βρίζετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΣ ΔΙΑΒΆΣΟΥΝ ΚΑΙ ΞΑΝΑΔΙΑΒΆΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΜΠΟΥΡΔΕΣ ΓΙΑ ΑΝΥΠΑΡΧΤΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕ ΑΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ.ΩΣ ΠΟΤΕ ΜΕ ΛΑΣΠΟΛΟΓΙΕΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή