Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Η Ιστορία, κτήμα του λαού


του Νίκου Αηδόνη, Αμερική
   
Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, η ανεπανάληπτη «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους» γίνεται ακαταμάχητη αναγκαιότητα να τη γνωρίσει κάθε Έλληνας, είτε κατοικεί στη χώρα του ή όπου γης και αν βρίσκεται.  

Οι ρίζες του Ελληνισμού και η πορεία του μέσα στους αιώνες, ως την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό ξεδιαλύνονται εδώ και ιστορούνται με τόση λεπτομέρεια και τόσο μεθοδικά που ακόμα και ο εντελώς ανιστόρητος, με την ανάγνωση αυτής της ιστορίας, αισθάνεται ν’ αποκτά υπαρξιακή στερεότητα, καθώς ξέρει πια πόσο μακριά μέσα στη διαδρομή της ανθρωπότητας πάει το Έθνος, στο οποίο έχει την τιμή να ανήκει και ποιες είναι οι προσφορές του στον παγκόσμιο πολιτισμό. Γιατί, η ιστορική συνείδηση των μελών ενός έθνους αποτελεί τη βάση για τα σωστά βήματα στο παρόν του και τις ασφαλείς προοπτικές του.

Άλλωστε αυτή είναι  και η πολύτιμη  προσφορά της ιστορίας, να μας θυμίζει  δηλαδή , εκτός από  τους ευτυχείς  σταθμούς και τα  κακοπατήματά μας,  ώστε το έθνος να διορθώνει την πορεία του. Η ιστορία δεν είναι απλώς λαμπρό θέαμα, αλλά κυρίως πρακτικό δίδαγμα. Περιέχει μαθήματα πολιτικά, που ακόμα και σήμερα είναι πολύ χρήσιμα, αφού η πολιτική μεθοδεύει τη ζωή και τις εκδηλώσεις της και η ορθότητά της γεννάει την ευτυχία του πολίτη και τα σφάλματά της τη δυστυχία του. 

Αποτελεί ακτινογραφία του ιστορικού κορμού και της ψυχής του έθνους μας, που μας τη διαβάζει ο μεγάλος ιστορικός συγγραφέας αποκαλύπτοντας τα προτερήματα και τα ελαττώματα των ανθρώπων που κατοίκησαν και κατοικούν αυτόν τον χώρο γύρω από τη Μεσόγειο και μέσα στο Αιγαίο, που εξαπλώθηκαν από την Κάτω Ιταλία ως τον Ινδό ποταμό, που κυριάρχησαν επί χίλια χρόνια μέσω της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, που διατήρησαν την εθνική τους συνοχή όταν επί αιώνες υποτάχτηκαν σε Ρωμαίους, Φράγκους και Οθωμανούς και είχαν το θάρρος  και τη δύναμη, κυρίως τη δύναμη του φρονήματος, να ξαναχτίσουν και την κρατική παρουσία τους με τη μεγάλη επανάστασή τους.

Στην ιστορία  ο ιστορικός λέει την αλήθεια και μέσα απ’ αυτή την αλήθεια προβάλει η αδιάσπαστη ενότητα των ελληνικών αιώνων, χωρίς συνθήματα και εθνικιστικούς ενθουσιασμούς: η ψυχρή παρατήρηση των γεγονότων είναι το εργαλείο του, που τυχαίνει να δικαιώνουν την πίστη του στην αιωνιότητα του Ελληνισμού.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου