Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Εάν υπήρχε το Παγκόσμιο Βορειοηπειρωτικό Συμβούλιο

- του εκδότη Θ. Βεζιάνη -


Έχουμε γράψει πολλές φορές για το Πανβορειοηπειρωτικό ή Παγκόσμιο Βορειοηπειρωτικό Συμβούλιο (Π.Β.Σ.), για τη σημασία και την αναγκαιότητά του. Τώρα όμως δεν χρειάζονται άλλα λόγια, γιατί ο καθένας μας στην κατάντια που βρισκόμαστε μπορεί να αναρωτηθεί, εάν υπήρχε το Π.Β.Σ. θα υπήρχε αυτή η κατάσταση ;

Από πολύ καιρό θα έπρεπε να είχε ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός ένα όργανο παγκοσμίου κύρους, να είχε το Π.Β.Σ. και με γραφεία στα μεγάλα κέντρα αποφάσεων με επίκεντρο τον τόπο μας, την Ομόνοια και τις οργανώσεις μας.

Τέλος, τότε δεν έγινε. Υπήρχε η Ομόνοια με το κύρος της και με τα όσα μπορούσε να κάνει και για πολλούς κοντόφθαλμους ή και εγωιστές, που μπορεί και να φοβόταν από τον ερχομό προσωπικοτήτων, θεωρήθηκε περιττό το παγκόσμιο αυτό όργανο.

Με τη διάσπαση όμως της υψηλής ηγεσίας της Ομόνοιας, που άλλοι πήγαν απ’ εδώ και άλλοι από εκεί, φάνηκε ξεκάθαρα το μεγάλο κενό, το αλλαλούμ, το οποίο δυστυχώς ακόμα βιώνουμε.

Μέσα σ’ αυτή τη μπόρα, που είναι η μεγαλύτερη της εικοσαετίας, είδατε κανέναν φορέα ή άτομο να ενδιαφερθεί πραγματικά ;… Αυτό δεν είναι τόσο απλό !......

Όπως και να είναι, από την πληγωμένη αυτή κατάσταση θα βγούμε, μπορούσαμε όμως να μη μπούμε. Εάν θα υπήρχε το Π.Β.Σ. δεν θα υπήρχαν τέτοιες καταστάσεις.

Στην ίδρυση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών, ο γνωστός καθηγητής κ. Φάνης Μαλκίδης ξανάθεσε το θέμα της ίδρυσης και του Πανβορειοηπειρωτικού Συμβουλίου αιτιολογώντας την μεγάλη ανάγκη ίδρυσης αυτού του Συμβουλίου για σωστές λύσεις στο Βορειοηπειρωτικό.

Είναι κατανοητό πως για μεγάλα και εθνικά θέματα, χρειάζεται ένας παγκόσμιος φορέας, αντιπροσωπευτικός όλων των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών όπου και να βρίσκονται στον κόσμο.

Το Συμβούλιο αυτό δεν καταργεί κανέναν υπαρκτό φορέα. Αντίθετα όλοι οι εκλεγμένοι δημοκρατικά, εντός κι εκτός του βορειοηπειρωτικού χώρου, θα συμμετέχουν σ’ αυτό το Συμβούλιο. Και όχι μόνον αυτοί, θα συμμετέχουν και αναδεδειγμένες προσωπικότητες, επιστήμονες, επιχειρηματίες και πολλοί άλλοι.

Με όλους αυτούς τους τόσο πολλούς, μπορεί να διεξαχθεί το μεγάλο Συνέδριο των απανταχού Ελλήνων Βορειοηπειρωτών και μέσα σ’ αυτό δημοκρατικά εκλέγεται το Πανβορειοηπειρωτικό Συμβούλιο.

Γιατί άραγε δεν έγινε μέχρι τώρα ένα τόσο σημαντικό όργανο ;

Νομίζω πως οι άνθρωποι που επιχείρησαν να το οργανώσουν βρήκαν πολλές δυσκολίες, γιατί οι άλλοι φοβόνταν μήπως χάσουν τον έλεγχο σ’ αυτόν τον φορέα, μήπως χάσουν τις θέσεις τους, όπως και το ποιος θα έχει το πάνω χέρι σ’ αυτό κλπ.

Οι Έλληνες της Β.Ηπείρου έχουν τόσες πολλές προσωπικότητες, έχουν διαπρέψει ανά τον κόσμο και έχουν τη δυνατότητα να οργανώσουν άριστα τον φορέα αυτόν.

Με το Π.Β.Σ. γίνονται πιο πειστικά τα αιτήματά μας, ακούγεται η φωνή μας παντού στον κόσμο, παίρνουν μέρος όλοι οι Έλληνες Βορειοηπειρώτες, όπου και να βρίσκονται. Οι διάφορες κυβερνήσεις θα έχουν να κάνουν με έναν παγκόσμιο, σοβαρό φορέα, προσφέροντας τεκμηριωμένα αιτήματα για την επίλυση σοβαρών προβλημάτων βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου