Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Η απογραφή του πληθυσμού στην Αλβανία, μεγάλο και σημαντικό γεγονός για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα

- του εκδότη Θ.Βεζιάνη - 

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας κ. Σ. Μπερίσα δήλωσε στο αλβανικό κοινοβούλιο πως το 2011 θα διεξαχθεί στην Αλβανία απογραφή πληθυσμού και κατοικιών αναγράφοντας την εθνική και θρησκευτική ταυτότητα των πολιτών.
Αυτό ήταν το κύριο και επίμονο αίτημα των Ελλήνων στη χώρα αυτή, αίτημα της πολιτικής του οργάνωσης της Ομόνοιας.

Για την απογραφή αυτή ο διευθυντής της εφημερίδας «Ελληνισμός» κ. Κ. Ζαφειράτης σε άρθρο του αναφέρει εκτενέστερα και ρεαλιστικά τα φαινόμενα και σχόλια του αλβανικού τύπου, όπως και το πώς περίμεναν τη δήλωση αυτή κόμματα και πρόσωπα.

Εμείς στο γραπτό αυτό , από μια άλλη πτυχή θα προσεγγίσουμε το θέμα, σ’ αυτή της ευαισθητοποίησης του λαού μας και τα καθήκοντά του, μπροστά σ’ αυτό το μεγάλο γεγονός, γεγονός από το οποίο θα κριθεί για πολύ το μέλλον της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Μέχρι τώρα οι αλβανικές αρχές, αφότου πρόκυψε με τη διχοτόμηση της Ηπείρου το 1914 η Ε.Ε.Μ., προσπάθησαν συνέχεια να μειώνουν τον αριθμό του πληθυσμού της.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη Διάσκεψη των Παρισίων το 1919 η Ε.Ε.Μ. αριθμούσε 120.000 κατοίκους. Άλλες πηγές τους έφταναν και περισσότερο σε ποσοστό από 3,5% μέχρι 12% του πληθυσμού της χώρας.

Η απογραφή του 1989, στην περίοδο της κομμουνιστικής δικτατορίας, σε συνθήκες βίας και φόβου, έβγαλε νούμερα αφάνταστα εξωπραγματικά του πληθυσμού της Ε.Ε.Μ. καταγράφοντας 59-60.000 κατοίκους. Και σε συνέχεια παρουσίαζαν μικρότερα νούμερα, για να φτάσουν και με διάφορες άλλες μεθόδους αλλοίωσης στο «δεν υπάρχει, σχεδόν, Ε.Ε.Μ.».

Τώρα όμως αλλάζουν τα πράγματα.

Η απογραφή, εάν γίνει σωστά, θα γίνει παρουσία Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην οποία ο καθένας θα δηλώνει ελεύθερα το τι αισθάνεται ότι είναι, ανεξαρτήτως το πως είναι γραμμένος στα ληξιαρχεία.
Η απογραφή αυτή είναι και αίτημα της Ευρώπης, μια από τις πολυάριθμες ερωτήσεις που έχει ν’ απαντήσει η Αλβανία για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μια που μέχρι σήμερα δεν έχουμε έγκυρη και επίσημη απογραφή, κυμαίνονται, ανεπίσημα, διάφορα νούμερα. Η Ομόνοια το 1992, σε Παγκόσμιο Συνέδριο στη Μόσχα δήλωσε ότι η Ε.Ε.Μ. αριθμεί 300.000 κατοίκους. Αργότερα, άλλοι ανέβασαν τον αριθμό σε 400.000, όπως λέγονταν και άλλες απόψεις και νούμερα.

Όλα αυτά τα νούμερα, θέλεις μικρά των αλβανικών αρχών, θέλεις άλλα από την Ε.Ε.Μ. και άλλων φορέων, μόλις γίνει και αν γίνει σωστά η απογραφή, χάνονται σαν σαπουνόφουσκες και θα ισχύουν πια τα νούμερα της απογραφής.


Θα την κερδίσει αυτή τη μάχη ο Ελληνισμός στην Αλβανία ;
Είναι έτοιμος ; Μ’ όλο που, νομίζω, δεν είναι έτοιμος, μπορεί να την κερδίσει καταβάλλοντας μεγάλες προσπάθειες για να καταλάβει ο κόσμος το μέγεθος του προβλήματος και να είναι παρών στην απογραφή.

Ως Έλληνες έχουμε πολλές ικανότητες, όπως έχουμε και το καλό που όταν είναι εθνικό το πρόβλημα παραμερίζουμε τις διαφορές μας και γινόμαστε όλοι μια γροθιά.
Τότε, όταν οι Μεγάλοι χώριζαν την Ήπειρό μας, οι Έλληνες από την Αμερική και από διάφορα άλλα μέρη άφησαν τις δουλειές τους, θυσίασαν και τον εαυτό τους ακόμα, για να λάβουν μέρος στη μάχη αντιδρώντας στον διαμελισμό.

Και τώρα η απογραφή είναι πάλι άλλη μάχη, αλλά πια αναίμακτη, όμως πολύ σημαντική, που αξίζει ν’ αφήσουμε και πάλι τα πάντα, όπου και να βρίσκονται και να είμαστε παρόντες την ημέρα της απογραφής.
Τώρα δεν βγάζομε βουλευτές, που και αν δεν παραβρισκόμαστε, θα γίνονταν πάλι εκλογές και θα διορθώναμε το λάθος μας.

Απογραφή όμως δεν γίνεται πάλι και τον αριθμό του πληθυσμού του Ελληνισμού στην Αλβανία θα τον γνωρίζει επίσημα όλη η Ευρώπη και όλος ο κόσμος.
Και απ’ αυτόν τον αριθμό θα κριθούν πολλά, το μέλλον του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Δεν είναι , όμως, και τόσο απλά τα πράγματα:

- Πολλοί άνθρωποι στα 50 χρόνια κομμουνιστικής τυραννίας έπαθαν πολλά. Ακόμα υπάρχει σε μεγάλο ποσοστό το σύνδρομο του φόβου, που τους έχει μπει στα κόκαλα. Σε άλλους έχει γίνει πλύση εγκεφάλου. Άλλοι βρίσκονται σε εσωτερικό πόλεμο συνείδησης, διχασμένες προσωπικότητες μη έχοντας ιστορικές γνώσεις. Ολιγότερο ποσοστό θα εξαρτηθούν κι από τις κρατικές θέσεις που κατέχουν, τις αποδοχές τους κλπ.

- Σήμερα τα 85% του πληθυσμού μας βρίσκονται στο εξωτερικό και ιδίως στην Ελλάδα. Τα μέχρι τώρα στοιχεία καταγράφουν στην Ελλάδα γύρω στις 150.000 Έλληνες Βορειοηπειρώτες.

Θα παραβρεθούν αυτοί στην απογραφή; Γιατί να μην παραβρεθούνε. Θα πρέπει να τονίσουμε πως όσο και υψηλό να είναι το εθνικό φρόνημα, είναι απαραίτητη η ενημέρωση, η κινητοποίηση κλπ. Αυτά γίνονται από την τοπική ηγεσία και η Αθήνα στερείται ενός κεντρικού οργάνου αντιπροσώπευσης των Ελλήνων, μ’ όλο που έχομε τόσους νέους άρτια καταρτισμένους και δημιουργημένους. Ελπίζουμε πως θα γίνει αυτή η κίνηση, γιατί είναι απαραίτητη η ηγεσία και ο ηγέτης.

Θα πρέπει να φτάσουμε να σηκωθεί σύσσωμος ο Ελληνισμός, απ’ όπου και να βρίσκεται να έρθει στις ρίζες του, στον τόπο του να καταγραφεί. Αυτή είναι μάχη, πόλεμος, αγώνας εθνικός, ικανοποίηση, εθνική αξιοπρέπεια. Επίσης και άκαμπτοι μπροστά στις πιο απίθανες δυσκολίες που σίγουρα θα εκδηλωθούν.

Η απογραφή αυτή περιλαμβάνει και την καταγραφή των κατοικιών. Εδώ φτάνει το χτένι στον κόμπο, που από χρόνια έχει σχεδιαστεί και έχει αλλοιώσει τη σύνθεση του πληθυσμού. Δεν έγινε σεβαστή η Σύμβαση Πλαίσιο, που η ίδια η αλβανική κυβέρνηση έχει υπογράψει.

Δημοσιεύουμε μέρος της Σύμβασης:

-Μέρος Β΄, Άρθρο 16 : Οι πλευρές δεν μπορούν να πάρουν μέτρα που αλλάζουν τη σύνθεση του πληθυσμού σε περιοχές που τα άτομα ανήκουν σε εθνικές μειονότητες και αποβλέπουν στον περιορισμό των δικαιωμάτων και ελευθεριών, που πηγάζουν από τις προβλεπόμενες αρχές αυτής της Σύμβασης Πλαίσιο.

Η ίδια η αλβανική κυβέρνηση υπόγραψε τη Σύμβαση συμφωνώντας πως στις ελληνικές περιοχές δεν μπορούν να μπούνε άλλοι, Αλβανοί κλπ, γιατί έτσι αλλάζει η σύνθεση του μειονοτικού αυτού πληθυσμού και δεν επιτρέπεται. Εμείς τι κάνουμε όταν έχουμε τέτοιες παραβάσεις;

Οι δημοτικές αρχές δεν μπόρεσαν να σταματήσουν το φαινόμενο αυτό και έφτασε μέχρι αλλαγής της σύνθεσης του πληθυσμού, όπως και δημιουργία νέων χωριών. Σ’ αυτά τα προβλήματα πρέπει να σκύψουν οι φορείς, οι ηγεσίες, οι Έλληνες βουλευτές, ανεξαιρέτως κομμάτων και ιδιαίτερα οι δημοτικές αρχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου