Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Τοποθετήσεις Βουλευτών του ΛΑ.Ο.Σ. για τη Βόρειο Ήπειρο

Με αφορμή την ερώτηση των Ευρωβουλευτών του ΛΑ.Ο.Σ. ας θυμηθούμε τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή των Ελλήνων στις 31 - 5 - 2010 για θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Πέντε βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. και ο πρόεδρος του κόμματος Γ. Καρατζαφέρης αναφέρθηκαν στις ελληνοαλβανικές σχέσεις και την κατάσταση στη Βόρειο Ήπειρο.


Ιωάννης Κοραντής: Συνεπώς – για να περάσω στην Αλβανία – ποιες είναι οι θετικές εξελίξεις στις ελληνοαλβανικές σχέσεις; Μήπως είναι η ακύρωση από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας με απαθή μάρτυρα την Αλβανική Κυβέρνηση της διμερούς συμφωνίας στην υφαλοκρηπίδα;


Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες έχετε προβεί και ποιες δεσμευτικές υποσχέσεις έχετε αποσπάσει από την Αλβανική Κυβέρνηση ότι θα τιμήσει την υπογραφή της; Είναι θετική εξέλιξη μήπως η ανοχή των Τιράνων για τις ασχήμιες των Τσάμηδων, τις καθημερινές προκλήσεις, που καίνε σημαίες έξω από την Ελληνική Πρεσβεία στα Τίρανα και σε άλλες πόλεις της Αλβανίας; Έχει καταστήσει σαφές η Eλληνική Κυβέρνηση στην Aλβανική ότι η αρπαγή γαιών και περιουσιών των Βορειοηπειρωτών με παράνομα ή νομιμοφανή μέσα θα ζυγίσει βαριά στη στάση της Ελλάδος ως προς την ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος; Ειδικότερα, προτίθεστε να θέσετε το θέμα αυτό, να το προτάξετε κυριολεκτικά κατά τη συζήτηση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έχει κατατεθεί για την άρση του καθεστώτος θεωρήσεων για τους κατόχους αλβανικών διαβατηρίων;

Τέλος, του χρόνου θα γίνει απογραφή πληθυσμού στην Αλβανία. Τέλος πάντων, αυτή είναι επισήμως η δέσμευση της Αλβανικής Κυβέρνησης. Ερωτώ: Ποια συγκεκριμένα μέτρα έχετε λάβει, κύριε Υπουργέ, η Κυβέρνηση γενικότερα, ώστε αφ’ ενός μεν να διευκολύνετε κατά τρόπο συντονισμένο και συνεκτικό σε συνεργασία και με τα άλλα Υπουργεία και με υπηρεσίες την απρόσκοπτη μετάβαση των Βορειοηπειρωτών στην Αλβανία για να απογραφούν στις πατρογονικές τους εστίες, αφ’ ετέρου δε να εξασφαλίσετε μέσω ευρωπαϊκών διαύλων και άλλων διεθνών διαύλων την καταγραφή του συνόλου του πληθυσμού των Βορειοηπειρωτών;

Γιώργος Καρατζαφέρης: Και βεβαίως πηγαίνω και εις τη γείτονα χώρα την Αλβανία. Εκεί δεν έχετε τη δυνατότητα διεισδύσεως , να υπάρξει μία συγκεκριμένη –προσπαθώ να σας το πω κομψά, κύριε Υπουργέ – έκφραση του ελληνισμού εις το Κοινοβούλιο της γείτονος χώρας; Δηλαδή, μπορεί να έχει τη δυνατότητα η Αλβανία του κατακερματισμού των πολιτικών δυνάμεων των ελληνικής καταγωγής και εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα τουλάχιστον, της στοιχειώδης παρέμβασης, να εκλέξουμε έξι, επτά ελληνικής καταγωγής Βουλευτές ή να έχουμε μία φωνή εκεί μέσα; Έχετε αποτύχει παντού, σε όλα τα επίπεδα.
Και ναι μεν η οικονομία καταστρέφει τη ζωή των πολιτών, αλλά στα εθνικά θέματα καταστρέφεται η Πατρίδα. Και η Πατρίδα είναι πάνω και από τους πολίτες.

Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος: Εάν, λοιπόν, θέλουμε να δούμε τα ζητήματα στην πραγματική διάστασή τους, θα πρέπει να λάβετε υπ' όψιν σας ότι το σόου της πολιτικής σας έχει παραμέτρους εντελώς αρνητικές. Εγγράφετε τους μετανάστες με ιθαγένεια στη χώρα ως μειονότητες και, πράγματι, σε λίγα χρόνια εμείς θα κινδυνεύουμε να μην έχουμε Έλληνα Βουλευτή στην Αλβανία, αλλά οι Αλβανοί θα μπορούν να έχουν δεκάδες Βουλευτές στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, κατόπιν δική σας πολιτικής απόφασης. Και αυτή η μειονοτική εξέλιξη είναι αρνητικότατη.

Κωστής Αϊβαλιώτης: Εδώ και οκτώ χρόνια η Αλβανία έχει δεσμευθεί έναντι της Commission να κάνει ελεύθερη και δημοκρατική απογραφή όλων των μειονοτήτων του πληθυσμού της. Προϋπόθεση για να προχωρήσει η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας είναι να γίνει αυτή η απογραφή. Παρ’ όλα αυτά περιφρονεί τη δέσμευσή της και εσείς στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. της δίνετε με κάθε ευκαιρία λευκή επιταγή και αφήνετε τους Βορειοηπειρώτες στο έλεος των Αλβανών εθνικιστών οι οποίοι, φυσικά, αποθρασύνονται οι οποίοι βλέπουν ότι η Ελλάδα τίποτε από αυτά που λέει δεν τα εννοεί. Ούτε καν ζητάτε να τηρηθεί η πολύ ορθή θέση που διατύπωσε το 1992 ο Πρωθυπουργός, τότε, κύριος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε πει όποια αλλαγή του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου θα επιφέρει αυτόματη αλλαγή και του καθεστώτος της Βορείου Ηπείρου.

Σας έχω κάνει ερώτηση στη Βουλή. Γιατί δεν εννοείτε να τηρήσετε αυτήν την εθνικά ορθή δέσμευση που ξεφεύγει από τα Κόμματα, και ανταμείβετε τους Αλβανούς για τις ακρότητές τους εις βάρος των Ελλήνων. Και τώρα εμφανίζεται και το ζήτημα της επιστολής της κυρίας Τζάκρη προς τον Επίτροπο για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Χάμαντερ, η οποία επιστολή μιλά για νομοσχέδιο επαναχορήγησης ελληνικής ιθαγένειας σε όσους τη στερήθηκαν την περίοδο 1946-1949 και από τότε κατοικούν στην Βαρντάσκα, δηλαδή στα Σκόπια. Άρα 50.000 ορκισμένους ανθέλληνες και οπαδούς του κ. Γκρουέφσκι μας τους φέρνετε από την Βαρντάσκα στην Ελλάδα για να διεκδικήσουν περιουσίες.

Και μετά θα πάρουν αέρα και οι απόγονοι των φασιστών Τσάμηδων, που στράφηκαν εναντίον των Ελλήνων και έκαναν όσα έκαναν στην Ήπειρο, που συντάχθηκαν με τους ναζιστές, και θα ζητάνε κι εκείνοι τα ίδια.

Βαϊτσης Αποστολάτος: Η Τουρκία μας περικυκλώνει στρατιωτικά. Το τελευταίο γεγονός με την παραπροχθεσινή απόφαση της κυβέρνησης της Αλβανίας, άλλαξε το χάρτη. Ήδη ο Πρόεδρος μας, σας μίλησε και σας είπε αυτό που ξέρετε ότι: «Μπορούμε και είμαστε ήδη περικυκλωμένοι».

Η Αλβανία όφειλε να είναι ο φυσικός σύμμαχός μας. Τους δώσαμε χρήματα, ταΐσαμε τις οικογένειες τους, δουλέψανε εδώ. Και έχουμε και επτακόσιες πενήντα χιλιάδες Αλβανούς οι οποίοι θα γίνουν Έλληνες. Τα τελευταία είκοσι χρόνια, υπήρξε αποδέκτης μυρίων ελληνικών δωρεών, απορροφήσαμε όλη την ανεργία, τη μιζέρια και την εγκληματικότητά της. Εισέβαλλαν εδώ, τους κρατήσαμε, τους κάναμε δικούς μας, επιχορηγήσαμε αφειδώς το κράτος τους. Οποιαδήποτε άλλη χώρα στη θέση μας, θα είχε μετατρέψει αυτή τη σχέση σε επικυριαρχία. Οποιαδήποτε, εκτός από μας.
Αδιστάκτως αγνώμων, συνήψε σειρά στρατιωτικών συμφωνιών με την Άγκυρα με κορυφαία την προχθεσινή αυτή, το νόμο αυτόν για τον ελεύθερο ελλιμενισμό για περιπολίες και ασκήσεις του τουρκικού στόλου στα αλβανικά χωρικά ύδατα.

Έρχεται στη συνέχεια η συμφωνία ακύρωσης, προδήλως διατεταγμένη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της γείτονος, κατόπιν τουρκικής πιέσεως της ελληνοαλβανικής συμφωνίας καθορισμού της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης για δήθεν νομικά ελαττώματα.
Δεν υπήρξε καμία ελληνική αντίδραση ούτε προχθές ούτε το Γενάρη ούτε το προηγούμενο διάστημα για τις κατ’ εξακολούθηση βλαπτικές για την ασφάλεια της Ελλάδας ενέργειες των Τιράνων.

Ο οποιοσδήποτε σε τέτοια ολοκληρωτική οικονομική εξάρτηση της γείτονος από εμάς θα προέβαινε σε αντίμετρα απολύτως συμβατά. Η εξωτερική πολιτική μας όμως φαντάζει ανίκανη –για να μην πω- έως ανύπαρκτη και αυτό δεν αφορά εσάς, εσείς θεσμικά είστε ένα από τα πιο αξιόλογα πρόσωπα που διαχειρίζεται αυτό το βαρύ τίμημα. Ωστόσο, η απραξία και η παθητική συνέργεια που προσφέρει εγκαίρως-ακαίρως στον εξ ανατολών παμφάγο αντίπαλο είναι επικινδυνότατη.

Ο Βεζύρης Νταβούτογλου έχει ανεβάσει στην επιφάνεια το στρατηγικό βάθος της Άγκυρας. Θέλει την παλιά Αυτοκρατορία τους. Συνολικά ξεκαθαρίζει: «Η Τουρκία, για να γίνει μια πραγματική περιφερειακή δύναμη, είναι υποχρεωμένη να αυξήσει την πολιτική και οικονομική της επιρροή στις θαλάσσιες αρτηρίες που εκτείνονται από το Αιγαίο έως την Αδριατική.» Και το έφτιαξε και το έκανε.
Τις εκ βορρά όμορές μας Αλβανία και Βοσνία τις θεωρεί φυσικούς συμμάχους της και διαπιστώνει ότι υπάρχει εκατέρωθεν βούληση –οι πρόσφατες συμφωνίες που λέγαμε πριν- να μετατραπεί αυτή η κοινή ιστορική συσσώρευση σε μια συμμαχία.
Ο Νταβούτογλου με πλεονασματική αυτοπεποίθηση και θράσος περισσό αποκαλύπτει ότι και οι δύο σημαντικοί μακροπρόθεσμοι στόχοι, αλλά και οι βραχυπρόθεσμοι του στα Βαλκάνια, είναι η ισχυροποίηση Βοσνίας-Αλβανίας και η διαμόρφωση νομικού πλαισίου που θέτει την Τουρκία ως προστάτιδάς τους.

Η Αλβανία συμφώνησε με την Ελλάδα. Η Τουρκία πίεσε να ακυρώσει τη συμφωνία της με εμάς και η Αλβανία ενέδωσε. Άρα, καταλαβαίνει κανείς ότι οι άλλοι καταλαβαίνουν από πιέσεις και αυτό δείχνει στην Ελλάδα τι πρέπει να κάνει γι’ αυτή την αποκλειστική οικονομική ζώνη όσο και για τον ελλιμενισμό του τουρκικού στόλου.

Κλείνω λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει αυτή την οίκοθεν ανοιχτή πληγή, το νόμο με τον οποίο ελληνοποιούνται 750.000 Αλβανοί. Και διερωτώμεθα αν, μετά τα όσα έχουν διαπράξει σε βάρος της εθνικής μας ασφάλειας, η Κυβέρνηση επιμένει στην επικίνδυνη αυτή ρύθμιση. Εννοείται ότι αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία μέσω της Αλβανίας θα ορίζει λίαν προσεχώς την κρίσιμη αυτή εκλογική μάζα και θα ελέγχει την ελληνική Κυβέρνηση.
Ειλικρινά, τι άλλο χρειαζόμαστε για να βγούμε από τον εθνικό μας λήθαργο; Πού είναι ο λαός μας; Γιατί όταν ο λαός διατηρεί τις αρετές του και την επαγρύπνησή του, καμία κυβέρνηση με οποιαδήποτε ακρότητα, αδυναμία και αστόχαστες πράξεις δεν μπορεί να τον βλάψει στο σύντομο διάστημα μιας διακυβέρνησης.

Αθανάσιος Πλεύρης: Όσον αφορά το θέμα με την Αλβανία, προχωρήσατε επί Κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας και σπεύσατε να ψηφίσετε τόσο το άνοιγμα του δρόμου για το ΝΑΤΟ, όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τι κερδίσατε; Στο ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν έχουμε πρόβλημα; Δεν διεκδικούν τις περιουσίες των Ελλήνων; Δεν παραβιάζονται βάναυσα σε όλα τα επίπεδα τα ανθρώπινα δικαιώματα; Δεν πετύχατε τίποτα, δεν πήρατε τίποτα και τους ανοίγετε το δρόμο. Και όχι μόνο αυτό, ειπώθηκε ήδη ότι ελληνοποιείτε και μία πληθώρα κόσμου και πάτε να δημιουργήσετε ουσιαστικά μειονότητα σε μία χώρα που δεν είχε τέτοιο πρόβλημα.


Και η απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών

Δημήτρης Δρούτσας: Στο πλαίσιο αυτό, μου δίνεται η ευκαιρία να απαντήσω και στο σκέλος της ερώτησης που αφορά στη βελτίωση της κατάστασης των ομογενών μας στην Αλβανία. Η ισχυρή και διαρκής οικονομική παρουσία της Ελλάδος στην Αλβανία και τα σημαντικά αναπτυξιακά προγράμματα και έργα υποδομής που χρηματοδοτούμε εκεί, συμβάλουν στη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για τη συγκράτηση των ομογενών μας στις εστίες τους και για την εν καιρώ επιστροφή όσων απομακρύνθηκαν εξ ανάγκης. Για την ενίσχυση της θέσης των ομογενών μας και την προοπτική επιστροφής και άλλων, ιδιαίτερα σημαντική είναι η επίλυση των ιδιοκτησιακών προβλημάτων στην Αλβανία και για το σκοπό αυτό το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών συγχρηματοδοτεί πρόγραμμα του Ο.Α.Σ.Ε. για την πρώτη και πλήρη καταγραφή των περιουσιών στη νότια ακτή της Αλβανίας.

Σε κάθε περίπτωση, καίριας σημασίας για το μέλλον των ελληνοαλβανικών σχέσεων θα είναι η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας. Η πρόοδος της χώρας σ’ αυτήν την κατεύθυνση διασφαλίζει και τα συμφέροντα της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Και ως γνωστόν, η Αλβανία έχει δεσμευθεί έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ άλλων και για τη διενέργεια απογραφής πληθυσμού το 2011, όπως ορθά επισημαίνουν οι επερωτώντες Βουλευτές. Και εκτιμούμε θετικά το γεγονός ότι στο ερωτηματολόγιο, που προετοιμάζεται από τις αλβανικές αρχές, έχει συμπεριληφθεί ερώτημα για την εθνική καταγωγή, το οποίο είναι μόνιμο αίτημα της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου