Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

20 χρόνια από την ίδρυση της Ομόνοιας: Το MEGA τιμά τους ιδρυτές και το όραμά τους

Οι ιδρυτές  παραδίδουν τη σκυτάλη στο Κόμμα  των Ελλήνων

Την ημέρα της συμπλήρωσης των είκοσι χρόνων από την  ίδρυση της Ομόνοιας, ακριβώς την 11η Ιανουαρίου 2011, το Κόμμα «Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον» (ΕΕΜΜ–MEGA), πραγματοποίησε στη Δερβιτσιάνη Αργυροκάστρου εκδήλωση προς τιμήν των ιδρυτών της οργάνωσης το 1991 και του οράματός τους, με τη συμμετοχή πλήθους Ελλήνων από όλες τις περιοχές της χώρας.

Τη δραστηριότητα άνοιξαν οι μαθητές της Μέσης Σχολής του χωριού, όπου μέσα από  ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα προέβαλλαν τη σημασία αυτής της ημέρας, τη διαχρονικότητα του οράματος της ένωσης των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, ανεξάρτητα από ιδεολογίες, για την προάσπιση και προώθηση των μειονοτικών δικαιωμάτων και την οικονομική ανάκαμψη του τόπου τους. 

«Για πρώτη φορά στα 20 χρόνια, είπαν οι παρουσιαστές του προγράμματος, ήρθε το Κόμμα των Ελλήνων να τιμήσει εκείνους που αμέσως μετά την κατάρρευση του απολυταρχικού καθεστώτος της Αλβανίας σχεδίασαν και προσδιόρισαν την πλατφόρμα πολιτικής πλεύσης της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας». Στη συνέχεια εκφωνήθηκαν τα ονόματα όλων των ιδρυτών της Ομόνοιας και κάλεσαν το ακροατήριο σε ενός λεπτού σιγή για τους εκλιπόντες ιδρυτές της. 

Εκ μέρους  των ιδρυτών μίλησε ένας από τους σημαντικότερους πρωτεργάτες, ο δημοσιογράφος και καθηγητής Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου Παναγιώτης Μπάρκας. Ο κύριος Μπάρκας, αφού ευχαρίστησε την ηγεσία του Κόμματος των Ελλήνων για τη συνέπεια και την ειλικρίνεια στην εκτίμηση των ιστορικών γεγονότων και προσώπων, ανέπτυξε για ακόμη μία φορά το ρόλο που ανέλαβε η οργάνωση της Ομόνοιας στη μεταπολίτευση, τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετώπισε από διάφορους παράγοντες και στιγμάτισε το κατεστημένο στην ηγεσία της που εκτροχιάστηκε από το ρόλο και το σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε. Τόνισε επίσης, ότι η ίδρυση του Εθνικού Κόμματος ΕΕΜΜ - ΜEGA, με το ίδιο όραμα και στόχους της Ομόνοιας, αναβιώνει τις ελπίδες του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού ότι στο άμεσο μέλλον θα έχει τη δική του πραγματική ηγεσία που θα μπορέσει νόμιμα και σταθερά να αντιπροσωπεύσει τα δικά του συμφέροντα πέρα από  ιδεολογικά πιστεύω και κομματικές εξαρτήσεις.

Ο κύριος Μπάρκας, εκτιμώντας το νέο κόμμα ως συνεχιστή της  Ομόνοιας και τελευταία ελπίδα του  τόπου, εξ ονόματος των ιδρυτών, κάλεσε στο βήμα τον πρόεδρο της «Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας για το Μέλλον» κ. Χρηστάκη Κίτσιο για να του παραδώσει  το φάκελο με την ιδρυτική πράξη, την  απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και άλλα έγγραφα για την οργάνωση της Ομόνοιας και να του εκφράσει δημοσίως την κοινή πεποίθηση ότι ο νέος φορέας θα φέρει εις πέρας την αποστολή που ανέλαβε. Η στιγμή της παράδοσης-παραλαβής του φακέλου προκάλεσε τη συγκίνηση των παρευρισκομένων στην αίθουσα οι οποίοι έψαλλαν  τον εθνικό ύμνο «εις την Ελευθερίαν» και επικρότησαν με θερμά χειροκροτήματα την πράξη αυτή.

Ο κύριος Κίτσιος, πρόεδρος του Κόμματος των Ελλήνων, συγκινημένος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της  νέας γενιάς προς τους αγωνιστές του Ελληνισμού για την προσφορά τους και θεώρησε την παραλαβή της σκυτάλης ως μία μεγάλη ευθύνη  διαβεβαιώνοντας τους ιδρυτές και το κοινό ότι οι ελπίδες τους δεν θα διαψευστούν. Σε συνέχεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στην εκτίμηση ενός από τους ιδρυτές και πρώτου προέδρου της Ομόνοιας, κ. Ανδρέα Ζαρμπαλά, ότι η οργάνωση των Ελλήνων φτιάχτηκε με ψυχή και με σκέψη έχοντας στόχους ξεκάθαρους και αποκλειστικούς τα συμφέροντα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. 

«Με τα ίδια υλικά ιδρύθηκε στις 20 Μαρτίου 2010 και το κόμμα “Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον” ΕΕΜΜ-MEGA, το οποίο μπήκε στον πολιτικό στίβο για να καλύψει το νομικό και λειτουργικό κενό της οργάνωσης και να αναπτερώσει τις ελπίδες των Ελλήνων για συσπείρωση και εποικοδομητικό αγώνα για τα δίκαιά τους», τόνισε ο κύριος Κίτσιος.

Η σπουδάζουσα νεολαία της Δερβιτσιάνης έκλεισε τη δραστηριότητα με ένα  πλούσιο ρεπερτόριο ελληνικών χορών  και τραγουδιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου