Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Δύο Έλληνες στρατιώτες ενταφιασμένοι στο νεκροταφείο της Τσιάτιστας

Άλλοι δύο Έλληνες στρατιώτες, ανάμεσα στους 7.800 που άφησαν τα κόκαλα στα βορειοηπειρωτικά βουνά, βρίσκονται ενταφιασμένοι στο νεκροταφείο της Τσιάτιστας Πωγωνίου.

Όπως μας διηγείται ο συνταξιούχος δάσκαλος κ. Σταύρος Τσιάβος από το χωριό αυτό, οι Έλληνες στρατιώτες, μετά από σκληρές αλλά νικηφόρες μάχες με τους Ιταλούς, κατέβηκαν από το βουνό στο χωριό. Οι χωριανοί, όπως παντού, τους περίμεναν με αγάπη και έκαναν ότι  μπορούσαν για να βοηθήσουν τους αδελφούς τους. Αργότερα έπρεπε να πιάσουν το ύψωμα πάνω από το χωριό. Αργοπόρησαν και λίγο γιατί είχαν ένα νεκρό και έναν ετοιμοθάνατο. Τέλος έφυγαν γρήγορα.

Οι Ιταλοί όμως είχαν πιάσει το ύψωμα και είχαν ταμπουρωθεί καλά. Και έτσι τους θέρισαν όλους τους φαντάρους μας. Δεν γύρισε κανένας στο χωριό. Δεν γνωρίζονται ακόμα οι τάφοι τους.

«Στο νεκροταφείο μας βρίσκονται δύο τάφοι. Ο ένας στρατιώτης ονομαζόταν ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΑΔΑΣ, φαντάρος από την Πελοπόννησο. Του άλλου που ήταν τσολιάς, δεν του ξέρουμε το όνομα, μόνο γνωρίζουμε πως είχε λοχαγό τον ατρόμητο Σαρή. Θέλουμε να αξιοποιηθούν τα μνήματα, να βρεθούν οι οικογένειες τους, να έρθουνε στην Τσιάτιστα.
Τους φαντάρους αυτούς το χωριό τους τιμάει σαν παιδιά του. Βοηθήστε να βρούμε τις οικογένειες τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου