Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ!

Η Ελλάδα μπορεί να είναι υπέρ της ένταξής της στην Ε.Ε. αλλά θα πρέπει να γίνει…

Συνεργασία και καλύτερη συμπεριφορά να ζητήσει η χώρα μας για θέματα διακίνησης ναρκωτικών, «εισαγόμενων» πυρκαγιών, λαθρεμπορίου κ.α.

 

«Μαύρη σελίδα» η αντιμετώπιση της Ελληνικής Μειονότητας…

 

• Υπό όρους και δίχως υποχωρήσεις στο πάντα καυτό θέμα της ελληνικής μειονότητας θα πρέπει να κινηθεί η Ελληνική Κυβέρνηση, απέναντι στην Αλβανία. Μάλιστα, τώρα που οι επόμενοι μήνες θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμοι για την ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη στιγμή όμως που εκκρεμούν και άλλες σοβαρές υποθέσεις, όπως οι προκλήσεις της Κυβέρνησης Μπερίσα, τόσο σε ενεργειακό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.
Πηγές τονίζουν, ότι η Ελληνική πλευρά δεν θα πρέπει να ανεχθεί άλλο τα κατά καιρούς «παιχνίδια» της Αλβανικής, ειδικά αυτή τη στιγμή, που κρίνεται το «Ευρωπαϊκό» μέλλον της γειτονικής χώρας.
Η Ελλάδα βέβαια είναι πρόθυμη να στηρίξει την προσπάθεια της Αλβανίας, με κυρίαρχο στόχο να αποκτήσει μεγαλύτερη οικονομική κυριαρχία και να βελτιώσει έτσι το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της. Εξάλλου, η αγορά της γείτονος εδώ και χρόνια προσφέρεται για επενδύσεις, κάποιες μάλιστα έγιναν από Έλληνες επιχειρηματίες με ιδιαίτερη επιτυχία και είναι κοινό μυστικό, ότι τελευταία αυξάνουν οι παραγωγικοί κύκλοι που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά στην Αλβανία.

ΟΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ
Σε όλες τις διαπραγματεύσεις θα πρέπει πρωτίστως να είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ελληνικής ομογένειας. Και αυτό, γιατί οι Αλβανοί με την έως τώρα στάση τους δείχνουν, ότι παίζουν πολλά παιχνίδια με το συγκεκριμένο ζήτημα και μάλιστα, πολλές φορές με την ανοχή της Κυβέρνησης Μπερίσα.
Για παράδειγμα, η δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα, πριν από έξι μήνες στη Χειμάρα, με την αιτιολογία, ότι το θύμα μιλούσε ελληνικά (!) είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στην Βόρεια Ήπειρο για το ελληνικό στοιχείο.
Επίσης, οι συνεχείς προκλήσεις των Τσάμηδων απέναντι σε ομογενείς, καθώς και οι απειλές τους, ότι θα γιορτάσουν την «γενοκτονία» τους στη Θεσπρωτία , αφού τώρα μπορούν να μετακινηθούν ελεύθερα με την κατάργηση της βίζας, είναι μια κίνηση, που δεν αιτιολογήθηκε από την Αλβανική Κυβέρνηση, αλλά ούτε και υπήρξε κάποια αντίδραση από την Ελληνική πλευρά.

Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Η Κομισιόν μόνο σε απάντησή της στον Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γιώργο Κουμουτσάκο, με αφορμή την επικείμενη απογραφή στην Αλβανία, αναφέρει, ότι «η Επιτροπή δεν θα προτείνει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ε.Ε., εάν δεν αντιμετωπιστούν ικανοποιητικά από τις Αρχές της χώρας φαινόμενα έξαρσης εθνικισμού».
«Ο βανδαλισμός με το κάψιμο στεφάνων που κατατέθηκαν ως φόρος τιμής στο κοιμητήριο της Μπομπόστιτσας, οι επαναλαμβανόμενες και ακραίες σε διατυπώσεις επιθέσεις μέρους του αλβανικού τύπου κατά του επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, Αρχιεπισκόπου κ.κ. Αναστασίου, είναι μερικές μόνον αλλά και σοβαρές ενδείξεις ενός αναδυόμενου φανατικού εθνικισμού» δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος.

Η ΑΠΟΓΡΑΦΗ
Άκρως σημαντική για τη διευθέτηση πολύ σοβαρών θεμάτων –και κυρίως του  Βορειοηπειρωτικού- είναι η απογραφή που θα πραγματοποιηθεί στην Αλβανία τον Απρίλιο. Πρόκειται για την πρώτη απογραφή «δυτικού στυλ», από την οποία αναμένεται να υπάρξει μια πρώτη ακριβής εικόνα για τον αριθμό των Ελλήνων που ζουν στην Βόρειο Ήπειρο.
Μέχρι σήμερα καθαρός αριθμός δεν υπήρχε, παρά μόνο εκτιμήσεις, ενώ στις Αλβανικές απογραφές καταγράφονταν μόνο θρησκευτικές μειονότητες.
Όπως έγραψε ο Λεωνίδας Μπαλαβέρης στην εφημερίδα «Δημοκρατία», η ελληνική πλευρά δεν κοιμάται ήσυχη εν όψει της απογραφής, αφού πάντα υπάρχει ο κίνδυνος… «μαγειρέματος».
Οι φόβοι αυτοί ενισχύονται από την έκθεση της Αμερικανικής οργάνωσης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην οποία η Αλβανία χαρακτηρίστηκε το 2010 «χώρα με περιορισμένη ελευθερία». Κατατάσσεται δε, δίπλα σε χώρες όπως η Βενεζουέλα, το Μπαγκλαντές, η Αϊτή, η Ουγκάντα, τα Σκόπια και η Βοσνία.
«Περιμένουμε να δούμε τη διεξαγωγή της απογραφής που θα πραγματοποιηθεί στην Αλβανία, η οποία θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και θέλουμε να βλέπουμε από την Αλβανία ακριβώς να κάνει βήματα προκειμένου να κατοχυρώσει τα δικαιώματα της μειονότητας» είπε πρόσφατα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας.

ΜΟΝΟ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ!
Διπλωματικοί κύκλοι σχολιάζουν, ότι η Αλβανία μέχρι στιγμής έχει τηρήσει μια στάση, που δείχνει, ότι μόνο θέλει να παίρνει και να μην δίνει τίποτε. «Στο πλαίσιο μιας καλής γειτονίας, πρέπει να υπάρχει ένα καλό δούναι και λαβείν, να γίνονται αμοιβαίες υποχωρήσεις κτλ. Η Αλβανίας μέχρι στιγμής δεν το κάνει» τονίζουν.
Αυτό αποδεικνύεται και από περιστατικά, που αποτελούν πια καθημερινότητα για την Ήπειρο. Για παράδειγμα, στη διακίνηση ναρκωτικών από την Αλβανία μέσω της Ηπείρου, οι Αλβανικές Αρχές δεν καταβάλλουν τόσες προσπάθειες, όσο οι Ελληνικές, για να αντιμετωπιστούν τα κρούσματα. Κοινή διαπίστωση εξάλλου, είναι, ότι θα μπορούσε να μπει «φρένο» στις διακινήσεις των ναρκωτικών στην Αλβανία, πριν αυτές κατακλύσουν την Ήπειρο και την Ελλάδα!
Επίσης, σημαντική είναι η βοήθεια της Ελλάδας στο θέμα των «εισαγόμενων πυρκαγιών». Κάθε καλοκαίρι ξεσπούν πυρκαγιές μέσα στο Αλβανικό έδαφος και οι εκεί Αρχές ζητούν συνεχώς την ελληνική βοήθεια, χωρίς όμως να προσπαθούν να τις περιορίσουν όσο αυτές εξελίσσονται ακόμη στη χώρα τους.
Ακόμη ένα παράδειγμα είναι το θέμα της απελευθέρωσης της βίζας. Εδώ και περίπου ένα μήνα, που ισχύει το μέτρο, χιλιάδες Αλβανοί έχουν έρθει στη χώρα μας, πολλοί εξ αυτών έχουν μείνει στην Ήπειρο και διευκολύνθηκαν σε κάθε τους βήμα.
Από τις κινήσεις αυτές, φαίνεται, ότι η Ελλάδα επιθυμεί να βοηθήσει, ζητά όμως καλύτερη συμπεριφορά από τις Αλβανικές Αρχές, οι οποίες σε κρίσιμα σημεία συνεργασίας δείχνουν απρόθυμες να ανταποδώσουν αυτή τη βοήθεια.

ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΥΝΟΡΑ!
Στο μεταξύ, ερωτηματικά προκαλεί η στάση της Αλβανίας για τη διμερή συμφωνία της χάραξης των θαλασσίων συνόρων των δυο χωρών.
Σύμφωνα με αυτή τη συμφωνία αναγνωρίζεται υφαλοκρηπίδα στα Διαπόντια νησιά, αυξάνοντας το ενδιαφέρον της Αλβανικής πλευράς, η οποία ακόμη δεν έχει επικυρώσει τη συμφωνία με το πρόσχημα, ότι ενεπλάκη το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας!
Το Υπουργείο Εξωτερικών, δια μέσου του εκπροσώπου του Γρ. Δελαβέκουρα, θεωρεί ότι η συμφωνία είναι ακόμη ζωντανή! «Έχουμε προχωρήσει σε μία σημαντική συμφωνία με την Αλβανία, μια συμφωνία η οποία δεν έχει κυρωθεί ακόμα εκ μέρους της αλβανικής πλευράς. Είχαμε τη γνωστή εμπλοκή της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας. Είναι όμως ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, διότι η συμφωνία υπάρχει και βασίζεται στο Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο αποτελεί και ένα πολύ σημαντικό προηγούμενο για την περιοχή μας» τόνισε μεταξύ άλλων.

ΤΡΙΓΜΟΙ…
Πάντως, η Κυβέρνηση Μπερίσα έχει πολλά εσωτερικά ζητήματα να κλείσει, όπως τις σφοδρές αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς της σε θέματα οικονομίας και όχι μόνο. Πρόκειται για προβλήματα, που προκαλούν ήδη τριγμούς στο εσωτερικό της χώρας.
Χθες, πραγματοποιήθηκε μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας στα Τίρανα, που την οργάνωσαν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Και αυτό, γιατί τις τελευταίες μέρες, η αντιπολίτευση επιμένει στην έκκλησή της για πρόωρες εκλογές, κατηγορώντας την κυβέρνηση του Σαλί Μπερίσα για διαφθορά.
***
Η Ελληνική πλευρά παρακολουθεί τις εξελίξεις, όμως είναι πλέον αναγκαίο να δείξει σοβαρή και υπεύθυνη στάση για τη διαφύλαξη των συμφερόντων των ομογενών κυρίως αλλά και της χώρας.


ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ  23 - 1 - 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου