Γιορτάστηκε κι εφέτος στο Μεγαλοχώρι της Δρόπολης, στη Δερβιτσιάνη, η 22η επέτειος από την ιστορική μέρα της 11 Ιανουαρίου 1991 όταν ιδρύθηκε η πολιτικό- κοινωνική και πολιτισμική οργάνωση των Ελλήνων της Αλβανίας η ΟΜΟΝΟΙΑ.
Η ίδρυση της Ομόνοιας ήταν μια αναγκαιότητα. Στα πλαίσια του πλουραλισμού στην Αλβανία, με την ίδρυση άλλων κομμάτων, έπρεπε και ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός να είχε τη δική του οργάνωση. Μια οργάνωση, έναν φορέα που θ’ αγωνίζονταν για τα ελληνικά ιδεώδη, για τα οποία ονειρεύονταν πάντα οι Βορειοηπειρώτες και για τα οποία φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν και θανατώθηκαν εκατοντάδες.
Αυτόν τον καιρό, όπου το δικτατορικό καθεστώς προσπαθούσε με νύχια και με δόντια να κρατηθεί στη ζωή, όπου ακόμα η περιβόητη σιγκουρίμι ήταν ο φόβος και ο τρόμος, όταν σε δολοφονούσαν εν ψυχρό, όταν μόλις είχαν αρχίσει δειλά - δειλά να πνέουν οι άνεμοι της δημοκρατίας, στις 11 Ιανουαρίου 1991, μια ομάδα πρωτοβουλίας με τους: Ανδρέα Ζαρμπαλά, Αναστάσιο Ντούρο, Βαγγέλη Παπαχρήστο, Βαγγέλη Ζαφειράτη, Βασίλη Βασιλείου, Βασίλη Ζούλα, Γιώργο Μπούκα, Γιάννη Γιάννη, Δημήτρη Κίκη, Δημήτρη Ζούλα, Ζήσο Λούτση, Θοδωρή Βεζιάνη, Θανάση Μάλλιο, Κώστα Νάτσιο, Λάμπη Θανάση, Νίκο Μπαλκώνη, Παναγιώτη Μπάρκα και Χριστάκη Τόλη, ίδρυσαν στη Δερβιτσιάνη την Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας (ΔΕΕΕΜ) με το όνομα ΟΜΟΝΟΙΑ.
Πέρασαν 22 χρόνια απ’ εκείνη τη μέρα. Χρόνια αγώνα, διεκδικήσεων, συγκρούσεων μα και επιτεύξεων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού για τα δικαιώματά του. Χρόνια ακμής και παρακμής της οργάνωσης Ομόνοιας. Χρόνια δόξας, έχοντας την Ομόνοια ως είδωλο και χρόνια ύφεσης και διχόνοιας. Για όλα αυτά ας σταθούμε μια άλλη φορά. Ας δούμε πως γιορτάστηκε φέτος η επέτειος αυτή.
Η εκδήλωση άρχισε με την καθιερωμένη δοξολογία και την επιμνημόσυνη δέηση για τους εκλιπόντες μαχητές της Ομόνοιας.
Η αίθουσα του Πολιτιστικού Μεγάρου της Δερβιτσιάνης ήταν κατάμεστη. Ήρθαν από τη Δρόπολη, μα και πάρα πολλοί από τα χωριά του Βούρκου και τη Χιμάρα. Τους τραβάει η μέρα αυτή, γιατί είναι δύσκολο να σβήσει εύκολα ένα είδωλο και δεύτερο οι άνθρωποι θέλουν να ειδωθούν, ν’ ακούσουν έναν καλό λόγο, μια δέσμευση για ένα καλύτερο αύριο.
Συμμετείχαν στην επέτειο ο Πρέσβης της Ελλάδος στα Τίρανα κ. Λεωνίδας Ροκανάς, ο Γενικός Πρόξενος Αργυροκάστρου Νικόλαος Κοτροκόης, ο Γενικός Πρόξενος Κορυτσάς Ιωάννης Πεδιώτης, ο βουλευτής της ΝΔ της Άρτας Γιώργος Στύλος και του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μπάρκας, ο Υπουργός Υγείας Αλβανίας Βαγγέλης Τάβος, οι έπαρχοι των ελληνικών επαρχιών κι άλλοι παράγοντες της τοπικής εξουσίας.
Ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Αργυροκάστρου και έπαρχος Κάτω Δρόπολης Δημήτρης Μαλιούκης τους καλωσόρισε καλώντας στο βήμα να χαιρετήσουν.
Κύριος ομιλητής ο Γενικός Πρόεδρος της Ομόνοιας Βασίλης Μπολάνος, όπου αναφέρθηκε γενικώς για την πορεία της Ομόνοιας.
Χαιρέτησε ο Πρέσβης της Ελλάδος στα Τίρανα κ. Ροκανάς, ο οποίος διάβασε και το μήνυμα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια με την ευκαιρία της επετείου αυτής. Ο κ. Κοτροκόης, Γ. Πρόξενος Αργυροκάστρου, διάβασε την επιστολή που έστειλε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας για τα 22 χρόνια Ομόνοιας.
Χαιρέτησαν ο βουλευτής της ΝΔ. κ. Στύλος, ο οποίος μετέφερε τους χαιρετισμούς του Προέδρου του Κόμματος της ΝΔ και Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μπάρκας και ο βουλευτής του ΚΕΑΔ κ. Ντούλες.
Η γιορτή έκλεισε με το κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας.
Αναφέραμε τα ονόματα των ιδρυτών στην αρχή του γραπτού, γιατί είναι παρατηρημένο, που εδώ και χρόνια όχι μόνον δεν καλούνται αλλά ούτε τα ονόματά τους προσφέρονται. Γι’ αυτό φέτος από τους 17 ήταν μόνον τέσσερις.
Τόσο δα, για μια ηθική ικανοποίηση γιατί το θέλει ή δεν το θέλει κάποιος αυτοί μπήκαν στην ιστορία ως «ΙΔΡΥΤΕΣ ΤΗΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ».
(από συνεργάτη στη Β. Ήπειρο - σημείωση ΣΦΕΒΑ: δυστυχώς τα αδέρφια μας δεν έχουν ακόμη ουσιαστικά κατανοήσει την ανάγκη να τηρήσουν τη τελευταία προτροπή-παρακαταθήκη του Σεβαστιανού, όπως την έγραψε στη διαθήκη του και η οποία ήταν "Η ισχύς εν τη ενώσει").
Ο χαιρετισμός του Πρόεδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια για την επέτειο 22 ετών από την ίδρυση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ
Αγαπητοί φίλοι, Αγαπητοί συμπατριώτες!
Την 22η επέτειο από την ίδρυση της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ», του ιστορικού εκπροσώπου του Ελληνισμού της Αλβανίας, χαιρετίζουμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση.
Η μακραίωνη παρουσία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού στις πατρογονικές εστίες του, αποτελεί πάντοτε πηγή έμπνευσης και υπερηφάνειας για τους απανταχού Έλληνες, ιδίως σε μία εποχή που η μητέρα πατρίδα, αλλά και η ευρύτερη περιοχή μας αντιμετωπίζουν σειρά προκλήσεων.
Σε αυτήν την συγκυρία, ο ρόλος της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» καθίσταται ακόμη περισσότερο σημαντικός, τόσο στην προάσπιση και ενίσχυση των δικαίων των Ελλήνων της Αλβανίας, όσο και στην ανάδειξη του πρωταγωνιστικού τους ρόλου στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική πρόοδο της Αλβανίας και στην πορεία της τελευταίας προς την Ευρωπαϊκή ενσωμάτωση.
Με την ευκαιρία της επετείου αυτής, θέλω να απευθύνω έκκληση προς όλους τους συμπατριώτες μας να συστρατευθούν γύρω από την «ΟΜΟΝΟΙΑ» και να εργασθούν για τον κοινό σκοπό. Εύχομαι, ταυτόχρονα, και η «ΟΜΟΝΟΙΑ» να αναλάβει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που θα καταδείξουν ότι στον κοινό αγώνα της προστασίας και της υπεράσπισης των δικαιωμάτων του Ελληνισμού της Αλβανίας δεν περισσεύει κανείς, μακρυά από προσωπικές φιλοδοξίες και διαλυτικές αντιπαλότητες.
Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ευρίσκεται πάντοτε στο πλευρό των εκεί εκπροσώπων του Γένους, έτοιμη να συνδράμει και να ενισχύσει κάθε προσπάθεια τους για εμπέδωση της ευημερίας, ασφάλειας και προκοπής των Ελλήνων, σε μία Αλβανία δημοκρατική και σταθερά προσηλωμένη στην πορεία της προς την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση και στα ευρωπαϊκά ιδεώδη.
Η επιστολή του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνου Τσιάρα
Αγαπητοί φίλοι και φίλες, Αγαπητοί συμπατριώτες!
Με μεγάλη προσωπική χαρά, αλλά και βαθύ συναίσθημα υπερηφάνειας, σας απευθύνω τον χαιρετισμό αυτό με την ευκαιρία της 22ης επετείου από την ίδρυση της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» της φυσικής οργάνωσης όλων των Ελλήνων της Αλβανίας.
Είκοσι δύο χρόνια μετά, με τις δύσκολες και σκοτεινές τότε συνθήκες της αλβανικής μεταπολίτευσης να φαντάζουν μακρινό παρελθόν, γίνεται περισσότερο από ποτέ αντιληπτό πόσο σημαντική κατάκτηση υπήρξε η «ΟΜΟΝΟΙΑ» για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό.
Η συσπείρωση των συμπατριωτών μας σε πολιτικές πρωτοβουλίες και αγώνες που κράτησαν ακμαίο το ελληνικό φρόνημα και μετέδωσαν αίσθημα εμπιστοσύνης και ασφάλειας στον ελληνικό πληθυσμό της Αλβανίας, έχει αναδείξει την «ΟΜΟΝΟΙΑ» σε σημείο αναφοράς για τον απανταχού Ελληνισμό.
Παρά τις κατακτήσεις του παρελθόντος, όμως, οι λόγοι που οδήγησαν στην γέννηση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ παραμένουν επίκαιροι. Η συστράτευση, ει δυνατόν όλων των συμπατριωτών μας, χωρίς αποκλεισμούς, στην προσπάθεια για ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας στην γενέθλια γη, αποτελεί σήμερα για την «ΟΜΟΝΟΙΑ» την κυριότερη πρόκληση.
Στο πλαίσιο αυτό, η ανάδειξη της καθοριστικής συμβολής του Ελληνισμού στην πρόοδο, ανάπτυξη και προκοπή της φίλης Αλβανίας, ιδίως δε στην πορεία της προς την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση, είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους τυχόν κατά καιρούς αμφισβητούν τον Καθημερινό σας αγώνα για την προαγωγή δικαίων και ελευθεριών.
Είμαι πεπεισμένος πως η συσπείρωση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας αποτελεί εγγύηση για την ευημερία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού στις πατρογονικές του εστίες. Σας διαβεβαιώ ότι, ανεξαρτήτως των προσωρινών οικονομικών ιδιαιτεροτήτων που αντιμετωπίζει, η Μητέρα- Πατρίδα θα στέκεται πάντοτε στο πλευρό σας στον δίκαιο αυτό αγώνα.
Ενδιαφέρον το άρθρο του συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ. Όσο για τους χαιρετισμούς του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας και του ΥΦΥΠΕΞ, είναι αντιγραφή από το αρχείο του word και αλλάζουν μόνο τις ημερομηνίες και τον αριθμό της επετείου.
Α! Ίσως και οι δύο να χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά τον όρο "Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός"!
Επιφυλασσόμαστε να επανέρθουμε με άρθρο για περισσότερα σχόλια...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου