Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Τέτοια παραγγελία μας άφησαν οι προγονοί μας κι’ εμείς ορκιστήκαμε μπροστά τους


του δάσκαλου Χρήστου Ντρίτσου


Πολλές φορές ο τύπος του χώρου μας έχει αναφερθεί στο ζήτημα της χορήγησης του Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς, της χορήγησης της Ελληνικής Υπηκοότητας, της σύνταξης του ΟΓΑ, και της ιατρικής περίθαλψης στους Βορειοηπειρώτες.

Μολαταύτα, από μερικούς φορείς της Ελλάδας τα προβλήματα αυτά έχουν μείνει και παραμένουν, κατά κάποιον τρόπο, εκκρεμή, ταλαιπωρώντας τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες.
Το λέμε αυτό, και να το καταλάβουν όλοι, διότι ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός ζει ανέκαθεν σ΄ αυτόν το χώρο. Και ζει με τη δουλειά του και την ικανότητά του, έχοντας μέσα του ολοζώντανη την ιστορία, τον πολιτισμό, την παράδοση, το μεγαλείο του ελληνικού Έθνους και διαλύοντας κάθε κύμα ανθελληνισμού ανά τους αιώνες. Και αισθάνεται υπερήφανος.

Η μάνα πατρίδα το ξέρει αυτό και καυχιέται για τα παιδιά της αυτά. Και στάθηκε, όσο μπόρεσε, κοντά τους. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια έδωσε σ΄ αυτούς και την σύνταξη του ΟΓΑ, την οποία έχουν τόσο ανάγκη και ευχαριστούν από καρδιάς τη μητέρα πατρίδα.
Όμως, μερικές φορές, οι ομογενείς Έλληνες θίγονται και αισθάνονται κάπως ταπεινωμένοι από μερικές γραφειοκρατικές πράξεις ορισμένων φορέων.

Έτσι, είναι αναγκαίο να επιταχυνθεί, εντός των δυνατοτήτων, η παροχή της ελληνικής ιθαγένειας, ώστε ο Έλληνας Βορειοηπειρώτης να αισθάνεται τον εαυτόν του και στα χαρτιά Έλληνας, όπως και στην ψυχή, έχοντας το δικαίωμα του Έλληνα πολίτη. Δεν θέλουμε να αναφέρουμε ξανά την περίπτωση του 82χρονου μπάρμπα Μιχάλη από τη Δερβιτσιάνη που τα χαρτιά του παραμελούνταν και καθυστερούνταν επί περίπου είκοσι χρόνια, ώσπου αναγκάστηκε να τα κάνει ξανά, ή τη Βιργινία από το Χάσκοβο που προσπάθησε οκτώ χρόνια να πάρει το Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς από το Αστυνομικό Τμήμα Βόλου και αναγκάστηκε να ξανακάνει κι αυτή τα χαρτιά της εκ δευτέρου και να τα παρουσιάσει στο Αστυνομικό Τμήμα Ιωαννίνων.

Το να δίνεις το Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς και την ελληνική υπηκοότητα με το σταγονόμετρο, ή και την σύνταξη του ΟΓΑ, με τον όρο την παραμονή στην Ελλάδα, είναι σαν να λες στους γνήσιους Έλληνες Βορειοηπειρώτες να φύγουν από τα μέρη τους και αναγκάζοντάς τους να αφήσουν τα σπίτια τους, τους κάμπους και τα βουνά, τις εκκλησιές και τους τάφους των καλών τους, φέρνοντας την εγκατάλειψη, τον ξεριζωμό και την ερήμωση, εθνικά απαράδεκτο, τελείως εγκληματικό, σε βάρος αυτού του μαρτυρικού λαού, πράγμα που προσπάθησαν να κάνουν άλλοι, εχθροί του τόπου αυτού, αλλά δεν μπόρεσαν. Και τώρα το κάνουν μερικοί “έξυπνοι πολιτικοί και γραφειοκράτες” της Ελλάδας, με το πρόσχημα πως για κάθε βοήθεια κτλ. χρειάζεται παραμονή στην Ελλάδα, σαν να τους λένε «φύγετε από τον τόπο σας, από τα νοικοκυριά σας” που μόνον οι παππούδες τους, οι γονείς τους, αυτοί και τα παιδιά τους ξέρουν πως τα φτιάξανε στα τρομερά χρόνια της δικτατορίας, και του κατατρεγμού, της υποτίμησης ,της φτώχιας και της απομόνωσης.

Και αν βρισκόμαστε έξω από τα σύνορα, δεν φταίμε εμείς. Οι πατεράδες μας πολέμησαν τότε για να μη διχοτομηθεί η ενιαία Ήπειρος, αλλά η πρόστυχη πολιτική και τα συμφέροντα των ξένων μάς άφησαν έξω. Και πολεμήσαμε και πολεμάμε ακατάπαυτα, για να τον φυλάξουμε αυτόν τον τόπο, γιατί οι καλοί μας που έφυγαν για τον άλλον κόσμο και δεν ξαναγύρισαν, τέτοια παραγγελία μας άφησαν κι εμείς ορκιστήκαμε μπροστά τους.
Τονίσουμε πως αυτά τα προβλήματα δεν έχουν να κάνουν με την οικονομική κρίση, απεναντίας. Διότι μια χούφτα γέροντες και γριές έχουν μείνει, περιμένοντας τα παιδιά και τα εγγόνια τους να γυρίσουν. Γιατί τα χωριά μας όσο πάει κι αδειάζουν. Και σβήνει το καντήλι σιγά–σιγά και της Βορείου Ηπείρου. Και δεν πρέπει να τ’ αφήσουμε. Και δεν θα τ΄ αφήσουμε.

Αυτή είναι η φωνή κάθε Βορειοηπειρώτη και η φωνή αυτή πρέπει να ακουστεί πιο πολύ και να γίνει φωνή απανταχού και της μητέρας Ελλάδας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου