Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Η εφημερίδα "ΤΟ ΟΡΑΜΑ" βραβεύει αξιόλογους ανθρώπους


                                Του Δημήτρη Παππά  

Σημαντική η πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ανεξάρτητης Οικουμενικής  Εφημερίδας 
“ ΤΟ ΟΡΑΜΑ” να αναδεικνύει και να βραβεύει, κατά περιόδους, ανθρώπους του χώρου μας, 
οι οποίοι πρωτοστατούν στην όλη προσπάθεια για την αναβάθμιση της πνευματικής ζωής των κατοίκων μας και την προσήλωση στα  εθνικά μας ιδανικά.
Έτσι, από τις  πρώτες παγωμένες μέρες του Νέου Χρόνου 2013, ο εκδότης της εφημερίδας, κ. Θεόδωρος Βεζιάνης, μαζί με συνεργάτες του πραγματοποίησαν τις πρώτες βραβεύσεις συνταξιούχων δασκάλων στην  περιοχή του Βούρκου και στα Ριζά του Θεολόγου.

Αλύκο, 7 Ιανουαρίου

Μέρα ηλιόλουστη μα ήλιος  με “δόντια”. Γύρω στις 8.30 η ώρα το πρωί, το αυτοκίνητο σταματά στην ιστορική πλατεία του χωριού. Προβάλλουν αμέσως ο Γιώργος, ο Κώστας , ο Σταύρος κ.ά.  Περιμένουν την εφημερίδα τους. Μας καλωσορίζουν και μας φιλοξενούν σ’ έναν  ιδιαίτερο χώρο του κεντρικού καφενείου, όπου γίνεται η  προκαθορισμένη συνάντηση με διανοουμένους και καλοθελητές της εφημερίδας, οι οποίοι “στέριωσαν” στα ιερά προγονικά αυτά χώματα.

Ο εκδότης της εφημερίδας ευχαριστεί τους συμμετέχοντες για την παρουσία τους και τους ανακοινώνει την  απόφαση για βραβεύσεις ανθρώπων του πνεύματος και όχι μόνον, αρχίζοντας από τον συνταξιούχο δάσκαλο Γιώργο Χαρίση για τη σπουδαία σαραντάχρονη δράση του ως δάσκαλος της Ελληνικής γλώσσας και για την καρποφόρα συνεργασία του με την εφημερίδα «ΤΟ ΟΡΑΜΑ” κτλ. 

Μετά απονέμεται σ’ αυτόν η τιμητική διάκριση. Ο βραβευμένος δάσκαλος εκφράζει τις ευχαριστίες του και υπόσχεται ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες και στο μέλλον. Οι συμμετέχοντες, όπως ο Κώστας Τσιάκουλης, Γιώργος Ιωαννίδης χαρούμενοι και ικανοποιημένοι, εκφράζονται με θερμά λόγια για την βράβευση αυτή και θίγουν προβλήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους. Ενώ ο συνταξιούχος δάσκαλος Σπύρος Μάσσιος, μιλώντας για τη δράση του βραβευμένου, ανάμεσα στ’ άλλα λέει: “ Με το συνάδελφό μου το Γιώργο μας συνδέει η κοινή επαγγελματική μας δράση στο ίδιο σχολείο. Μας συνδέουν επίσης οι  κοινοί προβληματισμοί για την μητρική μας γλώσσα, τον πολιτισμό μας, την πρόοδο του χώρου μας γενικά. Η προσφορά του στα εκπαιδευτικά, πολιτιστικά και κοινωνικά προβλήματα έχει αξιολογηθεί σωστά και σήμερα την αξιολογείτε και την βραβεύετε κι εσείς ως εφημερίδα. 
Μεγάλη η προσφορά του και στην   προσπάθεια για τον εμπλουτισμό του Εθνογραφικού Μουσείου των συνταξιούχων δασκάλων της περιοχής μας. Αξίζει να τονίσουμε ότι κι ένα δωμάτιο στο σπίτι του το έχει μετατρέψει σε μουσείο, το οποίο επισκέπτονται πολλοί. Και ως άνθρωπος ο Γιώργος χαίρει την συμπάθεια όλων. Εύγε  του! Του αξίζει κάθε έπαινος».

Με τις καλύτερες εντυπώσεις χωριζόμαστε απ’ αυτούς τους καλούς, σεμνούς και δραστήριους ανθρώπους, που πάνω απ΄ όλα θέτουν το εθνικό συμφέρον. 


                           Πέμπτη 10 Ιανουαρίου:

Το ξεκίνημα για  τη Δίβρη       
 Μέρα μουντή. Το κρύο τσουχτερό.  Νωρίς το πρωί ξεκινούμε. Μαζί  μας και δύο φίλοι από τα  Γιάννενα ,οι κύριοι Υφαντής και  Φίλης,που ο τόπος καταγωγής  τους είναι τα Ριζά του Θεολόγου.  



Ντερμίσι, μια επίσκεψη στο μουσείο       

 Κατά τις 9 το πρωί φτάνουμε στο Ντερμίσι. Περιμένοντας  εκεί και άλλους φίλους από  τους Αγίους Σαράντα, συναντούμε  τον Πρόεδρο των Συνταξιούχων Δασκάλων της Περιοχής κ. Γιώργο Ζαφειράτη, ο οποίος μας προτρέπει να πάμε στο σχολείο, όπου στεγάζεται και το μουσείο των συνταξιούχων δασκάλων. Στο ισόγειο του σχολείου λειτουργεί Νηπιαγωγείο και Δημοτικό σχολείο, ασφαλώς με λίγα παιδάκια.

Η  παρουσία μας εκεί χαροποιεί τις δασκάλες. Μια απ’ αυτές, εκείνη του Δημοτικού, μόλις μ΄ αντίκρισε, φώναξε: «Δάσκαλε, δάσκαλέ μου, πόσο χαίρομαι που σε βλέπω ύστερα από τόσα χρόνια!» Είναι η Μαρίκα, η πρώην μαθήτριά μου στην Παιδαγωγική Σχολή Αργυροκάστρου. Συνάντηση εγκάρδια  και κάπως συγκινητική. Τέτοιες θερμές διαχυτικότητες και φιλοφρονήσεις με πρώην μαθητές εμείς οι συνταξιούχοι δάσκαλοι δοκιμάζουμε πολλές και νιώθουμε υπερήφανοι για το επάγγελμα που επιλέξαμε.     
   
 Μετά ανεβαίνουμε στον πρώτο όροφο, στο Εθνογραφικό  Μουσείο. Ο ακούραστος πρόεδρος των συνταξιούχων δασκάλων Γιώργος Ζαφειράτης αναφέρεται με πάθος στη δουλειά που έγινε. Οι προσπάθειές τους αξιέπαινες και αξίζουν συγχαρητήρια.       
 Σε λίγο επιστρέφουμε  ξανά στο κέντρο του χωριού  και μαζί με τους  άλλους φίλους μας από τους Αγίους Σαράντα ξεκινούμε με τα αυτοκίνητα για  τον προορισμό μας. 

Γύρω στις 11, φτάνουμε στο σπίτι του σεβαστού συνταξιούχου δασκάλου Χαράλαμπου Κίτσιου, ο οποίος  βραβεύεται. Στο προαύλιο μας υποδέχονται ο ίδιος με την οικογένειά του και άλλους δικούς του. Στο πρόσωπό του ζωγραφίζεται η χαρά και η ικανοποίηση.        
 Μας φιλοξενούν  σ’ ένα δωμάτιο με σύγχρονο  τζάκι και κουτσουροθρεμμένη  φωτιά. Μετά το καλωσόρισμα  και τις παραδοσιακές ευχές,  ο εκδότης της εφημερίδας αναφέρεται  στο σκοπό της σύναξης και  πλέκει σύντομα το εγκώμιο του σεβαστού γέροντα. Στη συνέχεια ο συνάδελφος Σωτήρης Κυριαζάτης απονέμει στο μπαρμπα- Χαράλαμπο το βραβείο, του εύχεται μακροζωία και δύναμη για να συνεχίσει τα έργο του.       
 Ο βραβευμένος,  όντας συγκινημένος, εκφράζει τις  ευχαριστίες του για την τιμή που του γίνεται. Μεταξύ των άλλων τονίζει: «Όταν κάθομαι στην πολυθρόνα, τα αυτιά μου αχούνε, τα μάτια μου θολώνουν και τα  κόκαλα πονάνε. Όταν, όμως, παίρνω το χαρτί και την πένα,  οι πόνοι φεύγουν».        
 Όλοι θέλουν να πουν κάτι  γι’ αυτή τη  βράβευση, γι’ αυτόν τον σημαντικό πνευματικό άνθρωπο.

Ο κ. Βαγγέλης Παπαχρήστος, που είναι  γνωστός και από το συγγραφικό του έργο, ανάμεσα στ’ άλλα υπογραμμίζει: «Στην επαγγελματική μου καριέρα μιμήθηκα το μπαρμπα - Χαράλαμπο και παραδειγματίστηκα από τη συστηματική δουλειά του ως δάσκαλος. Τότε μας ένωνε το επάγγελμα, τώρα μας συνδέει ψυχικά η συγγραφική μας εργασία».        
 Ο έπαρχος κ. Σωκράτης Καλτσούνης επαινεί και αξιολογεί την εκδήλωση αυτή λέγοντας: «Είμαι πολύ συγκινημένος απ’ αυτή τη σεμνή εκδήλωση για τον μπαρμπα- Χαράλαμπο. Αυτή είναι η αρχή των βραβεύσεών του».

Ο φιλόλογος και πρώην  λυκειάρχης κύριος Νίκος Υφαντής,  εκπροσωπώντας και το  Ίδρυμα Βορειοηπειρωτικών Ερευνών, που γνωρίζει καλά το Χαράλαμπο κι από την επιμέλεια των  βιβλίων του, αναφέρεται εκτενέστερα στην προσωπικότητα και στο έργο του. Την ομιλία του παραθέτουμε ξεχωριστά.

Στο τέλος ο κύριος Υφαντής δωρίζει  στον κύριο Χαράλαμπο την εικόνα της Παναγίας.
Έτσι ολοκληρώνεται η  εκδήλωση αυτή, ευχόμενοι να ανταμώνουμε και σε άλλες τέτοιες βραβεύσεις.
Συμπερασματικά θα ‘λεγα ότι  σ’ αυτό το χώρο είναι πολλοί που  κονταροχτυπιούνται, που αγωνίζονται  για την άνοδο της πνευματικής  ζωής του τόπου μας και για  τα εθνικά μας ιδανικά. Ας παραδειγματιστούμε, λοιπόν, απ’  αυτούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου