Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Η εφημερίδα «TO OΡAMA» βράβευσε τον αγωνιστή δάσκαλο Χαράλαμπο Κίτσιο



Σκοπός μας ν’ αναδείξουμε και συνάμα να βραβεύσουμε τους Βορειοηπειρώτες που με τον αγώνα, την καθημερινή τους δράση και συμβολή, πρόσφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, τονίζει ο εκδότης της εφημερίδας «ΤΟ ΟΡΑΜΑ» Θεόδωρος Βεζιάνης για την πρωτοβουλία αυτή της εφημερίδας.

Το Συμβούλιο της εφημερίδας, αποφάσισε να βραβεύσει και τον συνταξιούχο καθηγητή της Βιολογίας- Χημείας, το συγγραφέα μερικών βιβλίων και τον στενό συνεργάτη της εφημερίδας «το Όραμα» Χαράλαμπο Κίτσιο από τη Δίβρη  του νομού των Αγίων Σαράντα.

Η σεμνή τελετή έγινε στο σπίτι του Χαράλαμπου, ενώπιον οικείων και συγγενών, του Επάρχου Δίβρης Σωκράτη Καλτσούνη, του εκπροσώπου  της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών φιλόλογου και τέως Λυκειάρχη Νίκου Υφαντή, του εκπροσώπου του Ιδρύματος Βορειοηπειρωτικών Ερευνών Τέλη Φίλη, του τέως Γενικού Προέδρου της Ομόνοιας Σωτήρη Κυριαζάτη, του αρχισυντάκτη της εφημερίδας Δημήτρη Παπά, του πρόεδρου του Συλλόγου Συνταξιούχων δασκάλων νομού Αγ. Σαράντα και Δελβίνου Γιώργου Ζαφειράτη, του δημοσιογράφου και συγγραφέα Βαγγέλη Παπαχρήστου κι άλλων.

Ο Χαράλαμπος Κίτσιος, δάσκαλος Βιολογίας Χημείας στα οκτάχρονα σχολεία του νομού Αγ. Σαράντα, γεννήθηκε το 1923 στη Δίβρη. Τελείωσε το γυμνάσιο στην Ελλάδα και εργάστηκε δάσκαλος σε διάφορα σχολεία των νομών Αγ. Σαράντα και Δελβίνου για τριάντα χρόνια.  Διακρίθηκε πάντοτε για την εργατικότητα και σεμνότητα, το εθνικό του φρόνημα, την  αγάπη για τον συνάνθρωπο μα και την αγάπη για τα ελληνικά γράμματα και την ένδοξη ιστορία του έθνους, πράγμα που τα πρόβαλλε στα γύρω 150 γραπτά που δημοσίευσε σε διάφορα έντυπα και ιδίως στο «Όραμα» και στα τέσσερα βιβλία που κυκλοφόρησαν: «Η Δίβρη στο πέραμα των αιώνων», «Το Θεολόγο και τα γύρω χωριά» , «Λαογραφικά και σοφίσματα της Δίβρης». Έχει άλλα πέντε βιβλία έτοιμα για δημοσίευση.

«Ο τόπος μας σε είχε και σε έχει ανάγκη γιατί έχεις μέσα σου ένα μεγάλο θησαυρό, πρόβαλες ένα μέρος αυτού του θησαυρού, πρέπει να τον κρατήσουμε, γιατί η αξία των βιβλίων σου είναι τεράστια για τις σημερινές και τις επόμενες γενιές…», ανάφερε ανάμεσα στ’ άλλα ο φιλόλογος Νίκος Υφαντής που παρέδωσε στον Χαράλαμπο την εικόνα της Παναγίας εκ μέρους της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών.


Την τιμητική διάκριση: «Για την προσφορά στο Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό και ειδικά στην εφημερίδα το ΟΡΑΜΑ», έδωσε ο τέως πρόεδρος της Ομόνοιας και νυν προεδρεύων του Συνδέσμου Αναγέννησης και Ανάπτυξης Σωτήρης Κυριαζάτης.
Για τις αξίες, την προσφορά και την φυσιογνωμία του Χαράλαμπου Κίτσιου ή μπάρμπα Λάμπη μίλησαν οι: Θεόδωρος Βεζιάνης, Σωτήρης Κυριαζάτης, Βαγγέλης Παπαχρήστος, Σωκράτης Καλτσούνης και  Γιώργος Ζαφειράτης.

Ο μπάρμπα Λάμπης ευχαρίστησε το Διοικητικό Συμβούλιο της εφημερίδας, για την τιμητική αυτή διάκριση,  και όλους τους παρευρισκόμενους, τονίζοντας πως μέχρι να δώσει την τελευταία του πνοή θα προσφέρει για τον βορειοηπειρωτικό τόπο και κόσμο.

Στην πάνω φωτογραφία, ο τέως Γ. Πρόεδρος της Ομόνοιας Σ. Κυριαζάτης παραδίδει την Τιμητική Διάκριση. Στην κάτω, ο φιλόλογος Νίκος Υφαντής παραδίδει την εικόνα της Παναγίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου