Με τη χρηματοδότηση για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στο Μοναστήρι- Μπίτολα, μέσω φανταστικών ελληνικών ιστορικών οργανώσεων γίνεται μια σκόπιμη προσπάθεια για τεχνητή δημιουργία ελληνικής μειονότητας, γράφει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.
Η χρηματοδότηση αυτή για μαθήματα στην ελληνική γλώσσα σε παραμεθόριες περιοχές με τη γειτονική χώρα, αποσκοπεί σε μια προσπάθεια δημιουργίας τεχνητής ελληνικής μειονότητας στο κράτος των Σκοπίων.
Αυτό είναι το σχόλιο από ιστορικούς στην ερώτηση ποιο είναι το ενδιαφέρον των ελληνικών ΜΚΟ, που πληρώνουν για τη μελέτη των ελληνικών στο Μοναστήρι.
Όπως αναφέρθηκε στο «Dnevnik», κάτοικοι του Μοναστηριού πήγανε δωρεάν διακοπές στην Ελλάδα, διδάχθηκαν την ελληνική γλώσσα, αλλά κανείς δεν αποκαλύπτει το ονόματα των ελληνικών μη κυβερνητικών οργανώσεων που τους χρηματοδότησε.
Το ελληνικό προξενείο επιβεβαίωσε μια τέτοιου είδους συνεργασία με τις ελληνικές οργανώσεις, αλλά πρόσθεσε ότι δεν παρεμβαίνει στο έργο των σχολείων για την εκμάθηση της γλώσσας.
Ο ιστορικός Ντίμιταρ Βαμβακόφσκι Λιορόφσκι ισχυρίζεται ότι τέτοιου είδους μαθήματα αντανακλούν μια σκόπιμη προσπάθεια εξελληνισμού μέρους του πληθυσμού. Κυρίως της βλάχικης κοινότητας στη χώρα και υποστηρίζει ότι με τη μελέτη της ελληνικής γλώσσας γίνεται προσπάθειας να επιβληθεί ο ελληνικός πολιτισμός.
«Ας μην ξεχνάμε ότι σε αυτές τις μη-κυβερνητικές οργανώσεις, μαζί με τη γλώσσα, μαθαίνουν και μέρος της ελληνικής ιστορίας, η οποία αποτελεί σημαντικό τμήμα του οικοδομήματος της ελληνικής εθνικής ταυτότητας.
Ο στόχος είναι ξεκάθαρος, εκτός από τη δημιουργία της τεχνητής ελληνικής μειονότητας στα Σκόπια θα υπηρετήσει και ως άλλοθι από το ελληνικό κράτος ως είδος αμοιβαιότητας για τη σλαβική μειονότητα στην Ελλάδα, αλλά και ως επιχείρημα κατά του Σκοπιανού Κράτους για παραβιάσεις των δικαιωμάτων των μειονοτήτων αυτής της ομάδας», όπως λέει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η προπαγάνδα στην παραμεθόρια περιοχή του Μοναστηριού επανεμφανίζεται από την Οθωμανική Εποχή, σήμερα.
Οργανώσεις μέσω των οποίων μεταφέρεται η ελληνική επιρροή στα Σκόπια , ο Λιορόφσκι αναφέρει το «Χελιδόνι» (‘Λαστοβίτσκα’), «Εταιρεία του Μοναστηριού» στη Φλώρινα, «Καρτερία» της Θεσσαλονίκης και η «Ελπίς» της Φλώρινας.
Ο δήμαρχος του Μοναστηριού, Βλαντίμιρ Τελέσκι, ισχυρίζεται ότι υπάρχει συνεργασία μεταξύ των παραμεθόριων ελληνικών δήμων σε επίπεδο έργων, αλλά δεν έχει παρατηρήσει κατάχρηση της συνεργασίας για προπαγανδιστικούς σκοπούς.
«Το ενδιαφέρον της Μπίτοτολα, για συνεργασία με ελληνικούς δήμους είναι μεγάλο, διότι είναι ένας μεγάλος δήμος σε έκταση και συμμετέχει σε μια σειρά μεγάλων έργων. Ποτέ δεν έχει συμβεί σε οποιαδήποτε σχεδιασμό να γίνει κακοποίηση από ( Έλληνες) δημάρχους ή άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους, ή από εξωτερικούς συνεργάτες», θα τονίσει ο Ταλέσκι, όπως σημειώνει το Dnevnik.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου