Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Αποσύρθηκε το μνημείο των Αλβανών στο Πρέσεβο - Ειδήσεις από το Κόσοβο


Σήμερα το πρωί στο Πρέσεβο αφαιρέθηκε το μνημείο του «Αλβανικού Απελευθερωτικού Στρατού Πρέσεβο-Μπουγιάνοβατς-Μέντβεντζας».

Το μνημείο αποσύρθηκε από το κεντρικό σημείο της πόλης Πρέσεβο,  με την παρουσία 100 μελών της σερβικής χωροφυλακής, ενώ στο χώρο είχε συγκεντρωθεί μία μικρή ομάδα πολιτών αλβανικής υπηκοότητας, μεταξύ των οποίων ήταν παιδιά, αλλά δεν υπήρξαν επεισόδια.

Το μνημείο ξηλώθηκε και φορτώθηκε σε φορτηγό και μεταφέρθηκε σε άγνωστο μέρος.
Είχε τοποθετηθεί το Νοέμβριο του περασμένου έτους και είχε δοθεί προθεσμία από τις σερβικές αρχές προς τον αλβανικό δήμο της σερβικής πόλης,  να  το αποσύρει μέχρι τις 17 Ιανουαρίου 2013.


Η Σερβία αναγνώρισε το κράτος του Κοσσυφοπεδίου;


Η συνάντηση της 17ης Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες, μεταξύ του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι και της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς με τη μεσολάβηση της Βαρόνης Catherine Ashton,  ήταν η επιβεβαίωση της αποδοχής της πραγματικότητας από τη Σερβία, που δημιουργήθηκε στην περιοχή.

Η αναπληρωτής πρωθυπουργός Εντίτα Ταχίρι, δήλωσε ότι ο διάλογος για την εξομάλυνση των διακρατικών σχέσεων μεταξύ  Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας αποσκοπεί  στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, προς όφελος των πολιτών και είναι μία ευκαιρία για την ταχύτερη ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε, την υποστήριξη της ΕΕ και των ΗΠΑ.
Η Ταχίρι, δήλωσε ότι η σερβική πλευρά σύμφωνα με  τη συνεδρίαση της 17ης Ιανουαρίου,  έχει την υποχρέωση να αναιρέσει τις παράνομες δομές ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο.
Ωστόσο, η ίδια δεν έδωσε τη βεβαιότητα ότι κάποια στιγμή θα μπορούσε να δει απτά αποτελέσματα στον τομέα αυτόν, γράφει η Μπότα Σοτ.


Κοσσυφοπέδιο: Ετοιμότητα του τουρκικού στρατού για περισσότερη υποστήριξη των FSK


Οι διοικητής των Ειδικών Δυνάμεων Κοσόβου, αντιπτέραρχος Καντρί Καστράτι, συνοδευόμενος από τον αρμόδιο υφυπουργό, Μπειτούς Γκάσι, δέχθηκε σήμερα μία ανώτερη στρατιωτική αντιπροσωπεία της Τουρκίας, με επικεφαλής ένα μέλος του Γενικού Επιτελείου του τουρκικού στρατού, τον στρατηγό Metin Iyidil.

Ο υφυπουργός Μπειτούς Γκάσι ευχαρίστησε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας και το τουρκικό κράτος για την υποστήριξη  της συνεργασίας και την αύξηση των παροχών και τη δωρεάν εκπαίδευση που παρέχει σε στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων, ως μέρος της ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ των δύο υπουργείων  και των δύο χωρών, όπως αναφέρει το ανακοινωθέν των Ειδικών Δυνάμεων Κοσόβου.
Ο Τούρκος στρατηγός, Metin Iyidil συνεχάρη για το επίπεδο των Δυνάμεων Κοσσυφοπεδίου σε σχέση με το παρελθόν και εξέφρασε την ετοιμότητα του τουρκικού στρατού για μελλοντική υποστήριξη των FSK σε τομείς που θεωρούνται ενδιαφέροντες και έχουν προτεραιότητα.

Η συνεργασία αυτή βασίζεται στη συμφωνία που έχει υπογραφεί για την συνεργασία του τουρκικού υπουργείου Άμυνας και του Υπουργείου Ειδικών Δυνάμεων Κοσόβου και στις πολύ καλές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ της Τουρκίας και του Κοσσυφοπεδίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση.


Τσάμηδες: Η παραμονή μας στην κυβέρνηση εξαρτάται από τη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο


Το κόμμα των τσάμηδων- PDIU στην Αλβανία, ανακοίνωσε δια μέσου του προέδρου, Σπετίμ Ίντριζι ότι η παραμονή του κόμματος στην κυβερνητική συμμαχία θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα του ψηφίσματος των τσάμηδων που κατατέθηκε στο αλβανικό κοινοβούλιο.

Ωστόσο,  ο Ίντριζι αξιολογώντας τις θέσεις των δύο μεγάλων κομμάτων, όπως παρουσιάζονται πρόσφατα, χαρακτήρισε ως θετικά  βήματα,  την ένταξη του ζητήματος των Τσαμ στην Επιτροπής της Αλβανικής Διασποράς από την αλβανική κυβέρνηση και τη συμπερίληψη του θέματος των τσαμ στο πρόγραμμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος- SP.

Θετικά, επίσης, αξιολόγησε το PDIU τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, Έντμοντ Παναρίτι, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Έλληνα Πρέσβη σχετικά με την κατάργηση του νόμου της εμπόλεμης κατάστασης με την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου