Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Για το θέατρο των Σωφράτικων

του Γιώργου Σούκουρα

Είνια γνωστό πως το 168 π.Χ. ο Ρωμαίος Στρατηγός Αιμίλιος Παύλος κατέστρεψε 75 πόλεις και πολίχνες της Ηπείρου και πήρε 15.000 αιχμαλώτους. όπως είναι γνωστό κατέστρεψε και το φημισμένο κάστρο της Οριάς, το οποίο πιθανόν να βρίσκεται στο ύψωμα της Γορίτσας.
Την εποχή αυτή ο Αδριανός, Ρωμαίος Αυτοκράτορας και μεγάλος λάτρης του ελληνικού πολιτισμού, δίπλα σε αυτά τα κάστρα έβαλε τη σφραγίδα του. Χτίζει το θέατρο των Σωφρατίκων. Όχι όμως να το έχει ιδρύσει ο ίδιος. Ακόμα και στην Αθήνα έχτισε την εκκλησία Αδριανού.

Για το θέατρο αυτό μιλούν και τα ευρήματα, τα οποία διαψεύδουν τους Ιταλούς αρχαιολόγους. Εδώ δεν θέλω να ψάξω στο τι έγιναν τα αγάλματα που βρέθηκαν αρχικά στο θέατρο αυτό.
Θα σταθώ σε δύο ευρήματα, που βρίσκονται στην κατοχή μου :
μια φωτογραφία που απεικονίζει την επιτύμβια πλάκα του Αθηναίου Στρατηγού και ιδρυτή του θεάτρου αυτού Αρίστωνος στην οποία αναγράφονται τα εξής:
ΣΥΜΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΩΝΟΣ ΑΠΕΝΕΥΘΕΝ ΕΖΗΣΕ ΕΤΗ Ν (50).

Η πλάκα αυτή, σύμφωνα με τον Ν. Παπαδόπουλο, περίπου το 1850, βρέθηκε από έναν γεωργό και παραδόθηκε στον τότε άρχοντα Φιλιππάκη Λαμποβιτιάδη και σήμερα βρίσκεται φυλαγμένη, ενώ το κέρμα βρέθηκε το 1936 από Τεριαχατινό γεωργό στο σημείο που σήμερα φαίνεται το θέατρο και δωρίστηκε στον πατέρα μου, το οποίο είναι επί Γαληνού (252 - 268 μ.Χ.) και χρόνο κοπής 264 - 267 μ.Χ. Παρουσιάζει την Αθηναϊκή Αγορά, από τη μία όψη κι από την άλλη παριστάνει την Αθηνά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου