Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Οι Κούρδοι ανακήρυξαν την δημοκρατική αυτονομία τους

                                                                     

του Maxime Azadi        
 
Η Εθνοσυνέλευση για μια Δημοκρατική Κοινωνία (DTK), μια πλατφόρμα κουρδικών οργανώσεων και κινημάτων, μεταξύ των οποίων το κύριο κουρδικό κόμμα BDP, ανακήρυξε την δημοκρατική αυτοδιοίκηση, επιβεβαιώνοντας ότι οι Κούρδοι δεν θέλουν πια να ζήσουν χωρίς θεσμική αναγνώριση.

Οι 850 εκπρόσωποι του DTK, που συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη 14 Ιουλίου στο Ντιγιαρμπακίρ, την πρωτεύουσα του τουρκικού Κουρδιστάν, αποφάσισαν να κηρύξουν μια «δημοκρατική αυτονομία" για την ειρηνική επίλυση του κουρδικού ζητήματος.
 
«Υπό το φως των διεθνών συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας ενός κοινού κορμού και με την προοπτική ενός δημοκρατικού έθνους, εμείς, ο κουρδικός λαός, ανακηρύσσουμε την Δημοκρατική Αυτονομία μας, και δεσμευόμαστε για την εθνική ενότητα των λαών της Τουρκίας», αναφέρει η τελική δήλωση, που ανέγνωσε η συμπρόεδρος του DTK Αϊσέλ Τουγκλούκ.
 
Υπογραμμίζοντας ότι η δημοκρατική αυτοδιοίκηση αποτελεί το φυσικό σύστημα όλων των κοινοτήτων, η Τουγκλούκ διευκρίνισε ότι αυτή η αυτονομία δεν έχει ως στόχο να καταστρέψει ένα Κράτος και να οικοδομήσει ένα άλλο.  
 
Για το DTK, η δημοκρατική αυτονομία δεν αποτελεί κρατικό σύστημα, αλλά ένα σύστημα στο οποίο ο κουρδικός λαός θα μπορούσε να αυτοκυβερνηθεί.
Το DTK ισχυρίζεται επίσης ότι ο κουρδικός λαός δεν θα δεχθεί πλέον να ζήσει χωρίς νομικό θεσμικό καθεστώς και καλεί τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει αυτό το δικαίωμα.

Συνέχιση του μποϊκοτάζ του κοινοβουλίου
 
Η ανακήρυξη αυτή έρχεται την ώρα που το κύριο κουρδικό κόμμα BDP συνεχίζει να μποϊκοτάρει το τουρκικό κοινοβούλιο μετά τις εκλογές της 12ης Ιουνίου.  
Οι Κούρδοι βουλευτές απαιτούν να υπογραφεί διμερές πρωτόκολλο μεταξύ του  BDP και του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ του Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 
 
Αλλά η κυβέρνηση αρνείται να συμφωνήσει με ένα σχέδιο νόμου που θα μπορούσε να ανοίξει επιτέλους το δρόμο για την απελευθέρωση των έξι φυλακισμένων Κούρδων βουλευτών, μεταξύ άλλων του Hatip Dicle, φιγούρας του κινήματος των Κούρδων. 
Η έδρα του τελευταίου αφαιρέθηκε στις 20 Ιουνίου, οκτώ ημέρες μετά τις εκλογές, από το Ανώτατο Εκλογοδικείου (YSK), με το πρόσχημα της ύπαρξης καταδίκης σε 20 μήνες φυλάκισης για λόγους που συσχετίζονται με το νόμο περί τρομοκρατίας.
 
Οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι του Μπλοκ «Εργασία, Δημοκρατία και Ελευθερία», που υποστηρίζεται από το κύριο κουρδικό κόμμα BDP, είχαν βγει νικητές των εκλογών, κερδίζοντας 36 έδρες έναντι 22 το 2007, παρά την πολύ άδικη εκλογική εκστρατεία και των απατών σε ολόκληρη τη χώρα, ιδιαίτερα στη κουρδική περιοχή.
 
http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/07/blog-post_6067.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου