Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Η αντίδραση της Σκεντερμπέου Κορυτσάς για εθνικιστικά πανό και βορειοηπειρωτικές σημαίες στον αγώνα με τον ΑΠΟΕΛ

Πολιτικά συνθήματα, εθνικιστική μάχη στην Κορυτσά

Η πρόκληση μεταξύ της Σκεντερμπέου και του ΑΠΟΕΛ Λευκωσίας ήταν μια καλή ευκαιρία για να εκφραστεί ο εθνικισμός μεταξύ των οπαδών. 
Μια μέρα αργότερα αυτό που συνέβη στο γήπεδο της Κορυτσάς μπορεί να ονομαστεί ως τουρκοελληνική μάχη η και αλβανοελληνική παρόλο που στο γήπεδο ήταν απλά ένας ποδοσφαιρικός αγώνας με αντιμέτωπες μια αλβανική ομάδα και μια κυπριακή. 

Οι οπαδοί της ομάδας της Κορυτσάς γνωρίζοντας τους δεσμούς των Κυπρίων με την Ελλάδα ανάρτησαν ένα μεγάλο πανό που έγραφε '' η Κύπρος είναι τουρκία'' κάτι που δεν άρεσε καθόλου στους ποδοσφαιριστές του ΑΠΟΕΛ στο γήπεδο καθώς και στα μέσα ενημέρωσης της Κύπρου. 
Την ίδια στιγμή οι Κύπριοι οπαδοί ανταπάντησαν πολύ γρήγορα ανοίγοντας στο γήπεδο δυο σημαίες της Βορείου Ηπείρου, μια ανοιχτή πρόκληση και αυτή. 

Με λίγα λόγια ένας αγώνας υπηρέτησε και μια μάχη εθνικισμού ο οποίος τιμωρείται από τους κανόνες της UEFA. 
''Αυτό δεν ξεχνιέται, τώρα πρέπει να καταλάβουμε πως θα το δει η Ευρώπη αυτόν τον έταιρο'' γράφει η ηλεκτρονική σελίδα της Κύπρου ''κερκίδα νετ''. Στις δημοσιευμένες φωτογραφίες των κυπριακών μέσων ενημέρωσης χθες η αφίσα '' η Κύπρος είναι τουρκία'' ήταν στο επίκεντρο μαζί με πολλά αρνητικά σχόλια γι' αυτή. 
''Αυτή η όμορφη κοπέλα δεν φαίνεται και πολύ να συμφωνεί με τους συμπατριώτες της ότι η Κύπρος είναι τουρκία''  γράφτηκε σε ένα σχόλιο μιας φωτογραφίας που δημοσιεύτηκε στην ''κερκίδα νετ''.

Η σημαία της Βορείου Ηπείρου

Και εν τω μεταξύ δεν έμειναν πίσω ούτε οι Κύπριοι. Άπλωσαν στην κερκίδα που προοριζόταν για αυτούς δύο σημαίες της βορείου ηπείρου δείχνοντας έτσι ότι αυτοί είχαν φθάσει στην Αλβανία με άλλο σκοπό εκτός από αυτού του ποδοσφαίρου. Η παρουσία αυτών των σημαιών έχει αναφερθεί μόνο επιφανειακά στα μέσα ενημέρωσης της Κύπρου βλέποντας το ως ένα φυσιολογικό φαινόμενο. 
Ωστόσο στα μάτια των Αλβανών οπαδών ήταν μια ανοιχτή πρόκληση. Ύψωσαν τη σημαία της Βορείου Ηπείρου στο γήπεδο της πόλης,  στην οποία είχε γίνει ένα μεγάλο σκάνδαλο λίγους μήνες πριν, με τις δηλώσεις του πρώην Έλληνα πρόξενου. 
Η απορία είναι που δεν παρενέβη η Αστυνομία και στις δυο περιπτώσεις ενώ έπρεπε να το κάνει.

Κυρώσεις

Η εμφάνιση των εθνικιστικών συνθημάτων είναι ένα από τα πιο κατακριτέα των κανονισμών της UEFA αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα μυστήριο αν θα υπάρξουν κυρώσεις για την Σκεντερμπέου ή όχι. Σύμφωνα με την Αλβανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου όλα εξαρτώνται από τον εκπρόσωπο αν έχει κρατήσει η όχι τα πανό. 

''Είναι κατανοητό ότι για τέτοια πράγματα επέχει βαριές κυρώσεις αλλά συχνά οι αντιπρόσωποι δεν καταλαβαίνουν και πολύ καλά τις διαφορές που υπάρχουν στα Βαλκάνια'', είπε για την εφημερίδα ''Gazeta Shqiptare'' ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Εduard Prodani προσθέτωντας ότι "η ανάρτηση εθνικιστικών πανό είναι μία απαγορευμένη ενέργεια από τον κανονισμό και ως εκ τούτου δεν έχουν λείψει ποτέ οι κυρώσεις, γι' αυτό και λέω ότι και αυτή τη φορά η Σκεντερμπέου θα τις υποστεί".


από τη σελίδα στο facebook K.F. Skënderbeu Korçë

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου