Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Αποδυνάμωση της Ελληνικής Μειονότητας θέλουν οι Αλβανοί!

Όπως δείχνουν οι ερωτήσεις στο έγγραφο απογραφής…


Αδιαφορεί για τις προκλήσεις η Κυβέρνηση Παπανδρέου…

 


• Ό,τι μπορούν κάνουν οι Αλβανοί για να μειώσουν την δύναμη της Ελληνικής Μειονότητας, που ζει στη Βόρειο Ήπειρο, εν όψει της κρίσιμης απογραφής πληθυσμού που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο.
Παρά το γεγονός, ότι η σωστή συμπεριφορά των Αλβανών απέναντι σε όλες τις μειονότητες που ζουν στη χώρα τους, αποτελεί βασικό κριτήριο για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων εισόδου τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κυβέρνηση Μπερίσα καταφεύγει σε συνεχείς προκλήσεις, ιδιαίτερα απέναντι στους Βορειοηπειρώτες. 

Το νέο ερωτηματολόγιο για την απογραφή δεν περιέχει καν τον όρο «εθνική ομάδα», αλλά εισάγει έναν άλλο, την «εθνο-πολιτισμική ομάδα»! Μάλιστα η ερώτηση «ποια είναι η εθνο-πολιτισμική ομάδα που ανήκετε» έχει προαιρετική απάντηση, ενώ στο αρχικό ερωτηματολόγιο η αντίστοιχη ερώτηση ήταν «σε ποια εθνική ομάδα ανήκετε;». Το ανησυχητικό είναι, ότι σύμφωνα με την Αλβανική εφημερίδα Shqip, το ερωτηματολόγιο αυτό πιθανόν να αποτελέσει και το τελικό κείμενο της απογραφής! 

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ…
Όπως σημειώνουν πηγές, ο όρος «εθνο-πολιτισμική ομάδα» δεν έχει καμία σχέση με την εθνικότητα. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι και στην Ελλάδα υπάρχουν εθνο-πολιτισμικές ομάδες, όπως οι Βλάχοι, οι Πόντιοι κ.α.
«Η ερώτηση περί εθνο-πολιτισμικής ομάδας, ενδέχεται να κατακερματίσει περαιτέρω το Ελληνικό στοιχείο της Αλβανίας και να «αποφευχθεί» ο μεγαλύτερος φόβος του Αλβανικού κράτους, δηλαδή οι υπεράριθμες μειονότητες» επισημαίνει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα borioipirotika.blogspot.com.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ…
Και σε αυτή την πρόκληση, ανύπαρκτη είναι ως τώρα η αντίδραση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. Αντί να προστατεύσει τους Βορειοηπειρώτες και να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι στις τακτικές της Κυβέρνησης Μπερίσα, περνά το θέμα στα… ψιλά, σαν να μην υπάρχει καν!
Η πρωτοφανής απραξία της Κυβέρνησης έχει προκαλέσει εύλογα ερωτηματικά στην κοινότητα των Βορειοηπειρωτών, αφού δεν είναι μόνο οι προκλήσεις της Αλβανικής Κυβέρνησης που μένουν αναπάντητες, αλλά και οι συνεχείς ενέργειες των Τσάμηδων.

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ…
Στο μεταξύ, δεν συναντούν ιδιαίτερες αντιδράσεις οι ερωτήσεις για τη θρησκεία, για την οποία η ερώτηση είναι ως εξής: «Μήπως ανήκετε σε οποιαδήποτε θρησκεία; 1. Εάν ναι, προσδιορίστε 2. δεν ανήκω σε καμία θρησκεία, αλλά είμαι πιστός, 3. δεν ανήκουν σε καμία θρησκεία και δεν είμαι πιστός, 4. προτιμώ να μην απαντήσω». Παράλληλα, χωρίς αλλαγές παρέμεινε το ερώτημα αναφορικά με την μητρική γλώσσα.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ…
Ο Τομέας Βορειοηπειρωτών της Νέας Δημοκρατίας εκφράζει την ανησυχία του «για τα όσα μηχανεύεται η Κυβέρνηση της Αλβανίας» και κάνει έκκληση στην Ελληνική Κυβέρνηση, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Διεθνείς Οργανισμούς να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες που θα εξασφαλίσουν μια καθαρή, ειλικρινή και αντικειμενική απογραφή πληθυσμού στην Αλβανία.
Μεταξύ άλλων, προτείνει να επανέλθει το πρώτο σχέδιο του εντύπου απογραφής, (ευρωπαϊκό πρότυπο), στο οποίο αναφέρονται καθαρά οι ερωτήσεις για την εθνικότητα, τη μητρική γλώσσα και το θρήσκευμα σε εμφανή θέση του ερωτηματολογίου. 

«Τα αποτελέσματα που θα προκύψουν να καταχωρηθούν στα μητρώα των ληξιαρχείων, ώστε να διορθώσουν την αυθαιρεσία των προηγούμενων αλβανικών καθεστώτων, τα οποία είχαν αφαιρέσει την ελληνική εθνικότητα από ολόκληρες μειονοτικές περιοχές. Η απογραφή να διαρκέσει τρεις μήνες και όχι ένα μήνα όπως ακούγεται» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Τομέα Βορειοηπειρωτών.
Τέλος, η Νέα Δημοκρατία ζητά να υπάρχει ισχυρή παρουσία ξένων παρατηρητών και κατά τη διάρκεια της απογραφής, αλλά και κατά την καταμέτρηση και έκδοση των αποτελεσμάτων.


ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου