Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Ομιλία του προέδρου της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Αχαίας Σταύρου Γκίνου στο 2ο Συνέδριο του ΠΣΗΕ


Κύριε πρόεδρε σας ευχαριστώ  για την πρόσκληση και εύχομαι καλές διεργασίες στο 2 τακτικό συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού.
Εκ μέρους της  Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Αχαΐας εκφράζω την αντίθεσή μας για την παράνομη εκστρατεία κατά της Ελληνικής Μειονότητας ανωτάτων στελεχών της Αλβανικής Δικαιοσύνης και του Αλβανικού κράτους. 

Στη Χιμάρα  εδώ και πολλές δεκαετίες παραβιάζεται  κάθε αρχή δικαίου και προστασίας  των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Αναφέρω τον αυθαίρετο γεωγραφικό περιορισμό της μειονότητας, τη στατιστική γενοκτονία, τη βίαιη εθνολογική  αλλοίωση των ελληνικών χωριών, την εκδίωξη Ελλήνων από την αποκαλούμενη "μειονοτική περιοχή", τον πολιτιστικό αφελληνισμό την καταπίεση και τις πολιτικές αφομοιώσεις, την συνεχή προσπάθεια να περιορισθεί η εκπροσώπηση των Ελλήνων, αλλά και τις συνεχείς παρεμβάσεις για την ελεύθερη χρήση της Ελληνικής γλώσσας.  

"Στην Κορυτσά οι Έλληνες δεν πρέπει να φοβούνται ,στην ερχόμενη απογραφή  πληθυσμού να δηλώσουν αυτό που είναι. Οι παππούδες σας εδώ ήταν Έλληνες, εδώ έγιναν ένδοξες ελληνικές μάχες. Ο Ελληνικός  λαός ήταν πάντοτε παρών εδώ! Να πάτε στους τάφους των προγόνων σας που γράφουν ελληνικά και να πράξετε κατά συνείδηση". Αυτές οι αυτονόητες εθνοπρεπείς δηλώσεις του Έλληνα προξένου της Κορυτσάς ενόχλησαν και το ελληνικό κράτος με αποτέλεσμα το Φεβρουάριο του έτους 2011 να τον ανακαλέσουν. 

Οι όροι  "Έλληνες" και "Βόρειος  Ήπειρος" φαίνεται να είναι απαγορευμένες λέξεις για το υπουργείο εξωτερικών της Ελλάδος αλλά όχι και για κάποιους εκπροσώπους της Ελληνικής Διπλωματίας που υπηρετούν συνειδητά την πατρίδα. Μετά και τις σπασμωδικές κινήσεις του Υπουργείου Εξωτερικών και την επανατοποθέτηση του κυρίου Οικονόμου στο προξενείο της Κορυτσάς αντί να παραταθεί η θητεία του για άλλο ένα έτος αντικαθιστάτε ακριβώς μια μέρα πριν την απογραφή, αφήνοντας τον Ελληνικό Πληθυσμό της Κορυτσάς χωρίς την ηθική του υποστήριξη κατά τη διάρκεια της απογραφής. 
Η συγκεκριμένη στάση του Υπουργείου Εξωτερικών θα μας βρει απέναντι και καλούμε όλα τα βορειοηπειρωτικά σωματεία και φορείς,  και με τη δική σας συνδρομή να προβούμε σε διάβημα διαμαρτυρίας  για την παραμονή του Έλληνα προξένου της Κορυτσάς. 

Καταγγέλλουμε το γεγονός ότι στη νέα έκδοση του αλβανικού εγκυκλοπαιδικού λεξικού, καθώς και στο βιβλίο της "γεωγραφίας της Αλβανίας" που διδάσκεται στη γ’ λυκείου περιλαμβάνεται όλη η Βορειοδυτική Ελλάδα, συγκεκριμένα 8 νομοί και όπως γράφεται αρκετές φορές στο βιβλίο ότι αδίκως  το Συμβούλιο των Πρεσβευτών του 1913 άφησε εκτός ορίων του κράτους αλβανικές περιοχές . Αναφέρει δε ότι οι Αλβανοί έχουν το ίδιο D.N.A. με τον Βασιλιά Πύρρο της Ηπείρου και την Ολυμπιάδα μητέρα του Μεγάλο Αλεξάνδρου. 
 Όλα αυτά τυπώθηκαν φέτος στα επίσημα σχολικά εγχειρίδια με την έγκριση του Αλβανικού Υπουργείου Παιδείας και το χειρότερο, αυτό το βιβλίο διδάσκονται και τα ελληνόπουλα της Βορείου Ηπείρου, ενώ όσον αφορά την ανάλυση νομών εντός της Αλβανίας, όπως του Αργυροκάστρου , Δελβίνου και τον Αγίων Σαράντα δεν αναφέρει πουθενά την ύπαρξη των Ελλήνων σε αυτές τις περιοχές που είμαστε πλειοψηφία. Αυτό όμως που δεν καταλαβαίνουμε είναι το τι κάνει η Διακρατική Επιτροπή των Υπουργιών Παιδείας των δυο χωρών για την εξάλειψη σοβινιστικών αναφορών στα σχολικά εγχειρίδια όταν παραχαράσσεται η ιστορία μας αποτέλεσμα να καλλιεργείται ο ανθελληνισμός και η μισαλλοδοξία. 

Στην πατρίδα μας την Ελλάδα στο βιβλίο της  ιστορίας της γ’ λυκείου μέχρι πριν λίγα χρόνια γινόταν αναφορά στη Βόρειο  Ήπειρο και στο Βορειοηπειρωτικό ζήτημα ενώ τώρα έχει απαλειφθεί. Γιατί; Συνεπώς οι Έλληνες μαθητές δεν μαθαίνουν για τη ζωντανή εστία του Ελληνισμού που έχει προσφέρει στη πατρίδα από μεγάλους ευεργέτες , ολυμπιονίκες μέχρι και βαρύ φόρο αίματος για την ανεξαρτησία της πατρίδας.

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να προβεί στις ανάλογες ρυθμίσεις των σχολικών εγχειριδίων γιατί αν δεν το πράξει θα είναι υπόλογο με την ιστορία. Τέλος η Ελληνική Πολιτεία πρέπει να δώσει κίνητρα και προγράμματα στήριξης στους νέους Βορειοηπειρώτες στις πατρογονικές μας εστίες με σκοπό την επιστροφή των νέων μας στην ιδιαίτερη πατρίδα μας , για να ακμάσει ξανά αυτός ο τόπος και για να μην γίνει άλλη μια χαμένη πατρίδα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου